Oroszország

Putyin volt felesége mesés vagyonra tett szert, amióta nem kell jövedelemnyilatkozatot tennie

Moszkvától húsz kilométerre fekszik a Millennium Park, fényűző dácsák és kastélyok gyűjtőhelye, az orosz elit számos tagjának lakóhelye. Az OCCRP újságírói úgy értesültek, hogy egy Ljudmila Alexandrovna Ocseretnaja nevű nő értékes földterületet vásárolt Millenium Parkban. Szinte biztos, hogy ő nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök volt felesége.  Ocseretnaja 2016-ban vásárolta meg a 2,4 hektáros telket a településen, majd egy évre rá el is adta, bár nem tudni, hogy pontosan mennyiért. A telek akár 384–432 millió rubelt (1,8–1,9 milliárd forintot) is érhetett. Kérdés, hogy honnan volt Ocseretnajának pénze a telekvásárlásra.

Putyinról sokan azt gondolják, hogy mesés vagyona van, ám ezt ő többször is tagadta. Az Oliver Stone-nak adott interjúban Putyin azt mondta a neki tulajdonított vagyonról: „Ostobaság. Ha igaz lenne, már régen kiderült volna.”

Putyin jövedelemnyilatkozatai valóban nem utalnak vagyonra. És úgy tűnik, hogy házasságuk 30 éve alatt Ljudmilának sem származott különösebb haszna férje politikai sikereiből.

A elnök feleségeként Ljudmilának is kötelessége volt jövedelemnyilatkozatot tenni. A legnagyobb bevétel, amelyet házasságuk során bevallott, 443 000 rubel (körülbelül 2 millió forint) volt, 2011-ben. 2012-ben – házasságuk utolsó évében – az asszony jövedelemnyilatkozatában mindössze 121 000 rubelnyi (540 000 forintnyi) jövedelem szerepelt.

Ljudmila ráadásul a válással sem szerzett jelentős vagyont: Putyin jövedelemnyilatkozata szerint minden vagyontárgy az övé maradt a válás után.

Jövedelmező non-profit

Ocseretnaja vagyona azonban rohamosan gyarapszik, amióta nem kell jövedelemnyilatkozatot tennie.

Az OCCRP által látott dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy az asszony vagyonosodása elsősorban egy moszkvai székhelyű non-profit szervezetnek köszönhető. A non-profitot, amely az Interperszonális Kommunikáció Fejlesztésének Központja nevet viseli, még 2000-ben alapították Putyinhoz közel álló személyek. A szervezet igazgatójáról, Artur Ocseretnijről azt feltételezik, hogy ő Ljudmila új férje.

Ocseretnaja (akkor még Putyina) a központ megalapítása óta annak nem hivatalos védnöke. Még Putyin feleségeként, Oroszország első asszonyaként is ritkán vett részt nyilvános rendezvényeken, ám e központ rendezvényein gyakran megjelent.

Az Interperszonális Kommunikáció Fejlesztésének Központja sokféle tevékenységet folytat, például különféle szakmai képzéseket szervez, vagy előadásokat tart stresszről és egészségről. Ocseretnaja azonban a központhoz tartozó ingatlanokon keresztül jutott szép pénzekhez.

Évek óta a központ tulajdonában áll egy régi kastély a Vozgyvizsenka utcában, a Kreml közvetlen közelében. A történelmi épületet a 19. század második felében építették, és úgy tartják, hogy Bolkonszkij herceg kastélyát Tolsztoj erről az épületről mintázta a Háború és békében.

Az épület felügyeletét az elnöki hivatal látta el 2005-ig, amikor is annak tulajdonjogát átruházták Ljudmila központjára.

Az állami földhivatalban semmilyen információ nem található arról, hogy hogyan és miért került a 7500 négyzetméteres, több mint 2,4 milliárd rubelt (10,6 milliárd forintot) érő kastély a non-profit szervezet birtokába.

A földhivatali nyilvántartásban a rubrikát, ahol a „tulajdonjog átruházásának okát” kell feltüntetni, üresen hagyták.

A földhivatal képviselője azt mondta az újságíróknak, hogy az épület az elnöki hivatallal kötött beruházási szerződés keretében került a központ birtokába, ám részleteket nem árult el. Az elnöki hivatalnak küldött megkeresésre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

2010-ben egy négyemeletes, két pince-garázs szinttel is rendelkező épület épült a kastély mellett. Ennek az új épületnek is a központ a tulajdonosa.

Az épületekből származó bevételek többsége azonban nem a non-profithoz, hanem egy Meridian névre hallgató céghez fut be. A Meridian 2011-ben hosszútávú bérleti szerződést kötött mind a kastélyra, mind az újépítésű, négyemeletes házra, és azóta bérbe adja azokat különféle cégeknek – többek között két banknak és egy étteremnek.

A Meridian 99 százalékos tulajdonosa Ocseretnaja (bár ő a cégiratokban leánykori nevén, Ljudmila Skrebnyevaként szerepel). Az asszony 2014-ben vásárolta meg a céget, egy évvel azután, hogy elvált Putyintól – jóllehet alig egy évvel korábban még alig volt jövedelme.

A Meridian fennmaradó egy százalékának tulajdonosa egy bizonyos Tatjána Sesztakova, Vaszilij Sesztakov felesége (vagy talán már csak volt felesége). Sesztakov korábban az Egységes Oroszország párt képviselője volt a dumában; a férfi egyszersmind Putyin régi barátja és dzsúdópartnere. A Millenium Parkban található telket Tatjána Sesztakova adta el Ljudmila Ocseretnajának.

Rubel-milliók, de honnan?

Még Ocseretnaja jövedelmező kapcsolata az Interperszonális Kommunikáció Fejlesztésének Központjával sem magyarázza meg, miből fizette ki a telket a Millenium Parkban.

A központ ingatlanait bérbe adó Meridian évente többmillió rubelnyi bevételt hoz, ám ez korántsem volt elég a telekvásárlásra. 2014-ben és 2015-ben, azaz közvetlenül a  telekvásárlás előtt, Ocseretnaja cége 77,8 millió rubel (kb. 345 millió forint) nyereséget könyvelt el; ez a Millenium Parkban található telek becsült árának alig több, mint az egyötöde.

Ocseretnaja 2017 novemberében, alig 18 hónappal a vásárlás után eladta a Millenium Parkban található telket Irina Puniának, Vikram Punia orosz gyógyszeripari vállalkozó feleségének.

Vikram Punia telefonon megerősítette az újságíróknak, hogy a családja telket vásárolt a Millenium Parkban, de azt mondta, hogy nem tudja, ki volt az ingatlan előző tulajdonosa, mivel a vásárlást ingatlanügynökön keresztül intézte. A férfi nem árulta el, hogy mennyit fizetett a telekért.

Ocseretnaja nem válaszolt az újságírók megkeresésére. Nem ismeretes, hogy az asszony jelenleg hol él.

Szerző: Oleszja Smagun

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

A kiemelt képen az Ocseretnaja által megvásárolt földterületről készült drónfelvétel látható. Fotó: Peter Ruzavin

Megosztás