Egyéb

Meghamisított diplomája helyett 2 ellopott arckrém miatt mondott le a madridi régió elnöke

 

35 napos krízis után mondott le az egyik legjelentősebb spanyolországi autonóm régió, a csaknem 7 milliós Madrid elnök asszonya, akinek diplomahamisítási ügyében naponta jelentek meg újabb hírek a sajtóban az utóbbi egy hónapban. Cristina Cifuentes, a számtalan korrupciós ügyben érintett konzervatív Néppárt madridi vezetője végül egy szerdán kiszivárogtatott, 2011-es videó miatt távozik, amelyen 2 arckrém eltüntetése miatt kutatják át holmiját egy áruház raktárhelyiségében.

Meglepő módon zárult a Spanyolországot 2011 óta kormányzó konzervatív Néppárt (Partido Popular, PP) újabb botránya. Hiába gyűlt fel az elmúlt jó 4 hétben számtalan bizonyíték arra, hogy a madridi autonóm régió elnök asszonya mesterfokozatát csalással szerezte meg, és hamis dokumentumok, aláírások révén jutott hozzá, miután az órákat se látogatta, és még egy plagizált diplomamunkát se mutatott be. Hiába kapták több ízben hazugságon az utóbbi hetekben, többek között azt is elmesélte nyilvánosan, hogyan védte meg diplomamunkáját, miközben a sajtó épp bebizonyította, hogy a védésre sosem került sor. És hiába jelezték a közvélemény kutatások, hogy a spanyolok és madridiak 80 százaléka, sőt, saját pártjának szavazói szerint is le kellene mondania.

Pártja nem kényszerítette ki távozását annak, akit a számtalan korrupciós affértól fertőzött formáció „legtisztább” tagjának tartottak a fővárosi régióban. Sőt, április elején hosszú tapssal, valóságos ovációval köszöntötték a párt sevillai gyűlésén. Cristina Cifuentes saját magát a sajtó áldozatának, afféle hős ellenállónak láttatta, aki végsőkig kitart az „üldöztetések” ellenére is. Két pert is indított a meghamisított diploma ügyét kirobbantó, és napról-napra újabb és újabb bizonyítékokkal tápláló eldiario.es portál ellen.

Végül nagy megdöbbenésre nem a hamis diploma, hanem két arckrém miatt döntött a lemondás mellett, amelyeket egy szerda reggel kiszivárogtatott videó szerint 2011-ben próbált ellopni egy szupermarketből. Mivel Cifuentes első elnöki kampánya ezután indult, és a törvény szerint 15 napon belül megsemmisítendő videó eltüntetéséért pártja is mindent megtehetett egykor, sokan jutottak arra a következtetésre, hogy a PP egyik tagjának fiókjából került elő a 7 évvel ezelőtti felvétel.

Ahogy a baloldali ellenzék képviselői fogalmaztak, a már jól ismert maffiamódszerekkel léptették le tehát az elnök asszonyt, aki egyébként saját állítása szerint a madridi régió ünnepe után saját jószántából is lemondott volna május elején.

Arra már nem fog fény derülni, hogy valóban ez volt-e a szándéka, ahogy arra sem, hogy a kisebbségben kormányzó PP-t ezúttal is kisegítette volna-e külső támogatója, a jobbközép Ciudadanos (C’s, ‘Polgárok’), amely a katalán krízis és a PP-t sújtó botrányok legnagyobb haszonélvezőjeként, az elmúlt időszakban a negyedik, majd harmadik helyről virtuálisan vezető politikai erővé vált a kutatások szerint.

 

Az El Mundo napilap számára készült márciusi felmérés, a tavaly októberi és a legutóbbi választások eredménye; Forrás

Az El Mundo napilap számára készült márciusi felmérés, a tavaly októberivel és a legutóbbi választások eredményével összehasonlítva; Forrás

 

Az ellenzék vezető formációja jelenleg a Szocialista Párt (PSOE), amelytől egykor, még 2003-ban a gyanú szerint 2 képviselő lefizetésével szerezte meg a többséget Cifuentes elődje, a Néppárt veterán Vasladyje, a feltehetően korrupciós gyanúk miatt visszavonult, majd a fővárosi választásokat elveszítő Esperanza Aguirre. Ekkor kezdődött az az etap, amely korrupciós ügyek sorozatával, számtalan vád alá helyezett vezetővel és egy durva belső háborúval vonul be a történelembe. (2016-ban pl. maga a PP is elismerte, hogy az előző évtizedben a párt tagjai közpénzből kémkedtek egymás után.)

Cifuentes épp ezt a katasztrofális időszakot volt hivatott lezárni, és diplomaügye robbanása óta azzal védekezik, hogy épp azért támadják, mert kérlelhetetlen volt a korrupcióval szemben. A politikus asszony azt állítja, büszkén, elégedetten és emelt fővel távozik, azaz nemcsak a 2 feltehetően ellopott krém miatt nem szégyenkezik, de a bizonyítottan kamu mesterfokozat, a csalások, pökhendi hazugságok és más trükkök miatt sem.

A rossz nyelvek szerint egyébként, ha a PP nem kisebbségben kormányozna, senkiben nem merült volna fel, hogy Cifuentesnek mennie kellene. A videó szerdai nyilvánosságra hozatala azonban felért egy ágyba helyezett lófejjel, majd Mariano Rajoy miniszterelnök is megüzente, hogy 12 óra előtt muszáj lemondani…

 

Cifuentes elhíresült videója, amelyben egy nappal a botrány robbanása után mosolyogva jelenti ki: Azt várjátok, hogy lemondjak? Nem mondok le, maradok!

 

A politikai helyzet ugyanis egyre kockázatosabbá vált: a PSOE bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Cifuentes lemondatásáért, és ez napról-napra egyre nagyobb támogatást kapott a közvélemény, így a mérleg nyelvét jelentő Ciudadanos szavazói részéről is. Miközben a párt nagy hatalmú támogatói, a gazdasági körök, feltehetően azt szorgalmazták, hogy az amúgy a politika megújításával kampányoló formáció a korrupció elleni küzdelem helyett a „stabilitás” érdekében szavazzon.

Az ellopott krémeknek hála nekik sem kellett tehát színt vallaniuk, és a szerdai nyilatkozatok alapján azt támogatják majd, hogy a jövő tavasszal esedékes önkormányzati választásokig a régiót immár 23 éve kormányzó PP folytassa; „csak találnak valakit, akit nem helyeznek vád alá a következő hónapokban” – fogalmazott a C’s helyi elnöke. (Láttunk már ambiciózusabb fellépést is az új generációs politikákat követelők részéről.)

Történetesen épp szerdán derült ki az is, hogy a Néppártnak sikerült megegyezésre jutni a Baszk Nacionalista Párttal (Partido Nacionalista Vasco, PNV), amelynek támogatására szüksége van a büdzsé elfogadásához. A madridi Kongresszusban 5 sorsdöntő képviselői székkel rendelkező PNV végül az utóbbi hónapok legfontosabb tiltakozási mozgalma, a nyugdíjasok érdekeit képviselte a tárgyalásokon.

Korábbi cikkünk:

A spanyol kormány új ellenfele veszélyesebb, mint a katalánok: nyugdíjasok százezrei tüntettek újra a megélhetésért

Legalábbis a megegyezés szerint a következő években megemelik a nyugdíjakat (idén 1,6 százalékkal, majd az infláció függvényében). Azaz teljesül a tavaly ősz óta egyre népesebb és elszántabb tüntetéseket szervező jelenlegi és leendő nyugdíjasok követelése, akik egyébként többek között a baszk Bilbaóban tartották legnagyobb demonstrációikat – április 24-én tizenegyedik alkalommal tüntetett jelentős tömeg a városban. Korábban a kormány csak a legalacsonyabb nyugdíjak emelését garantálta, és nyugdíjreformjának más elemeiről is kénytelen lemondani a költségvetés, azaz a kormányzás támogatásának érdekében.

Cifuentes lemondásának híre az utcán találta a diplomamunka ügyében érintett János Károly Király Egyetem oktatóit, akik a diákokkal egyetemben hetek óta távozásra szólították fel a politikust. Szerdán azért vonultak az utcára, és tartottak a főváros 40 pontján előadásokat, hogy e jelképes akcióval is megvédjék az egyetemi diploma, az állami egyetemek és általában a közpénzből fenntartott oktatás becsületét. Szerintük ugyanis

a Cifuentes-botrány legkárosabb hatása az volt, hogy a politikus viselkedése megkérdőjelezte ezeket az értékeket, és kétségeket ébresztett a mindennapokban tisztességesen végzett felsőoktatás munkájával, a diplomák értékével kapcsolatban.

A János Károly Király Egyetemen az eldiario.es által feltárt diplomabiznisz jelenleg kivizsgálás alatt áll, Ciifuentes témavezetőjét lemondatták, és a botrány nyomán egy mélyebb reflexió is megindulhat arról, hogyan lehet átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és a társadalomra, annak problémáira, egy általánosabban vett közhasznúság jegyében valóban nyitottabb az egyetem.

Ez az önkritikus hozzáállás egyelőre nem érződik a politikában: bár Mariano Rajoy miniszterelnök megújulást ígért szerdán a pártban, nem világos, hogy az ellenzék által rendszeresen maffiának minősített helyi PP működése pontosan mitől is változna meg varázsütésre. Cifuentes eltávolításában nincs semmi transzparens, ő egyébként azt állítja, hogy a kb. 40 eurót érő krémeket véletlen csúsztatta a táskájába, ami a biztonsági őr visszaemlékezése szerint nem felel meg a valóságnak. Szerinte a politikus asszony nem ismerte el a lopást, nem akart fizetni, és erről csak a kihívott rendőrök győzték meg.

Szerda délutánra is ezzel az üzenettel szerveztek tüntetést a baloldali erők: „Cifuentes lemond, de a maffia folytatja; el kell őket zavarni”. A PP-nek 15 napja van, hogy találjon egy olyan jelöltet, aki elfogadható lesz a Ciudadanos számára. Albert Rivera, a párt roppant ambiciózus elnöke már jelezte, hogy tárgyalni sem óhajt egy ellenzéki alternatíváról a PSOE vezetőjével. Az „új idők hírnöke”, a spanyol nacionalizmust és a piacbarát politikákat megnyerő, fiatal arcokkal képviselő Ciudadanos, óriási katalóniai sikere után – pártja lett az első erő a decemberi választáson, csak épp senki nem akar vele kormányozni – az ország meghódítására készül jövő tavasszal.

Dobsi Viktória

Címlapkép: Cifuentes megérkezik a madridi régió parlamentjébe május 4-én, hogy rendkívüli ülésen adjon számot diploma ügyéről. EFE/ZIPI, forrás.

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

 

Megosztás