Egyéb

Többszörös plágiumügybe keveredett a Trump-kormányba jelölt Monica Crowley

 

Plágiumügybe keveredett Monica Crowley, akit Donald Trump a Nemzetbiztonsági Tanács magas beosztású pozíciójára jelölt. A hétvégén egy évekkel ezelőtti könyvéről, hétfőn pedig a PhD-értekezéséről derült ki, hogy hivatkozás nélkül emelt át szövegrészleteket.

Január 20-án a tervek szerint beiktatják az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trump üzletembert/valóság show sztárt. Az új kabinetbe jelöltek listája heves vitákat váltott ki, pár napja például a Nemzetbiztonsági Tanács vezető kommunikációs posztjára szánt Monica Crowley alkalmasságával kapcsolatban is komoly kétségek merültek fel.

Január 7-én a CNN robbantotta a hírt, miszerint Crowley jelentős részben plagizálta a 2012-ben, találó címmel megjelent könyvét: What the (Bleep) Just Happened … Again?: The Happy Warrior’s Guide to the Great American Comeback azaz „Mi a *** történt már megint? A boldog harcos története a nagy smerikai visszatérésről.” Egy egész fejezetet emelt át egy weboldalról, sokat átmásolt a Fox News cikkéből – ahol egyébként műsorvezetőként dolgozik –  és a Wikipédiáról is.

Crowley nem reagált a cikkel kapcsolatos megkeresésre, a Trump-stáb viszont kiállt a jelöltje mellett, mondván a könyve a világ egyik legnagyobb és legnevesebb kiadójánál jelent meg. Igaz, ez a bizonyos kiadó, a HarperCollins viszont kedden bevonta a könyvet. „Monica átgondolt és mély betekintést nyújtó könyve arról szól, hogy fordulhatna ismét jobbra ország sorsa, éppen azért fog ebben a kormányban dolgozni” – olvasható a közleményben.

A CNN azt is felidézte, hogy Crowley egy, a Wall Street Journalban 18 évvel ezelőtt megjelent cikke miatt egyszer már plágium gyanújába keveredett, amit akkor tagadott.

Kapcsolódó cikk:

Minden alku tárgya? Külpolitika Donald Trump kormányában

Az első ügy után két nappal a Politico arról írt, hogy Monica Crowley 2000-ben a Columbia Egyetemen leadott doktori értekezésével sincs minden rendben. A lábjegyzettel jelölt forrásaiból a megjelölt idézetek mellett kicsit átfogalmazott vagy szerkezetileg megegyező részeket is átvett, amelyeket csak ritkán jelölt idézőjellel.

Érdekes adalék az ügyhöz, hogy a disszertációt Truman és Nixon elnök Kína-politikájáról írta – utóbbinak kutatóként segédkezett a két utolsó könyvénél és a dolgozat ajánlásában is megemlítette. Trump stábja ezt az ügyet már nem kommentálta, ahogy nem kívánt megszólalni Crowney konzulense és az egyetem sem.

Crowley-nak évtizedes múltja van az amerikai médiában, annak is a konzervatív térfelén. Amellett, hogy a Fox News egyik legismertebb arca, a Washington Times-nál állandó rovata és saját rádióműsorai is van, valamint véleménye a Trump kampányban és a magyar belpolitikában hangsúlyos szerepet kapó határvédő falakról is, amelyet nem fél megosztani a Twitteren: „A berlini falnál múlt héten. A falak jól működnek.”

Somodi Dániel

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás