románia

Brazíliában rejtegette vagyonát Románia legbefolyásosabb politikusa?

Különös csata bontakozik ki épp a szemünk előtt: miközben Románia az EU soros elnökségét látja el, az ország legbefolyásosabb politikusát, Liviu Dragneát azzal gyanúsítja a román Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogy a Tel Drum SA nevű céget közpénzek és EU-források eltérítésére használta fel.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Teleorman megyében bejegyzett egykori állami útépítő vállalat, a Tel Drum SA papíron sosem volt Dragnea tulajdona. Miközben tulajdonosai rendre Dragneához szorosan köthető üzletemberek voltak, a vállalat az évek során több száz millió euró értékű közbeszerzést nyert.

Dragnea politikai pályája ebben az időszakban folyamatosan ívelt felfele: több ízben volt miniszter, 2012-től Teleorman megyei képviselő, 2015-től pedig a legnagyobb romániai kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, ezzel párhuzamosan a képviselőház elnöke.

Büntetett előélete miatt nem lehet miniszterelnök

Bár Romániában hagyományosan a legnagyobb kormánypárt vezetője egyben a miniszterelnök is, ezt a funkciót Dragnea nem töltheti be, ugyanis 2016-ban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-es népszavazás manipulálása miatt. Dragnea jelenleg egy további büntetőügyben is vádlott, ezen kívül a most bemutatott Tel Drum-ügyben is bűnvádi eljárás folyik ellene.

Az OLAF és a DNA lényegében azt állítja, Dragnea illegálisan részesült a Tel Drum SA által bonyolított üzletekből.

A DNA szerint a cég tulajdonképpen Dragnea tulajdona, és arra használta a céget, hogy EU-s pénzalapokból sikkasszon.

A Tel Drum SA-t 1998-ban privatizálták, kezdetben a részvények 99 százalékát Teleorman megye tanácsa birtokolta. Amikor Liviu Dragnea lett Teleorman megye tanácselnöke, a cég tulajdonost váltott.

A 2002-es adásvételi szerződésen Dragnea aláírása szerepel, a vásárló a tanácselnök egyik barátja, Marian Fişcuci. 2005-ben a cég tulajdonosainak száma háromra bővül – az új tulajdonosok Dragnea egykori egyetemi évfolyamtársai.

Később a cég ún. „bearer share” (bemutatóra szóló részvény) alapon kezd működni: ez azt jelenti, hogy a cég tulajdonosai nincsenek bejegyezve a cégbíróságon, az a tulajdonos, aki a részvényeket a maguk fizikai valójában birtokolja.

A bemutatóra szóló részvény nem névre szól és bármikor átruházható, a tranzakciónak pedig semmilyen nyoma nem marad. Egy tulajdonosváltás ebben a konstrukcióban egyszerűen annyi, hogy a részvényt a maga fizikai valójában átadják az új tulajdonosnak.

Megérte Brazíliában nyaralni

2008 és 2014 között, miközben a Tel Drum sorra nyerte a közbeszerzéseket, Liviu Dragnea többször is Brazíliában nyaralt a cég tulajdonosaival. A legtöbb szerződést a Tel Drum abban az időszakban írta alá, amikor a tulajdonosok Brazíliában nyaraltak.

Miközben Dragnea azt állítja, hogy legalább tíz éve semmilyen kapcsolatban nem áll a Tel Drum tulajdonosaival, és hogy soha semmilyen haszna nem származott a cég által megnyert közbeszerzésekből, az OCCRP és a brazil Época Magazine által feltárt bizonyítékok ennek az ellenkezőjét mutatják.

Brazil határvédelmi dokumentumok, videók és fotók tanúsítják, hogy Dragnea és a Tel Drum volt ügyvezető igazgatója, Petre Pitiș többször is vakációztak együtt egy Cumbucóban, Brazília északkeleti partján levő halászfaluban található luxusvillában.

A Casa Grande nevű luxusvilla jelenleg üresen áll, csak a takarító személyzet bukkan fel időről időre: ők azt állítják, hogy a tulajdonosok már nem használják az ingatlant, de nem is bérelhető a ház.

A villát egyébként Mugurel Gheorghiaș, a Tel Drum egyik volt tulajdonosa vásárolta 2010-ben egy Brazíliában bejegyzett cégen keresztül. Dokumentumok azt is bizonyítják, hogy Dragnea és Gheorghiaș többször tartózkodtak egy időben Brazíliában, illetve vakációztak a tengerparti luxusvillában.

Comana különös módon lett öngyilkos

Egy további üzletember, Costel Comana szintén gyakori vendég volt a brazíliai halászfaluban. Comana már nem él: 2015 februárjában, egy Kolumbiából Costa Ricába tartó repülő mellékhelységében öngyilkos lett, miután korrupció miatt Romániában vádat emeltek ellene.

2017 augusztusában a DNA ügyészei azzal vádolták meg Pitiș-t, hogy hamis és hiányos dokumentumok segítségével törvénytelenül jutott uniós támogatáshoz, hogy aztán a pénzből egy túlárazott mobil aszfaltkeverőt vásároljon.

Ezzel párhuzamosan Brazíliában is nyomozás indult, azzal a gyanúval, hogy a csoport egy sor ingatlanvásárlás révén próbált pénzt mosni Cumbucóban. „Azt vizsgáljuk, hogy honnan származott az a pénz, amivel Brazíliában ingatlanokat vásároltak” – nyilatkozott Carlos Wagner Barbosa Guimarães, a Ceará állam ügyésze februárban.

Egyik kulcsfigura a romániai csoport brazíliai ügyintézője, Cauby Cursino Campos Junior lehet: ő a Costel Comana által alapított két cég, a Regiotrans Fabricação de Locomotivas LTDA valamint a  Robra Construção LTDA részvényese, továbbá 1 százalékot birtokol abból a cégből, melyet Mugurel Gheorghiaș használt a Casa Grande megvásárlására.

Campos Junior azonban úgy nyilatkozott, nem tud semmit a romániai üzletemberek brazíliai dolgairól.  Guimarães ügyész szerint az ingatanok felvásárlása Costel Comana halálával lelassult.

Szerzők: Daniela Castro, Guilherme Amado, Paul Radu és Ana Poenariu

Magyar fordítás: Sipos Zoltán. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt kép: a brazil tengerpart és a strand a ház közelében, ahol Dragnea és társai találkoztak. Fotó: OCCRP/Guilherme Amado

Megosztás