románia

Tegnap elvesztette az EP-választásokat, ma letöltendő börtönbüntetésre ítélték Románia legerősebb politikusát

Egy egész ország pezsgőt bont, miután a nagyobbik kormánypárt, a PSD elnökét 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítélettel a romániai politika egy korszaka zárult le.

Rossz napja van ma Liviu Dragneának: néhány órája 3 év6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték – mindezt miután pártja, a kormányzó Szociáldemokrata Párt történelmének egyik leggyengébb eredményét érte el a tegnapi EP-választásokon.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete után a politikusnak két órája van, hogy jelentkezzen a rendőrségen, és bekísérjék a Bukarest déli részén levő Rahova börtönbe. Cikkünk leadásakor két, elsötétített ablakú személygépkocsi hagyta el a politikus házát – azt nem tudni, hogy Dragnea benne ül-e az egyik autóban.

Kormányváltás készül

A választási vereséggel, valamint Dragnea ítéletével egy korszak zárul le a romániai politikában: az utóbbi években egyre inkább euroszkeptikus, populista hangnemet megütő, Soros-ellenes szlogenekkel kísérletező PSD minden valószínűség szerint ellenzékbe kényszerül, és egyelőre nyitott kérdés, hogy ki lesz Dragnea utódja a párt élén.

Klaus Iohannis államfő ma be is jelentette, hogy a két ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) Szövetség a jelenlegi “csődös koalíció”, a PSD-ALDE kormány alternatívái lehetnek.

Az USR elnöke, Dan Barna tegnap este úgy nyilatkozott, hogy a „voks azt mutatja, hogy Románia és a románok új, tisztességes és kompetens politikai osztályt akarnak. Nem fér kétség hozzá, hogy ennek a kormánynak mennie kell”. A politikus szerint vagy lemond a kabinet, vagy bizalmatlansági indítvánnyal leváltják.

Hasonlóképpen nyilatkozott Ludovic Orban PNL-elnök is: „világos, hogy jelenleg többségünk van egy olyan legitim kormány támogatásához, amely valóban a polgárokat képviseli. (…) Ami a többieket illeti, világosan megmondom nekik: akik ma kormányon vannak – gyorsan menjenek haza, holnap mondjanak le, különben az emberek állítják félre őket.”

EP-választások: korrupciós ügyekért elítéltek közkegyelméről is népszavaznak Romániában

Velence Város Önkormányzatával kötött szerződés és dokumentumok a 585/27, 585/31, 585/33-35, 585/42-45 hrsz.-ú ingatlanok rekultivációjának elvégzésére Velence Város Önkormányzatával kötött szerződés és dokumentumok a 585/27, 585/31, 585/33-35, 585/42-45 hrsz.-ú ingatlanok rekultivációjának elvégzésére Elmulasztott válaszadás – Pasaréti út közvilágítás hiánya Elmulasztott válaszadás – Csatárka utca közvilágítás hiánya Választási plakát Milyen magyarázata van annak, hogy a BKV Vasúti Járműjavító Kft.

Bő 20 százalékot vesztett a PSD

A tegnapi EP-választásokon rekordmagas, 49 százalékos részvétel mellett csúfos eredményt ért el a kormánykoalíció: közel végleges eredmények szerint a PSD a voksok alig 23,4 százalékát kapta – ez bő 20 százalékkal kevesebb a 2016-os parlamenti választásokon elért 45,6 százalékhoz képest.

A PSD kisebbik koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem ugrotta meg az 5 százalékos küszöböt.

Az ellenzéki PNL a voksok 26,9 százalékát kapta, az USR-PLUS Szövetség 20,8 százalékot teljesített, és az RMDSZ-nek is meglett az 6,6 százalék.

Lazán megvolt az EP-választásokkal egy időben szervezett, korrupció-ellenes népszavazáson is az érvényességi küszöb – ezen a választásra jogosultak 41 százaléka nyilvánított véleményt.

3 év és 6 hónap börtönbüntetés Dragneának

A legfelsőbb bíróság jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a PSD elnökét, miután hivatali visszaélésre való felbujtás bűncselekményében bűnösnek találta. Ezzel a döntéssel a bíróság fenntartotta az alapfokon született ítéletet.

A vád szerint Liviu Dragnea Teleorman megyei tanácselnökként pártja két titkárnőjét a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál alkalmazta 7 éven keresztül. A két titkárnőt a hatóságnál sosem látták, a munkavégzésüket igazoló dokumentumokat az igazgatóság vezetése hamisította.

Az ügyben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 márciusában kezdett nyomozni, egy hónappal később a nyomozást Liviu Dragneára is kiterjesztették, azzal gyanúsítva a politikust, hogy a két titkárnő alkalmazását ő rendelte el.

Ez az ügy azért is volt kellemetlen Dragnea számára, mert 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott amiatt, hogy választási csalást szervezett a Traian Băsescu leváltását célzó, 2012-es népszavazás idején.

Amennyiben a második ügyben is jogerősen elítélik, az automatikusan letöltendő börtönbüntetést jelent. A „fiktív alkalmazások” ügyben 2016 júliusában került sor vádemelésre – Dragnea pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ez a második ítélet ne születhessen meg.

Brazíliában rejtegette vagyonát Románia legbefolyásosabb politikusa?

Különös csata bontakozik ki épp a szemünk előtt: miközben Románia az EU soros elnökségét látja el, az ország legbefolyásosabb politikusát, Liviu Dragneát azzal gyanúsítja a román Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogy a Tel Drum SA nevű céget közpénzek és EU-források eltérítésére használta fel.

A harmadik korrupciós ügy is érik

A g4media.ro összegyűjtötte a per által bejárt utat, ami több ponton összefügg a romániai igazságügyi rendszer átalakításával. Például emiatt a per miatt kísérelték kivenni a Btk.-ból a hivatali visszaélés a hírhedt 13-as kormányrendelettel, de szintén emiatt nyújtottak be óvást a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületeinek sorshúzás általi kinevezése ellen.

Mindkét ügy egyébként eltörpül ahhoz a Dragneához köthető korrupciós sztorihoz képest, melyet az idők során a romániai sajtó feltárt.

Egy, a politikushoz köthető cég, a Tel Drum évek során a romániai illetve uniós projektek közbeszerzéseinek egyik biztos befutója volt, tavaly pedig felfedeztek egy titokzatos brazíliai villát, ahol Dragnea és a cég vezetői többször is találkoztak.

A brazil hatóságok pénzmosás gyanújával vizsgálják a Tel Drum brazíliai érdekeltségeit, a DNA-nak pedig szintén van egy folyamatban levő ügye a Tel Drum-mal, illetve uniós források eltérítésével kapcsolatban. Ebben az ügyben Dragneát bűnszövetkezet megalakításával, hivatali visszaéléssel valamint EU-s források eltérítésével gyanúsítják.

Címlapfotó: bilincset lógat egy tüntető Liviu Dragnea arca elé, amint a politikus újságíróknak nyilatkozik a perével kapcsolatban. Fotó: vice.com

Megosztás