Egyéb

Bahrein: twitteres megosztás miatt börtönözték be az emberijogi aktivistát

Az Arab Tavasz óta Nabeel Rajab emberjogi aktivista szinte több időt töltött fogságban, mint szabadlábon. A bahreini hatóságok legutóbb azzal vádolták, hogy „az állam presztízsét aláásó álhíreket publikál és terjeszt”.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

 

Többek között a fenti, az Index on Censorship szólásszabadságot támogató nemzetközi szervezet által közzétett tweet-et is felhasználják a hatóságok bizonyítékként Nabeel Rajab bahreini emberjogi aktivista ellen, azt bizonyítandó, hogy Rajab „az állam presztízsét aláásó álhíreket publikál és terjeszt”. Az emberjogi aktivista ebben az esetben annyit tett, hogy az Index on Censorship által publikált tweet-et retweetelte. Tárgyalására szeptember 5.-én kerül sor.

Nabeel Rajab egyébként 6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetését töltötte akkor, amikor az Index on Censorship tweet-jét megosztotta. Azért ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre, mert hangot adott azon véleményének, miszerint a bahreini börtönök a szélsőséges eszmék melegágyai. A bahreini hatóságok szerint ez egyenértékű az „állami intézmények bemocskolásával” – a közel-keleti monarchiában az ilyen és ehhez hasonló véleménynyilvánításért börtönbüntetés jár.

Régóta zavarja a hatalom szemét

Az emberjogi aktivista karrierjét az 1990-es években kezdte, amikor részt vett egy sor olyan mozgalomban, mely demokratikus reformokat sürgetett. 2000-ben társalapítója lett a demokráciáért síkra szálló Bahrain Human Rights Society-nek, két évvel később megalapotta a Bahrain Centre for Human Rights nevű emberjogi szervezetet.

2005-ben Rajabot egy békés, a bahreini kormány munkanélküliség elleni politikája ellen tiltakozó tüntetés során súlyosan bántalmazták: az aktivistának elrepedt a karja, eltört egy ujja, továbbá gerinc- és fejsérüléseket szenvedett. 2010-ben egy tiltakozó akció után Nabeel Rajabot a bahreini kormányhoz közel állónak tartott Al-Watan napilap azzal vádolta, hogy terroristákat támogat, és hogy hamis híreket gyárt.

Szeptember 8.-án letartóztatási parancsot állítottak ki a nevére, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot – egy hét múlva azonban a vádat ejtették.

Az Arab Tavasz egyik vezéralakja Bahreinben

2011-ben, az Arab Tavasz idején Bahreinben is egy sor tüntetésre került sor, a karhatalmi erők a békés tüntetőkkel sem bántak kesztyűs kézzel – a tiltakozásoknak 30 halálos áldozata volt. Rajabot a tüntetések egyik legfontosabb szószólójaként kiemelt figyelem övezte – ennek köszönhetően aztán sok, Rajabbal kapcsolatban álló aktivista ellen eljárás indult. A Rajabot felkereső CNN-stábot fekete ruhás, símaszkos biztonságiak tartóztatták le.

Júniusban, a szükségállapot megszüntetése előtt pár órával katonai bíróság elé idézték az aktivistát, napokig nem lehetett tudni róla semmit. 2012 januárjában Rajab ismét kórházba került, miután a biztonsági erők megverték, amiért a fővárosban, Manamában egy tüntetést vezetett; aztán február 12.-én rövid időre őrizetbe vették, amikor az Arab Tavaszra úgy próbált megemlékezni, hogy a tüntetések egyik fontos helyszínére, a manamai Gyöngy körforgalomhoz próbált kimenni.

Szólásszabadság-díjat kap

Márciusban a Bahrain Centre for Human Rights szervezetet az elnyomás elleni küzdelme elismeréséül az Index on Censorship szólásszabadság-díjjal tüntette ki. Áprilisban Rajabot több ízben bezárták, mivel attól féltek, hogy az ellenzék kihasználhatja a Bahreini Formula 1-nagydíjat övező médiafigyelmet. Május 5.-én Rajabot újból letartóztatták, másnap „közintézmény Twitteren való sértése” miatt vádat is emelnek ellene.

Május 28.-án szabad lábra helyezték, azonban június 7.-én három havi börtönbüntetésre ítélték Twitteren való rágalmazásért. Augusztus 16.-án aztán tiltott gyülekezés vádjával további három év szabadságvesztésre ítélték – 2012 és 2014 között az aktivista börtönben volt.

2014 októberében ismét bűnvádi eljárás indult Rajab ellen: a belügy- és a védelmi minisztérium azt állította, hogy az aktivista Twitteren „rossz hírbe hozott állami intézményeket”. Ebben az ügyben 2016 januárjában 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Februárban a rend elleni felbújtás és gyűlöletbeszéd vádjával újabb eljárás indult ellene. A bizonyíték ebben az esetben is néhány on-line komment volt. A 6 hónapnyi börtönbüntetéséből 3 hónapot elengedtek, rossz egészségi állapota miatt.

2016 június 13.-án korán reggel elhurcolták otthonából, az elektronikai eszközeit pedig lefoglalták. Másnap „hamis hírek terjesztése” miatt vádat emeltek ellene, és azóta is előzetesben van.

Rajab meghurcoltatása ellen egyre többen tiltakoznak: július 7.-én az Európai Parlament határozatban ítélte el Bahreint az ennmberi jogok megsértése miatt, később civil szervezetek – köztük az Index on Censorship – álltak ki Rajab mellett.

Sipos Zoltán

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás