Csehország

Kormányellenes tüntetéssé alakult a Bársonyos Forradalom évfordulójának megünneplése Csehországban

Tizenötezer ember követelte a miniszterelnök távozását Prágában és más cseh nagyvárosban is a demokratikus rendszerváltás nemzeti ünnepén tartott megemlékezéseken. A november 17-i ünnepségek kormányellenes demonstrációkká változtak. A csehek azért követelik Andrej Babiš távozását, mert az ellene folytatott rendőrségi nyomozás szerint visszaélhetett az EU-s alapokból megpályázható támogatásokkal.

Kidobta az utcai kukába néhány felháborodott prágai polgár Andrej Babiš miniszterelnök, Miloš Zeman köztársasági elnök, és Tomio Okamura a szélsőjobboldali Szabadság – Közvetlen Demokrácia (SPD) pártelnöke megemlékező virágait november 17-én, “A szabadságért és a demokráciért vívott küzdelem napja” nemzeti ünnepén. A két politikus magányosan, nem sokkal éjfél után helyezte el megemlékező virágcsokrait. A reggeli órákban Miloš Zeman köztársasági elnök virágcsokra is a kukában landolt.

Az virágkidobálós akció vegyes fogadtatásban részesült. Az elkövetők tettüket azzal indokolták, hogy Babiš és Okamura nem a demokrácia játékszabályai szerint politizálnak, így virágcsokraiknak sincs helye a cseh modern demokrácia kivívását szimbolizáló emléktáblák alatt. A helyszínre érkező rendőrök a kidobott virágcsokrokat vitték csak be az örsre, a demonstrálókkal feszültségoldó beszélgetést folytattak le.

A jobboldali ellenzéki politikusok egy része helyeselte, a szocdemek etikátlan lépésnek tartották a csokrok eltávolítását. Zeman elnök szóvivője szerint, akik egyetértenek az elkövetőkkel, azok jelentik az 1989-ben kivívott demokratikus berendezkedésre a valódi veszélyt.

Mit ünnepelnek a csehek november 17-én?

Magyarul ez a cseh és szlovák nemzeti ünnep úgy értelmezhető a legkönnyebben, ha azt mondom, mindkét országban ekkor ünneplik a demokratikus rendszerváltás napját. Náluk ez nap a kommunista rezsim bukásához és a plurális demokrácia bevezetéséhez vezető folyamat – másképp: Bársonyos Forradalom – egészét is jelenti. A csehszlovák rendszerváltó eseménysorozat november 17-én kezdődött a prágai Albertov utcában. Egy alternatív diákszervezet – Stuha – vezetésével megemlékezést szerveztek a helyi diákok a prágai főiskolák nácik általi bezárásának 50. évfordulójára (1939).

Az eredetileg néhány száz főre tervezett esemény több tízezresre duzzadt. Ezt követően minden nap tömegek mentek ki az utcára. November 20-án a prágai Vencel-téren 100-150 ezer fős demonstrációt tartottak. Az esemény elnevezését a forradalom erőszakmentessége alapján kapta. A Bársonyos Forradalom hivatalosan 1989 december 28-án fejeződött be: ezen a napon nevezték ki a két legismertebb ellenzéki csehszlovák politikust állami pozícióba. Alexander Dubček, szlovák kommunista politikus a csehszlovák parlament elnöke, Václav Havel cseh író, politikus pedig csehszlovák köztársasági elnök lett.

Nemzeti ünnepből Babiš-ellenes tüntetés

Az idei november 17-i megemlékezést Csehországban az aktuális belpolitikai események határozták meg. Korábban az Átlátszó is megírta, hogy a cseh miniszterelnök ellen, az állami ügyész jóváhagyásával, a helyi rendőrség büntetőeljárást indított egy évvel ezelőtt. A napokban nyilvánosságra hozott bizonyítékok, illetve cseh újságírók oknyomozó munkája során feltárt újabb részletek kományválsághoz vezettek.

Az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Babiš miniszterelnököt, aki válaszában megüzente: soha nem fog lemondani. A legújabb cseh kormányválság újabb fejezetét ezen a héten pénteken írják: ekkor a cseh parlament alsóháza bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Külföldre vitték a cseh miniszterelnök fiát, hogy ne tudjon tanúskodni apja ellen egy csalási ügyben”

Akarata ellenére vitték a Krím-félszigetre 2016-ban Andrej Babiš cseh miniszterelnök fiát, akit prágai pszichiátere zsarolt meg, hogy ne tudjon az apja ellen folytatott nyomozás során tanúskodni. Legalábbis ő ezt állítja – a Seznam TV oknyomozó stábja Svájcban találta meg és bírta szóra az ifjabb Babišt, ahol jelenleg él. A cseh miniszterelnök éveken át titkolta, hogy családjának köze lenne az ügyhöz. Babiš most azt mondja, hogy a fia mentális beteg, cseh ellenzéki pártok viszont az ügy kivizsgálását, rendkívüli parlamenti ülés összehívását és a kormánnyal szemben bizalmatlansági indítvány benyújtását követelik.

A prágai Óváros-téren már 17 órakor tizenötezer ember zsúfolódott össze (vezető fotónk). A tüntetők közül sokan „Mondjon le!” táblát tartottak maguk előtt, mások cseh és EU-s zászlókat lengettek. „Azért jöttünk össze, hogy kiálljunk egy tisztességes Csehországért”, nyilatkozta a cseh köztévének az akciót szervező „Egymillió pillanat a demokráciáért” elnevezésű csoport képviselője.

“Felfoghatatlan, hogy országunk miniszterelnöke az előző rendszer ügynöke, illetve jelenleg a rendőrség és az ügyészség is nyomoz ellene. Nem hiszem, hogy ez egy normális állapot, ezért követeljük, hogy Andrej Babiš mondjon le pozíciójából”, ezt már a délutáni akció főszervezője nyilatkozta a helyi köztévé híradójának. A demonstrálók egyetértettek abban is, hogy Csehország nem lehet tisztességes ország, ha nem tisztességes emberek vezetik.

Az akció végén elénekelték a cseh himnuszt, majd a tüntetők Budapesten is megszokott látványt mutatták be, amikor a magasba emelt telefonjukkal világították be a prágai belváros főterét.

A demonstrálók többsége az Óváros-térről ezután átsétált a Vencel-térre, ahol már elkezdődött a “Koncert a jövőért” című esti program. Az erre az alkalomra felállított színpadon különböző zenekarok és felszólalók cserélték egymást késő estig.

A prágai rendezvényen, többek között, felszólalt Barack Obama amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök kampánystábját vezető Lex Paulson is. Szintén beszédet mondott Juraj Šeliga, a “Tisztességes Szlovákiáért” mozgalom egyik vezető alakja, aki társaival együtt szervezte azt a demonstráció-sorozatot, amely a szlovák oknyomozó újságíró, Jan Kuciak halála után indított el egy újfajta politizálást Szlovákiában. Ez a szlovákiai szervezet a Szlovákiában szintén nemzeti ünnepnap előestéjén szervezett Pozsonyban demonstrációt. Az eseményről itt írtunk bővebben:

Nem akarnak orbáni Szlovákiát – a sorosozó Fico ellen tüntettek Pozsonyban a csehszlovák Bársonyos Forradalom előnapján”

Tizennyolcezer ember tüntetett péntek este Pozsony központjában. A demonstrálók tiltakoztak az újságírókat és a civil szervezeteket megfenyegető Robert Fico volt miniszterelnök ellen, követelték a diplomamunkáját plagizáló Andrej Danko házelnök lemondását, és kiálltak a szlovákiai demonstráció-sorozat szervezői mellett, akiket a szlovák rendőrség egy névtelen bejelentés nyomán kezdett el vizsgálni. A vád szerint a kormány-ellenes megmozdulásokat külföldről szervezik és Soros György amerikai üzletember pénzeli. A rendezvényen egy magyarországi szónok is felszólalt.

Menet a gyűlölet ellen

A prágai Vártól nem messze a Hradčany téren tüntetők egy másik “A hazugság és a gyűlölet ellen” elnevezésű csoportja közösen a “Pulse of Europe” pro-európai mozgalom helyi sejtjével Miloš Zeman cseh köztársasági elnök legutóbbi, romákat becsmérlő kijelentései ellen tiltakozott.

Zeman és a cseh romák

A cseh köztársasági elnök Kojetín faluban tett októberi látogatása során azt mondta, hogy “bár nem nagy barátja a kommunizmusnak, de abban az időben a romáknak dolgozni kellett. A többségük árkot ásott, és ha nem akartak dolgozni, akkor munkakerülőnek nevezték és börtönbe zárták őket.

A cseh államfő szavait több cseh-, és külföldi szervezet, többek között a budapesti Európai Roma Központ is – bírálta. Csehországban Zeman szavai ellen elindult egy polgári kezdeményezés is: roma származású, különböző foglalkozású emberek selfiket küldtek be munkahelyükről: “Nézze meg, Elnök úr, hogyan dolgozunk!

Az egyik felszólaló szerint Zeman elnök politikájával a cseh embereket különböző kategóriákra és táborokra osztja fel, majd felszólította az elnököt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a cseh romáktól. Az akción elhangzott még, hogy ideje lenne, ha a cseh Alkotmánybíróság megvizsgálná, vajon a szélsőjobboldali SPD nincs-e ellentétben a cseh alkotmánnyal.

A menet a Hradčany térről a Károly-hídon átvonult a prágai “pesti oldalon” található Vencel-térre, ahol becsatlakoztak az Óváros-térről megérkező tömeghez. A gyűlölet-ellenes menet szervezői az esemény megszervezésével az egykori rendszerváltó köztársasági elnök Václav Havel elhíresült kijelentését – “A szeretet és az igazság győzedelmeskedik a hazugság és a gyűlölet felett” – akarták újra beemelni a közbeszédbe, mert úgy érzik, az utóbbi időben az országos politikában megszaporodtak a különböző társadalmi kisebbségeket fenyegető kijelentések.

“Egy valódi demokrácia működéséhez nemcsak a megfelelő intézmények, de az emberek is szükségesek. Napjaink kérdése: van-e a cseh demokráciának tömegtámogatottsága, amely biztosítja zavartalan működését? Mit jelent a mai ember számára az 1989-ben kivívott szabadság? Meggyőződésünk, hogy a cseh társadalom meg tud egyezni a legfontosabb kérdésekben, és ezt az egységet nem kellene megbontani” – áll az akció memorandumában.

A képen „A hazugság és a gyűlölet ellen” elnevezésű menet vonul át a prágai Károly hídon a cseh nemzeti ünnep alkalmából, november 17-én. Kép forrása: Facebook, Pulse of Europe.

Tüntettek Babiš szimpatizánsai is

Klárov terén a prágai Kisoldal városrészen gyűlt össze nagyjából félszáz ember, hogy az ANO kormánypárt és Babiš miniszterelnök politikájával egyetértő manifesztumot olvassanak fel. Amikor a cseh köztévé megkérdeztet, vajon miért jöttek el a rendezvényre ilyen kevesen, a főszervező megmagyarázta: “az ANO szavazói ezekben az órákban a mezőkön vagy a gyárakban vannak.” Ismert: a szeptemberi önkormányzati választásokon az ANO elvesztette a város irányítását és ellenzékbe vonult a közgyűlésben.

Helyszíni tudósítások szerint az ANO-szimpatizáns rendezvény szervezője folyamatosan bíztatta a megjelent híveket, hogy tegyék fel ANO-kitűzőjüket, “hogy lássák az emberek, hova tartozunk.” Ez a jelenet is elárulta, a cseh kormánypárt jelenleg nem túl népszerű a fővárosban. Később transzparensekkel ellátott ellentüntetők jelentek meg a közelben, de a rendezvény megőrizte békés jellegét.

A helyszínen elhangzott beszédek szerint a jelenlegi kormányfő, Babiš miniszterelnök az 1989-es demokratikus rendszerváltás utáni időszak legjobb miniszterelnöke. A korábban már idézett főszervező pedig azzal zárta beszédét, hogy “soha nem voltam demokrata és nem is leszek.” A rendezvényt a cseh és a szlovák himnusz eléneklésével zárták a kormánypárti megemlékezők, akik közül sokan szándékosan nem reagáltak az újságírók kérdéseire.

Vidéken is megmozdultak az emberek

Több cseh nagyvárosban a november 17-i Bársonyos Forradalomra emlékezők kormány-, és Babiš-ellenes jelszavakat kiabáltak. Ezrek tüntettek a kormány ellen Brnoban, százak Ostravában, Liberecben és Hradec Kralovén. A morva fővárosban az egyik szónak azt hangsúlyozta, hogy „hiába élünk olyan világban, amikor minden online történik, a kormány megbuktatásán folyamatosan kell dolgozni, még ellenzékből is„.

Litvinovban a parlamenten kívüli antiszemita szélsőjobboldal, a Szociális Igazság Munkáspártja demonstrált. (A parlamentben ülő szintén szélsőjobboldali SPD, politikai példaképével, Orbán Viktorral összhangban, jelenleg filoszemita és Izrael-barát politikát képvisel.) Tomáš Vandas pártelnök, a jelenlegi szélsőjobb trendeknek megfelelően, rejtett rasszista érvekkel uszított a cseh romák és a színesbőrűek ellen. A sajtó szerint nagyjából 80 fő vett részt ezen a rendezvényen.

Volt már egy demonstráció Prágában

A november 17-i demonstráció egyébként már a második utcai megmozdulás volt a miniszterelnök ellen. Két nappal korábban, Prágában, amikor a cseh sajtó nyilvánosságra hozta a Babiš-féle szabadidőközpont megépítésére a gyanú szerint jogosulatlanul felvett EU-s támogatási ügy újabb részleteit, a felháborodott polgárok egy része spontán kivonult a Vencel-térre és a miniszterelnök lemondását követelte. A tüntetésen a legtöbbször a “Szégyen!” szót skandálta a több ezres tömeg. A média által megszólított emberek a cseh jogállamot féltették, mások a Krímbe elszállított Babiš-fiú miatt “orosz-szálat” emlegettek.

Rendezvények, mindenhol

A csehországi demokratikus átalakulás 29. évfordulójára egyébként tisztességesen megemlékeztek a csehek. Prágában több belvárosi utcát olyan korzóvá alakítottak át, ahol színházi előadásokat, koncerteket, felolvasásokat, műveltségi vetélkedőket, gyerekprogramokat tartottak. A témával foglalkozó művészeti és fotókiállításon kívül a városban sétálva én is többfelé láttam történelmi kiállításokat, amelyek a cseh történelem egyes szakaszait mutatták be angol és cseh nyelvű feliratokkal.

A vezető képen a prágai Óváros téren 2018 november 17-én délután összegyűlt, a Babiš-kormány lemondását követelő tömeget látják. Fotó: Lidové noviny, lidovky.cz.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás