Egyéb

IPI: a legtöbb újságírót azért gyilkolják meg, mert korrupciós ügyeket kutat

 

Az elmúlt egy évben 88 újságíró vesztette életét munkája közben, vagy annak következtében. Többségük gyilkosság áldozata lett, támadóik pedig azért vették őket célba, mert korrupciós ügyeket igyekeztek felderíteni – áll az International Press Institute nevű, bécsi székhelyű nemzetközi szervezetnek a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott elemzésében.

Az IPI 1997 óta követi és jegyzi fel, hány újságírót öltek meg munkája miatt, vagy aközben. Az azóta eltelt több mint két évtizedben 1801 újságíró vesztette életét.

Az elmúlt 12 hónapban 88 újságíró halt meg, közülük 46-an azért lettek gyilkosság áldozatai, mert korrupciós ügyekkel foglalkoztak. Harminchárman fegyveres konfliktusról tudósítottak, kilencen pedig a „terepen” voltak és dolgoztak, amikor életüket vesztették.

A legnagyobb médiafigyelmet kapott esetek között volt az elmúlt egy évben a máltai Daphne Caruana Galizia ellen elkövetett merénylet: az újságírónő autóját robbantották fel 2017 októberében. Caruana Galizia a máltai kormány korrupciós ügyeit vizsgálta.

Idén február 22-én Szlovákiában Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát gyilkolták meg. Kuciak a szlovák kormány és az olasz maffia kapcsolatát vizsgálta. Kuciak halála után tömegtüntetések kezdődtek Szlovákiában, majd lemondott Robert Fico miniszterelnök.

Európán kívül is volt számos nagy visszhangot kiváltó eset: Gauri Lankesh indiai újságírót tavaly szeptemberben a saját otthona előtt lőtték le. Az ismert mexikói tényfeltáró újságírót, Javier Valdez Cárdenast tavaly májusban ölték meg.

Az IPI hangsúlyozza: az európai esetek kapják a legnagyobb nyilvánosságot, ám világszerte több tucat újságírót öltek meg amiatt az elmúlt egy évben, mert korrupciós ügyeket vizsgáltak.

Latin-Amerika az egyik legveszélyesebb terep, hiszen itt a tényfeltáró újságírók gyakran a politikusok és a drogcsempészet kapcsolatát igyekeznek feltárni.

Mexikóban az elmúlt egy évben 12 újságírót ötek meg, ezzel ez az ország lett a legveszélyesebb terep az újságírók számára.

„Az embereknek joga van tudni, mi történik körülöttük, és a újságírók épp ezeket az információkat közvetítik, írjanak akár korrupcióról, akár háborúkról” jelentette ki az IPI igazgatója, Barbara Trionfi, aki szerint emiatt az újságírók halála nem csak szeretteik, hanem a demokrácia számára is veszteséget jelent.

Kapcsolódó cikkeink

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját

A Daphne Projekt: 45 kollégája eredt a felrobbantott máltai újságírónő gyilkosainak nyomába

Ján és Daphne Törvényei: Hogyan lehet elejét venni az újságíró-gyilkosságoknak?

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Szlovákiában az olasz maffia csápjai a politikáig érnek

Olasz birtokok, piszkos ügyek Szlovákiában

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót 

Most mindannyian szlovák újságírók vagyunk! – helyszíni riport 

Roberto Saviano: Érkezik az Export-Ndrangheta. A maffiafőnökök a kelet-európai piacon

Szlovákia elorbánosodása: Kreml-barát weblapok szerint Soros áll az oknyomozó újságíró halála mögött

Kőműves Anita

Megosztás