Egyéb

Kiderült, miért kapott Becsületrendet a francia elnöktől a szaúdi koronaherceg: mert kért egyet!

Ahogy a napokban írtuk, Franciaországban elég nagy megdöbbenést keltett, hogy François Hollande Becsületrenddel tüntette ki Szaúd-Arábia belügyminiszterét, Mohammed Bin Nayef trónörökös koronaherceget. Most az ügy hátterére is fény derült, hála néhány diplomáciai emailnek, melyeket a Causette magazin hozott nyilvánosságra. Úgy tűnik, az alig 5 óra alatt született döntés a szaúdi herceg kérésének tett eleget, aki kvázi úgy vélte, hasznos lehet egy Becsületrenddel javítani rossz sajtóján. A levelezésből az is kiderül, hogyan érdemes egy efféle kényes operációt eladni a francia közvéleménynek. 

 

banner2_mozgo_2

 

Múlt vasárnap került nyilvánosságra, hogy a diktatórikus, elnyomó rezsiméről, tömeges kivégzéseiről ismert monarchia trónörökösének diszkréten Becsületrendet adományozott  a francia köztársasági elnök. Elsőként a szaúdi királyság hírügynöksége közölte a hírt; az Elysée palota nem adott ki tájékoztatását az ügyben, csak utólag ismerte el az AFP érdeklődésére, hogy március 4-én valóban sor került a magas állami elismerés átadására.

Korábbi írásaink:

Titokban tüntette ki Becsületrenddel a francia elnök a szaúdi trónörököst

Francia fegyverek 5,2 milliárd euróért az ellenzékét vérbe fojtó egyiptomi esz-Szíszinek

A botrány nyomán a külügyminiszter azzal mentegetőzött, hogy afféle protokolláris kitüntetésről van szó, diplomáciai rutinról. Csütörtökön azonban a Causette folyóirat honlapján közölt néhány darabot a kitüntetést előkészítő levelezésből, ahonnan kiderül, hogy a Becsületrendet maga Mohammed Bin Nayef kérte, nemzetközi pozíciójának megerősítése érdekében. A TTU – très très urgent, azaz „nagyon-nagyon sürgős” kérést valóban különleges gyorsasággal, néhány óra alatt teljesítette is az elnöki hivatal.

Mindössze 2 nappal a megtiszteltetés előtt, március 2-án, reggel 7 h 04-kor küldte el Franciaország szaúdi nagykövete, Bertrand Besancenot az alábbi emailt, François Hollande közel-keleti ügyekben illetékes tanácsadójának David Cvachnak. Az érvek cinikus jellege magáért beszél a levelezést közlő Causette szerint.

„A királyságnak valóban nem jó a sajtója, de attól tartok, hogy imázsának javulása beletelik egy kis időbe”

Ami a nők, az ellenzékiek, az újságírók, a bloggerek helyzetét illeti, a tömeges kivégzéseket és a kínzásokat – valóban van esély rá, hogy egyhamar nem javul az olajmonarchia megítélése. Tegyük hozzá, hogy a tavaly tavasszal Jemenben indított háború, amelyben a Rijád vezette koalíció is felelős civilek ezreinek haláláért és több mint másfél millió ember elvándorlásáért, szintén nem fog sokat fényezni Szaúd-Arábia megítélésén.

Az alig 5 óra alatt lezavart kitüntetés-igénylést kísérő levelezésből az is kiderül, milyen érveket érdemes használni a királyság védelmében. Ilyenkor merül fel praktikusan az Iszlám Állam szervezete elleni harc, a gazdasági együttműködés… de praktikus lehet néhány utalás az emberi jogokra is. Ime a recept, hogyan adjunk el egy kétes értékű diplomáciai gesztust, realpolitik à la française, egyenesen „az emberi jogok hazájából”:

Szerda Március 2. 7 h 04

De : Bertrand Besancenot [Franciaország szaúd-arábiai nagykövete]
A : David Cvach [François Hollande közel-keleti tanácsadója]
Cc : Laurent Stefanini [az Élysée protokoll vezetője], […] Jérôme Bonnafont [a külügy észak-afrika és közel-keleti kabinetvezetője], […]

Tárgy : TTU : Szaúd arábia koronahercegének kitüntetése

Kedves David, engedelmeddel mellékelem a Mohamed Bin Nayef herceg kitüntetéséről szóló javaslat másolatát. Tudom, hogy egyesek megkérdőjelezik, jó alkalom-e a jelenlegi a herceg kitüntetésére, kevéssel azután, hogy médiakampány folyt Szaúd-Arábia ellen a sajtóban.

A királyságnak valóban nem jó a sajtója, de attól tartok, hogy imázsának javulása beletelik egy kis időbe…

Ellenben a herceg párizsi fogadása több szempontból is fontos:

– Megerősíti stratégiai partnerségünk állandóságát, miközben a közel-keleti helyzet nagyon instabil
– Elismeri a herceg személyes szerepét a terrorizmus elleni harcban, egy olyan nemzeti prioritást illetően, amelyben osztozunk

– Szükséges megőrizni kétoldalú együttműködésünk dinamikáját, a civil és katonai klienseik megerősítése érdekében

Ez Szaúd-Arábia jövendő uralkodója felé is gesztus lenne. Ez az a kontextus, amelyben számomra úgy tűnik, hogy mindenképpen pozitívan kell válaszolnunk arra a kérésére, hogy megkapja a Becsületrendet, egy olyan pillanatban, amikor nemzetközi pozíciójának megerősítése nagyon fontos. Ez jó ösztönző lehetne arra, hogy Franciaország játékban maradjon.

Köszönöm, kedves David, megértésedet.

Barátsággal,

Bertrand

Március 2. 7 h 14
De : Jérôme Bonnafont
A : David Cvach et Bertrand Besancenot
Cc : Laurent Stefanini, […]

Tárgy: RE: TTU : Szaúd arábia koronahercegének kitüntetése

Az „anmo” [Észak-Afrika-Közel-Kelet szekció a külügyben] részéről egyetlen okot sem látok arra, hogy ne tegyük. Diszkrétnek kell maradni a média felé, de nem rejtegetni semmit, ha nem így teszünk, az sértőnek tűnhet, és ha majd megkérdezik, azt válaszoljuk, hogy a daech elleni harc és gazdasági-stratégiai együttműködés. Tegyünk hozzá, hogy jobban vegye ki magát, néhány az emberi jogokra utaló elemet, a nyelvi fordulatok között, természetesen.

 

Március 2.  7 h 21
De Laurent Stefanini
À : Jérôme Bonnafont, David Cvach, Bertrand Besancenot, […]
Cc : […]

Tárgya : RE : TTU : Szaúd arábia koronahercegének kitüntetése

A Protokoll részéről sincs egyetlen ellenvetés sem. A választás politikai előnnyel jár. Feltételezem, hogy a Becsületrend főtiszti méltóságáról van szó [Az összesen öt fokozat közül ez a 2. legmagasabb.] LS

Március 2.  9 h 43
De : David Cvach
A : Laurent Stefanini, Jérôme Bonnafont, Bertrand Besancenot, […]
Cc : […]

Tárgy : RE : TTU : Szaúd arábia koronahercegének kitüntetése

Bertrand – ugyan már tudod, de a többieknek írom, hogy Jacques [Audibert, François Hollande diplomáciai tanácsadója] érdeklődik a PR-nél [Président de la République]. Majd közlöm a döntést. D

Március 2. 12 h 53
De : David Cvach
A : Laurent Stefanini, Jérôme Bonnafont, Bertrand Besancenot, 
[…]
Cc : […]

Tárgy : RE : TTU : Szaúd arábia koronahercegének kitüntetése

Csináljuk! Felteszem, most érdemes MBN-részvényeket venni… [MNB: Mohammed Bin Nayef]

Envoyé depuis un mobile Samsung

A Causette kérdésekkel fordult François Hollande tanácsadójához és Párizs szaúdi nagykövetéhez; válaszuk egyelőre nem érkezett meg a női magazin szerkesztőségébe.

Dobsi Viktória

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás