Egyéb

Sátortábor a sártengerben: Kakuk György ismét a menekültek nyomában

Kakuk György tavaly délről észak felé haladva végigjárta, most pedig fordított irányban nézi meg a menekültek útvonalát. Múlt héten indult el, napokat töltött a szakadó esőben Idomeniben, most épp Leszboszon van.

 

banner2_mozgo_2

 

Kakuk György újságíró-politikus tavaly nyáron itt, az Átlátszó Világtérkép-blogján publikálta bejegyzéseit, amiket az Európa felé tartó menekültekkel együtt utazva/gyalogolva tapasztaltakról írt Görögországtól Magyarországig.

“Íróasztal mögül nem lehet megérteni” – Görögországtól Magyarországig utazott a menekültekkel egy újságíró

Kakuk most ellentétes irányban, északról dél felé haladva nézi meg a menekültválság fontosabb helyszíneit, élményeiről pedig a BalkanCamino-blogon számol be.

Bejegyzései szerint a lezárt macedon határnál fekvő, mostanra egy hatalmas menekülttáborrá változott görög Idomeni reménytelen és nyomorúságos, a sárba ragadt átázott sátrakban várakozó mintegy tízezer ember méltósága apránként mállik szét az embertelen körülmények között.

„….megszűnik a lehetőség, hogy az ember megvédje, összetartsa a családot, amit a helyzet tart már csak össze, és nem az ember, és már asztal sincs régen, amire a napi betevőt ki lehetne tenni, megszűnik az akarat, eltűnik az érzés, hogy érdemes valamiért küzdeni, vele együtt tűnik el a büszkeség, a tartás, az ellenfél oly hatalmas, hogy innen már látni sem lehet, csak az idő maradt, a percek meg az órák, amiket túl kell élni, egyiket a másik után, és aztán ez így együtt szépen, lassan lerakja az alapjait a dühből és tehetetlenségből összedagadt gyűlöletnek.”

Kakuk György szerint az Idomeni vadtáborban jellemzően azok vannak, akiknek elfogyott a pénzük továbbutazni (bár az UNHCR szóvivője szerint az észak-görögországi menekülttáborok is megteltek), illetve abban bíznak, hogy hamarosan újra megnyílik előttük a határ, és mehetnek tovább Nyugat-Európába. Bár ebben nem mindegyikük hisz, sokan tanácstalanok közöttük. Ahogy Yazad, egy Damaszkuszból jött egyetemista mondta: „Újratervezés van. A kapu zárva, de nem maradhatunk itt örökké, haza meg nem mehetünk.”

Kakuk helyszíni tudósításait itt lehet követni.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás