OCCRP

Az OCCRP is elnyerte az első Szergej Magnyickij-díjat

Az OCCRP nemzetközi újságíró-szervezet, amelynek az Átlátszó is tagja, nyerte az orosz jogászról, Szergej Magnyickijról elnevezett díjat, amellyel az OCCRP kiváló oknyomozó tevékenységét honorálták.

A titokban tartott londoni díjátadón az OCCRP részéről az ügyvezető igazgató, Paul Radu, illetve Roman Anin, az orosz Novaja Gazeta újságírója vett részt. A díjat idén összesen kilencen kapták meg, olyan politikusok, újságírók és non-profit szervezetek, amelyek a legtöbbet tették a Magnyickij-ügy feltárásáért.

A Magnyickij-ügyről bővebben

230 millió dolláros, államilag támogatott csalássorozat a Magnyickij-ügy

Milliárdokat mosnak tisztára fantomcégek nemzetközi hálózatán keresztül

Ahogy arról az Átlátszón már korábban írtunk, 2008-ban Oroszország történetének legnagyobb adócsalásával vádoltak meg az orosz adójogászt, Szergej Magnyickijt, aki bebörtönzése után közel egy évvel, 2009 novemberében a folyamatos bántalmazás és az orvosi ellátás hiánya miatt meghalt.

Annak ellenére történt ez, hogy a bűncselekmény-sorozatot ő maga jelentette a hatóságoknak: azt is tudta, hogy kik a valós elkövetők, azt azonban nem, hogy milyen befolyásos emberekhez vezetnek a szálak.

„Az OCCRP munkája a Magnyickij-ügyben bizonyítja, hogy a korrupt hivatalnokokat és bűnözőket igenis meg lehet állítani. Szergej Magnyickij akkor halt meg, amikor a hatalomban lévők korrupcióját akarta feltárni. Az OCCRP riporterei, mint például az azerbajdzsáni Kadidzsa Iszmajlova, és más, kelet-európai újságírók a saját életük és családjuk kockáztatásával teszik ugyanezt” – mondta Paul Radu.

A díjat adományozó Hermitage Capital vagyonkezelő alap maga is érintettje volt az ügynek. Magnyickij egyik ügyfele volt a Hermitage, és az adócsalási sorozat akkor kezdődött, amikor a rendőrség a Hermitage-nél razziát tartott. Kiderült, hogy néhányan a razzia során lefoglalt bélyegzőkkel és dokumentumokkal a vállalat alkalmazottainak adták ki magukat, emiatt akkora bírságot szabtak ki a cégre, ami elvitte az egész éves nyereségét.

Ez lehetőséget adott arra, hogy három fantomvállalkozás, amely csak papíron létezett, a Hermitage nevében adó-visszatérítést igényelhessen, aminek kifizetése már előre lebeszélt üzlet volt a helyi adóhatósággal. Magnyickij jelentette a visszaéléseket, mivel úgy gondolta, a hatóságok intézkedni fognak. Ehelyett azonban ő került börtönbe adócsalásért.

 

 

A Magnyickij halálát követő botrány vezetett az Egyesült Államokban az orosz adójogászról elnevezett törvény megalkotásához, amelynek értelmében azokat az orosz hivatalnokokat, akiknél felmerül a gyanú, hogy részt vettek a csalásban, kitiltották az Egyesült Államokból.

A Hermitage társalapítója, Bill Browder úgy nyilatkozott a brit Independent című lapnak, hogy a jövőben azokat fogják díjazni, akik tevékenyen hozzájárulnak az emberi jogok helyzetének javításához Oroszországban.

Az eredeti cikk az OCCRP honlapján jelent meg 2015. november 17-én, fordította D. Kovács Ildikó.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás