románia

Costa Ricán bujkál a börtönbüntetésre ítélt egykori román miniszter és a korrupcióval vádolt főügyész

Costa Rica a legboldogabb ország Közép- és Latin-Amerikában egy 2018-as felmérés szerint. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az ország kedvelt úticélja a menekülőutat kereső korrupt román politikusok és egyéb gyanús alakok körében. Ma már itt él a az egykori román turisztikai miniszter és egy egykori főügyész is – mindkettejük ellen bírósági eljárások folynak hazájukban. Segítőjük is hofitársuk: egy kétes múltú román üzletember, aki feltehetően érdekházasság révén szerzett Costa Ricán állampolgárságot. 

Románia egykori, szervezett bűnözésért és terrorizmusért felelős főügyészeként Alina Bica nagyhatalmú emberek ellen lépett fel különféle bűnügyekben, köztük korrupciós ügyekben is. 2015-ben aztán fordult a kocka, és magát Bicát vádolták meg vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel.

Alina Bica hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban, és az ellene zajló bírósági eljárás végén hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Elena Udrea volt turizmusért felelős miniszter Traian Basescu volt román elnök kegyeltjeként több kormányban is miniszteri posztot töltött be. Udrea parlamenti képviselő is volt Basescu elnökségének tíz éve alatt, és 2014-ben indult a romániai elnökválasztáson.

Bicához hasonlóan Udrea is többszörösen összeütközésbe került a törvénnyel, és több, ellene zajló bírósági eljárásban már csak az ítélethozatal van hátra. Az egyik ügyben Udreát illegális kampányfinanszírozással vádolják: a vád szerint 315 000 dollárnak (kb. 87 millió forintnak) megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el, amelyet Basescu 2009-es, sikeres újraválasztási kampányának finanszírozására használt.

Egy másik ügyben Udrea a vád szerint 3,8 millió dollárnak (több mint egymilliárd forintnak) megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el egy energiaszolgáltató cégtől, amely az állami forrásokkal előállított energiát piaci ár alatt vásárolta meg.

A volt minisztert egy Romániában tartott nemzetközi bokszgála megszervezésével kapcsolatos ügyben vesztegetéssel és hatalommal való visszaéléssel vádolták meg. Ebben az ügyben Udreát 2018 júniusában, a nő távollétében bűnösnek találták, és hat év börtönbüntetésre ítélték.

Menekülés a paradicsomba

Tavaly nyáron Alina Bica Costa Ricára látogatott – az országnak saját állampolgárait illetően nincs kiadatási egyezménye Romániával. Az év végére a 44 éves volt főügyész Costa Ricára költözött. 2018 februárjában csatlakozott hozzá barátnője, a szintén 44 éves Elena Udrea.

Romániában Udrea utoljára 2018. január 29-én jelent meg a tárgyalóteremben. Aznap a tárgyaláson az öt személyből álló bírói különtanács egyik tagja lemondott, és helyét Ionut Matei vette át. Matei arról híres, hogy börtönbüntetésre ítélte az ország egyik legismertebb és legellentmondásosabb politikusát, Adrian Nastase korábbi miniszterelnököt.

Udrea ügyvédei indítványozták Matei eltávolítását, de nem jártak sikerrel. A kilenc nappal később tartott tárgyaláson Udrea már nem jelent meg – a volt miniszter elhagyta az országot.

Az ügyvédje azt állította, Udrea Görögországban nyaral, ám a nő Costa Ricán van.

Elena Udreát és Alina Bicát egy Costa Rica-i étteremben fényképezte le egy román turista, aki korábban újságíróként dolgozott. A képet a Facebookon osztotta meg.

Udrea és Bica menekültstátuszt igényelt Costa Ricán. Ha megkapják, ugyanúgy védettséget élveznek majd egy kiadatási kérvénytől, mintha állampolgárok lennének. Még ha a menekültstátuszra vonatkozó kérvényüket elutasítják is, és nem kapják meg a letelepedési engedélyt, a hivatalos kiadatási eljárás akkor is hosszú időt vehet igénybe.

Helyi kapcsolatok

Udrea és Bica valóságos sleppel érkezett Costa Ricára. Ennek a sleppnek volt a tagjak Bica egyik ügyfelének ügyfele, Calin Silviu Pop, aki ellen szintén bírósági eljárás zajlott egy korrupciós ügyben, és akit korábban börtönbüntetésre is ítéltek csalás miatt, valamint Bica férje, Mircea Octavia Bica, aki ellen csalás ügyében zajlik bírósági eljárás.

A két férfi ASP Centroamerica SA néven céget alapított Costa Ricán, amelyet egy San Joséban található társasházban, a Condominium Lomas de Granadillában jegyeztek be. Ugyanebben a házban él egy Mihai Radulescu nevű, 51 éves román üzletember, akinek szintén meggyűlt már a baja a törvénnyel.

Riporterek kiderítették, hogy Radulescut kétszer is letartóztatták a kilencvenes évek elején. Először 1991-ben, bűnrészesség miatt egy bukaresti lopási ügyben. Négy évvel később pedig adócsalás és hamisítás miatt helyezte a rendőrség előzetes letartóztatásba.

2008 és 2011 között Radulescu ellen ismét nyomozás indult, ezúttal az Electrica Serv SA nevű, részben állami tulajdonú román energetikai cég kapcsán, amelynek a férfi korábban az igazgatója volt. A cég képviselői és az ügyészség szerint két, vitatható szerződés, amelyet Radulescu írt alá, anyagi kárt okozott a cégnek, és adósságot eredményezett. Radulescu végül eljött a cégtől, ám ezután egy olyan befektetői cégben vállalt szerepet, amelyik az Electricával is üzletelt, és ez további, be nem hajtható adóssághoz vezetett. A Radulescu elleni nyomozás nem vezetett eredményre.

Nem tisztázott, hogy Radulescu miben segítette a szökésben lévő két magasrangú román tisztviselőt és sleppjüket, de a férfinak közös címe, cégei, és ismerősei vannak Bicáék körével.

Gyanús házasság

Radulsecu háza Costa Ricán Fotó: OCCRP/Semanario Universidad

Radulescu a határforgalmi adatok szerint 2012. július 13-án érkezett meg Costa Ricára. Egy hónapon belül házasságot kötött egy 18 éves Costa Rica-i nővel.

Radulescu és a Josselyn Auxiliadora Granizo Garcia nevű nő korábban nem találkozhattak személyesen, mivel a határforgalmi adatok szerint Radulescu korábban soha nem járt Costa Ricán, a nő pedig a házasságkötésük előtt soha nem hagyta el az országot.

Luis Guillermo Chinchilla Mora, a népességnyilvántartási iroda főigazgatója és a házasságkötések anyakönyvezéséért felelős igazságügyi tisztviselő megerősítette a Semanario Universidad nevű helyi lapnak, hogy Radulescu egy Costa Rica-i állampolgárral kötött házassága alapján, honosítási eljárás keretében szerzett állampolgárságot.

Costa Rica az állampolgárait nem adja ki külföldi hatóságoknak – a honosított állampolgárokat sem.

Radulescu és felesége 2015 júliusában elváltak. A Semanario Universidad által megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy Radulescu és Granizo Garcia házassági vagyonjogi megállapodást írtak alá a házasságkötés előtt, amely kikötötte, hogy Radulescu pénze és befektetései kizárólagosan az ő tulajdonát képzik.

Az esküvői tanú is jól járt

Radulescu esküvői tanúja egy Manuel Valentin Andrade Gonzalez nevű, romániai letelepedési engedéllyel rendelkező Costa Rica-i állampolgár volt. Andrade Gonzalez 2012-ben ugyanazon a napon lépett be Costa Rica területére, amikor Radulescu is.

Tíz nappal később pedig aláírt egy dokumentumot, amelyben meghatalmazta Radulescut, hogy „bármilyen tranzakcióra” használhasson Costa Ricán egy bankkártyát, amelyet egy romániai bank Andrade Gonzalez nevére állított ki.

Ugyanebben a hónapban Andrade Gonzalez beszállt egy hulladékgyűjtő vállalkozásba az erdélyi Déva városában.

A romániai cégjegyzék szerint Andrade Gonzalez a Basilicata Limited képviselője. A Cipruson bejegyzett cég a többségi tulajdonosa annak a romániai Salubritate SA nevű cégnek, amelyik Déván összegyűjtötte és feldolgozta a hulladékot. Papíron a Basilicatát megbízott ciprusi igazgatók vezetik, valódi tulajdonosai ismeretlenek.

Amióta a Basilicata lett a Salubritate többségi tulajdonosa, a dévai önkormányzatnak több összetűzése is volt a céggel a hulladékgyűjtés miatt. A cég azt állítja, hogy a hatóságok akadályozzák a tevékenységét. Déva volt polgármestere azt állítja, hogy a cég igazgatója halálosan megfenyegette.

Írta: Hulda Miranda (Costa Rica), Nathan Jaccard (Columbia), Ana Poenariu, Attila Biro és Paul Radu

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

A cikk az OCCRP és a Transparency International közös projektje, a Globális Korrupcióellenes Konzorcium keretében készült.

A kiemelt képen Elena Udrea és Alina Bica vásárolgat Párizsban. Forrás: OCCRP 

Megosztás