OCCRP

A romániai erdőirtástól orosz luxusyachtokig – kelet-európai korrupciós sztorik 2016-ból

 

Luxusjacht, méregdrága londoni lakások, offshore paradicsomokba kicsatornázott dollármilliók – 2016-ban sem voltunk híján a szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos külföldi sztoriknak. Az OCCRP legérdekesebb, magyarra fordított cikkeiből válogattunk.

 

Hirdetés
800x600_BUEK

 

 

A Szent Olga Hercegnő titka: miből telik luxusjachtra Putyin barátjának?

Ugyan egy orosz állami cég vezetőjeként dolgozó Igor Szecsin még egy luxusjacht éves fenntartási költségét sem keresi meg – papíron -, mégis egy 53 milliárd forintot érő hajón járja a világot. Szecsin Vlagyimir Putyin régi barátja, és úgy lepleződött le, hogy felesége, Olga több képet is töltött fel arról az Instagramra és a Facebookra, hogy a hajón nyaral.

 

Dollármilliókat csatornázott ki offshore paradicsomokba az ukrán elnök

Összesen 4 millió eurónyi tőke áramlott ki Ukrajnából készpénzben, részvények és nemesfémek formájában Petro Porosenko ukrán elnök érdekeltségében álló ciprusi cégcsoporthoz. Az OCCRP és az ukrán Slidstvo újságírói a Panama-papírok között bukkantak rá Porosenkóhoz köthető, a magyarországi Tibi csokit is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosára, a Roshen cukoripari vállalatra, amelyet az elnök nagy erőkkel próbált egy adókerülésre is használható ciprusi trösztbe kiszervezni. Porosenko természetesen tagadja, hogy bármi ilyesmi történt volna.

 

Mi van a sörben? A szegény országokban ipari enzimekkel trükköznek a gyártók

Régen minden jobb volt, úgy tűnik, hogy a sör is. Romániában és több kelet-európai országban kereskedelmi forgalomba kerülő sör előállításához egyre inkább olyan ipari enzimeket használnak, melyekről keveset tudni, viszont lehetővé teszik, hogy a sörgyártás folyamata gyorsuljon, a gyártók pedig olyan, olcsó alapanyagokat használjanak, mint a kukorica vagy malátázatlan árpa. A sörfogyasztók nem is sejtik, hogy a márkás, ám Kelet-Európában előállított sörük nagyban különbözik az ugyanazon márkájú, de más országban előállított sörtől.

 

Magas élet: az azeri elnöki család milliárdos ingatlanvagyona Londonban

A londoni Knightsbridge Street 199. alatt található az a márvánnyal és üveggel borított, húsz méteres medencével rendelkező épület, amely az azeri elnök lányainak tulajdonában áll. Apjuk, az Orbán Viktorral rendkívül jó viszont ápoló, országát diktátorként irányító Ilham Alijev összesen 37,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyont halmozott fel azóta, hogy átvette az olajban gazdag Azerbajdzsán vezetését. Az ingatlanok között vannak londoni és dubai kastélyok, egy moszkvai dácsa és egy villa Karlovy Varyban.

 

Jutalom a maffiától? Gyanús körülmények között jutott lakáshoz a szerb miniszter

2002-ben egy montenegrói maffiózó gyanús körülmények között hunyt el egy kórházban, tanúvallomások arra utalnak, hogy a halálához köze lehetett a sürgősségi osztály egyik orvosának, Zlatibor Lončarnak. Lončar jelenleg Szerbia egészségügyi minisztere, és az OCCRP nyomozása szerint a gyilkosság ellentételezéseként juthatott hozzá annak idején egy lakáshoz.

 

Halálos fenyegetésig fajult a szerb tényfeltárók ellen zajló kormányzati lejáratókampány

Szerbiában gyakran fenyegetnek újságírókat, ezek közül nem is egy halálos. A OCCRP partner szervezete, a szerb tényfeltáró KRIK is kapott már ilyen jellegű üzenetet mióta elindult ellene egy kormányzati háttérrel megtámogatott lejárató kampány. A KRIK eddigi munkája során feltárt jogsértések többször is sokkolták már a szerb társadalmat, rendszeresen írnak ugyanis a kormányfő, Aleksandar Vucic belső körének kétes dolgairól, Belgrád polgármesterének, Sinisa Malinak a korrupciógyanús privatizációiról, vagy a szerb külügyminiszter, illetve a jogerősen elítélt drogbáró, Darko Saric találkozójáról.

 

Offshore cégeken keresztül vásárolt romániai erdőket a Harvardtól az IKEA

Hogyan kapcsolódik össze egy neves amerikai elitegyetem és egy világszerte ismert svéd bútorgyártó? És mi köze van ehhez a romániai erdőknek? Az utóbbi évben a Harvardnak romániai bíróságokon kellett küzdenie azért, hogy megtarthassa az általa megvásárolt erdők feletti tulajdonjogot. A román állam szerint a Harvard romániai erdőterületeinek egy részét csalóktól vásárolta, aztán ezeket az erdőket továbbértékesítette IKEA-nak olyan offshore cégeken keresztül, melyeket a Harvard a befektetési alapján keresztül birtokol.

 

Az Ikea által birtokolt erdők mennyisége Romániában, megyék szerint, forrás: OCCRP

Az Ikea által birtokolt erdők mennyisége Romániában, megyék szerint, forrás: OCCRP

 

 

Az orosz pénzmosodából moldovai bankra is futotta

Az OCCRP és RISE román, illetve moldovai munkatársai még 2014-ben kezdték el felgöngyölíteni azt az ügyet, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb pénzmosási akciójává vált. 2010 és 2014 között oroszországi szervezett bűnözői csoportok és korrupt politikusok mintegy 5,5 milliárd forintnyi piszkos pénzt mozgattak az Európai Unióban található bankok között egy bonyolult pénzmosási módszerrel. A hálózat tucatnyi offshore cégből, bankból, hamis hitelekből és strómanokból állt és a feltárása 2016-ban is folytatódott.

 

A szankciók ellenére tovább folyik a nemzetközi kereskedelem a Krím-félszigettel

Miután az orosz csapatok 2014-ben megszállták a Krím-félszigetet, a kijevi kormány felfüggesztette a kereskedelmet a félszigeten levő kereskedelmi kikötőkkel – az ukrán példát ezt később az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, valamint más országok is követték. Ennek ellenére az azóta eltelt két évben több mint 600 hajó kötött ki a Krím-félszigeten úgy nyugati, mint keleti üzletemberek megbízásából. Ráadásul félniük sem kell a szankcióktól, Ukrajna még egyetlen hajótulajdonos vagy kapitány ellen sem emelt vádat és a többi ország nagykövetségeit sem nagyon izgatja a dolog.

 

Az Obiang-klán – egy afrikai diktátor kelet-európai hálózata

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, a világ leghosszabb ideje szolgáló elnöke vasmarokkal vezeti az olajban gazdag Egyenlítői-Guineát. Az Afrika nyugati partján elhelyezkedő parányi ország a világ 15 legkorruptabb államai közé tartozik a Transparency International szerint. Míg az ország lakossága szegénységben tengődik, Obiang és családja meggazdagodva élnek, a korrupt klán kapcsolatai Afrika nyugati partjaitól Panamáig, az Egyesült Államokig és Litvániáig nyúlnak. Több ország hatóságai is vizsgálódnak, vagyontárgyakat foglaltak le, de az orosz szálakkal is rendelkező ügyletek egyelőre tovább folynak.

 

 

Év végi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás