OCCRP

Díjat kapott a JanukovicsLeaks

A volt ukrán elnök, Viktor Janukovics rezidenciáján talált dokumentumok nyilvánossá tételéről szóló, valamint egy, a montenegrói és balkáni maffiával foglalkozó, szintén az OCCRP-hoz köthető projekt is elnyerte a GIJN nemzetközi újságíró-szervezet díját.

A múlt hétvégén osztották ki 6. alkalommal a Global Shining Light Awardot, amelyet minden évben a Global Investigative Journalism Network nemzetközi szervezet adományoz olyan tényfeltáró projekteknek, amelyeket fejlődő és a kelet-közép-európai, úgynevezett átalakuló országok újságírói készítenek. Sok esetben úgy, hogy a projektekben részt vevő újságírók rossz körülmények között dolgoznak, akár állandó fenyegetettségben is.

A fődíjat 2015-ben két cikksorozat kapta. Az egyik a brazil Gazeta do Povo anyaga a dél-amerikai dohánycsempészetről és szervezett bűnözésről. Az öt hónapos nyomozás során fény derült arra, hogy a cigarettacsempészet már jövedelmezőbb tevékenységnek számít Latin-Amerikában, mint a marihuána- és a kokainkereskedelem. Az illegális ügyletek élén Horacio Cartes, paraguayi elnök áll.

A másik díjazott az OCCRP által a montenegrói és balkáni maffiáról írt riportsorozat, amelynek egyik főszereplője a már letartóztatott maffiavezér, Darko Saric, akinek kapcsolatai egészen a szerb kormányig nyúlnak. Ahogy arról korábban mi is írtunk, nemrég szerb állami vezetők és bűnözők találkozóiról készült videófelvételek kerültek elő. Saric mellett a találkozókon egy másik drogdíler, Rodoljub Radulovic is részt vett és találkozott a volt szerb miniszterelnökkel és rendőrminiszterrel, Ivica Dacic-csal, valamint Ivica Toncev nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

Különdíjat kapott egy harmadik, szintén az OCCRP-hoz köthető riportsorozat, a JanukovicsLeaks. 2014-2015-ben ukrán újságírók egy csoportja dolgozta fel és hozta nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek Viktor Janukovics volt ukrán elnök rezidenciájáról kerültek elő.

Korábbi cikkünkből kiderült például, hogy a bukott elnök vagyonokat költött egy elit vadásztársaságra, amelynek csak 28 tagja volt, de ők a Janukovics-éra leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek számítottak. Többek között Leonyid Kravcsuk és Leonyid Kucsma ex-elnökök, Viktor Pincsuk és Vagyim Novinszkij milliárdosok, valamint Andrij Klujev, az ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi titkára.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás