Egyéb

Babiš pácban, Sobotka feltámadt – ki nevet a végén Csehországban?

 

Nagy bajban a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezető, korrupcióval vádolt Andrej Babiš: olyan hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek bizonyítják, befolyásolta a média működését. Sobotka miniszterelnök kérése ellenére Zeman elnök nem hajlandó visszahívni őt. Az emberek az utcán tüntetnek, az ellenzék már a pénzügyminiszter politikából való távozását, és az elnök lemondását követeli. Oligarcha vs demokratikus állam. Izgalmasan alakul a cseh belpolitikai csiki-csuki.

Chuck Norris képes volt vaktölténnyel is gyilkolni, ezt próbálja meg most Sobotka, cseh miniszterelnök is, aki pénzügyminiszterére vadászik – röviden így lehetne jellemezni azt a cseh belpolitikai konfliktust, amely még a múlt hét kedden robbant ki azzal, hogy a miniszterelnök Andrej Babiš, a következő választások fő esélyese és jelenlegi pénzügyminisztere korrupciós botránya miatt benyújtotta kormánya lemondását. Másnap gyorselemzésünkben a cseh politika elorbánosodását jeleztük, de azóta kiderült: az anti-akcióhős karakterű Sobotka megrázta magát és alaposan megcsuklóztatta politikai ellenfeleit. Innen folytatjuk.

Egy biztos: Sobotka miniszterelnök mindenkit meglepett, és itt már nem keddi lemondására gondolok, hanem politikai teljesítményére, amellyel egy biztosan bukó helyzetből visszahozta magát egy olyan pozícióba, amely alapján kijelenthetjük: egyelőre a jelenlegi miniszterelnök jött ki legjobban a belpolitikai krízisből. Kezdődött azzal, hogy érzékelte keddi hibás döntésének következményeit: Babiš miniszter és Zeman elnök könnyedén kijátszhatta volna őt a miniszterelnöki pozícióból. Ellentámadásba lendült és a felelősség labdáját átpasszolta a Várba úgy, hogy a kormány lemondása helyett csak Babiš miniszter visszavonását kérte az elnöktől.

Sobotka döntését azzal indokolta, hogy meglepő módon Zeman elnök furcsán értelmezi az alkotmányt, amikor szerine a válság csak a miniszterelnök távozásával oldható meg, hiszen ezzel a probléma oka nem szűnt meg: Babiš miniszter korrupciós botránya. Ezért változtatta meg Sobotka eredeti lemondását és másodjára már nem kormánya lemondását kérte az elnöktől, csak Babiš miniszter visszahívását. Zeman alkotmányos válságot kockáztat: szerinte a miniszter visszahívása ellentétben van a koalíciós szerződéssel. Sobotka szerint Babiš és Zeman paktumot kötöttek, hogy szétszedjék a szocdem pártot. Zeman időközben elrepült Kínába egy hétre. Patt.

Babiš újabb pofonba szalad bele

Még a múlt hét szerda reggel, a koalíciós válság kirobbanásának másnapján Csehország arra ébredt, hogy négy nagy politikai napilapban és az ingyenes Metro újságban is egész oldalas hirdetésben Babiš saját, leragasztott szájú fényképével megkérdezi az olvasót, “MIÉRT? Miért akarnak a szociáldemokraták kirakni a kormányból? Miért akar lemondani a kormány? Mert túl sokat tudunk?”. És a fotó alatt, apró betűkkel, gyanús, a szocdemekhez köthető korrupciós ügyeket sorol fel. Ekkor még senki nem sejtette, hogy egy újabb botrány van készülőben.

 

 

A kép bal oldalán Babiš kampányüzenetét látják, jobb oldalon az eredeti üzenet meghekkelését.

Babiš “őszödi beszéde”

Itt álljunk meg egy pillanatra, fontos felidézni, hogy Babiš miniszter nemrég hivatalosan is több országos napilap tulajdonosa volt. A koalíciós partner szocdemeknek ez a felállás korábban megpróbáltak egy összeférhetetlenségi törvényt összehozni, amely szerint politikus nem birtokolhat médiát Csehországban. A törvénytervezetet első alkalommal Zeman köztársasági elnök visszadobta, igazolva azt a politikai pletykát, miszerint az elnök összejátszik a pénzügyminiszterrel. A törvényt később életbe lépett, Babiš névleg megvált sajtójától. A pénzügyminiszter korábban többször kijelentette: a tulajdonában lévő napilapokra semmilyen befolyást nem gyakorol.

Csakhogy a keddi kormányválság kirobbanásának másnapján napvilágra került hangfelvétel alapján biztosan állíthatjuk: Babiš rendszeresen és céltudatosan adott utasításokat egy országos napilap szerkesztőjének. Például, hogy a politikai ellenfelének tartott Sobotka-párt embereiről mikor és hogyan jelenjen meg lejárató anyag. Az, hogy Babiš beleszólhatott a Mlada Fronta Dnes és a Lidové noviny tartalmába, eddig is lehetett sejteni, több elemző cikk alátámasztotta ezt az állítást, de a kiszivárgott hangfelvétel a leghitetlenebbek előtt is igazolja a feltevést. És a Sobotka vs Babiš-Zeman meccs állása ebben a pillanatban megfordult.

A felvétel szerint Babiš nyíltan utasításokat ad a MF Dnes újságíróinak. Soha nem fordult korábban elő, de a szlovák származású cseh oligarcha lapjainak több újságírója – már akik korábban nem hagyták el ezeket a lapokat és alapítottak önálló kis szerkesztőséget – is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a cseh média munkatársai hazugsággal vádolták meg Babiš minisztert. Babiš az ügyben feljelentést tett és nem érti, miért pont most kerültek nyilvánosságra a felvételek. A közhangulat látványos megváltozása Sobotka miniszterelnöknek kedvez, aki megpróbálja kihasználni a helyzetet.

Eközben persze egy egész ország találgatja, ki szivárogtathatta ki a felvételeket. A szerda reggeli hanganyag megjelenését követően azóta még további két felvétel látott napvilágot és belengettek egy negyediket is. Az összes felvétel Babiš ellen szól, aki most már politikai létezésének határán táncol. Ki emlékszik már arra, hogy a múlt héten őt tartották a következő cseh miniszterelnöki poszt legnagyobb esélyesének? Egy héttel a válság kirobbanása után most ott tartunk, hogy a kisebb ellenzéki jobboldali pártok – ODS, TOP09 – Babiš teljes visszavonulását követelik a politikai életből.

Jó, jó, de ez az egész érdekli az embereket Csehországban?

A múlt héten nem lehetett megmondani, hogy az anti-Babiš lavina kit temethet be és azt sem, hogy elérte-e akár csak a Prágán kívüli nagyvárosokat, a falvakról nem is beszélve. Ne lepődjön meg a magyarországi olvasó, az emberek Csehországban is szeretik kizárólag kedvenc médiájukat olvasni és hallgatni. Szerdán, azaz tegnap az emberek már kivonultak az utcára is. A prágai Vencel-téren a ČTK hírügynökség szerint húszezer ember követelte, hogy Babiš miniszter mondjon le, illetve Zeman elnököt is távozásra szólították fel. A hírek szerint több mint négyezren mentek ki az utcára Brnoban, több százan Plzenben, Olomoucban, Liberecben és České Budějovicében is. A szervezők bejelentették: újabb tüntetést szerveznek csütörtökön és jövő szerdára is.

Érdekesség, hogy magyar füllel hallgatva a demonstráció beszédeit, több párhuzamra is felfigyelhettünk. A szónokok – ahogy Budapesten is – a cseh kormány „erős emberét” korrupcióval, orosz-barátsággal, az íratlan politikai játékszabályok be nem tartásával, a demokrácia lebontásával és EU-ellenességgel vádolták. A tüntetők soraiban a budapestihez hasonló vicces, laza hangvételű transzparenseket lehetett látni és a nemzeti színű zászlók mellett EU-zászlókat is tartottak. Szintén párhuzam lehet a budapesti eseményekkel, hogy Csehországban is egy tüntetéssorozat bontakozhat ki a magát megmakacsoló politikusokkal szemben. De Soros György neve egyelőre itt még nem bukkant fel.

 

Fotó: Facebook - DVTV.

Fotó: Facebook – DVTV.

 

Másik nagy kérdés, hogy a válság milyen hatással lesz az ellenzékre, amely a magyarországihoz hasonlóan széttöredezett és lejáratódott a korábbi évek korrupciós botrányai miatt, de a mostani kormányválság miatt újra helyzetbe kerülhet. Hosszútávú következtetést biztosan nem kell még levonni, de a Babiš körüli botrányok miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a jobboldali ellenzék együtt szavazott a szociáldemokratákkal. Amennyiben Sobotka miniszterelnöknek sikerül végrehajtani tervét és eltávolítja pénzügyminiszterét, akkor ez azt is jelentheti, hogy a választások fő frontvonala nem a kormány és ellenzéke között fog húzódni, hanem a ČSSD és az ANO között. Ez a helyzet pedig egy újabb, eddig nem különösebben reális forgatókönyvet nyithat ki:

Paroubeki győzelem?

A cseh belpolitika tehát mozgásban van, de, hogy ne Andrej Babiš nyerje meg az októberi országgyűlési választásokat, arra jelenleg még mindig nem sok esély látszik. A közvélemény-kutatások alapján a cseh szavazók mintegy harmada biztos ANO szavazónak látszik, a többi pártot tíz vagy még több százalékkal alacsonyabb népszerűséggel mérték. Csakhogy Csehországban a választási törvényt nem írták át, így a választópolgárok harmadának szavazatával Babišnak nem lesz többsége az új parlamentben. Hogyan tovább?

A kormányválság kirobbanásáig a legkisebb prágai kocsmában is biztosra vették: 2017 őszén nagyjából hasonló felállásban – a belső arányok esetleg változhatnak – folytatják a jelenlegi koalíciós pártok. A ČSSD együtt az ANO-val, esetleg még egy-két kisebb pártocska, amely a biztos többséget biztosítaná. A kormányválság kirobbanása óta azonban minden megváltozott. Értsd: a ČSSD egészen biztosan nem fog kormánykoalíciót kötni az ANO-val, mivel Babiš büszkesége ezt nem engedi meg.

Még rosszabb hír Babiš számára, hogy jelenleg a cseh belpolitikai szcénában nem látni olyan pártot, amely koalíciót kötne vele egy győztes októberi választás után. Egyetlen lehetséges jelölt a Cseh Kommunista Párt lehetne az ANO számára, de ez a formáció 1989 óta a cseh nagypolitikában politikai karanténba zárták. Értsd: senki nem ment a párttal koalícióba eddig. Esetleg Babiš fokozhatja a menekültellenes xenofób kampányt, amellyel megpróbálhatja elszipkázni a nacionalista baloldali szavazatokat a kommunistáktól, de a megváltozott nemzetközi klíma és Berlin közelsége miatt erre kicsi az esély.

Jelenleg legvalószínűbb, hogy Babiš nyer, de győzelme pyrrhosi, azaz paroubeki lesz – az egykori szocdem miniszterelnök, aki 2010-ben megnyerte ugyan a választásokat, de Klaus elnök nem bízta meg a kormány megalakításával, mert egyszerűen koalícióképtelen volt. Babišnak most sürgősen taktikát kell változtatni, ha nem akar teljesen elszigetelődni a cseh belpolitikában.

És mit mond ezek után Babiš?

Szerdán, tegnap, a cseh parlamentben rendkívüli ülést szavaztak meg a pártok. Jellemző a jelenlegi anti-Babis hangulatra, hogy a kormánypártok együtt szavazták meg az ellenzékkel az ülés napirendjét. Babiš egy személye ellen szervezett politikai kampánynak látja a jelenlegi helyzetet, amelynek végső célja, hogy kiszorítsák a politikából. Szerinte nem ő jelent veszélyt a demokráciára, hanem az elmúlt 26 év korrumpált pártjai, amelyek ellen ő és pártja vette fel egyedül a harcot. Babiš elutasította, hogy szövetséget kötött volna Zeman elnökkel, sőt, a szocdemeket azzal vádolta, hogy a jobboldallal szövetkeznek ellene.

Fél évvel az országgyűlési választások előtt Babiš elszigetelt helyzete azonban akár előnyös is számára. A csehek nagy része továbbra is kiábrándult a hagyományos politikai formációkból és ezt a trendet biztosan nem tudják megfordítani fél év alatt. Lehet, az olvasó számára hihetetlen, de Babiš a mai napig képes a szavazók egyharmadát megszólítani, hogy ő rendet tenni jött a politikába és leszámolni a régi politikai pártokkal. Sőt: ő nem is politikus, hanem több annál. A probléma ott kezdődik, hogy Babiš egyszerűen túltolta a többi párttal való szembeállást, nincs koalícióképes partnere.

Csehországban a politika ugyanis még mindig alapvetően egy kollektív tudomány és Babišnak meg kell érteni: ellentétben mottójával – irányítsuk úgy az államot, mint egy céget – a régi, céges szokások most elégtelennek bizonyulnak: a csehországi demokratikus közéletben nem lehet mindent erőből és autoriter alapállásból keresztülvinni. Ha a választások után is izolációban marad, mindent elbukhat. És akkor már a Zemannal kötött szövetsége sem fog sokat számítani.

Bőtös Botond

Megosztás