OCCRP

Politikus vagy? Akkor nem kell aggódnod a drograzzia miatt

Ismeretlen ismerősök és elárvult hivatali autó: drogtörténet Grúziából, amely még kormánypártokat és az ellenzéket is összekovácsolta, igaz az ügyben még sok a tisztázatlan elem, nem is beszélve az eddig elmaradt felelősségre vonásról.

Három évvel ezelőtt történt, hogy egy éjszakai drograzzián a grúz-török határon lefoglalták Batumi Városi Tanácsának elnöki szedánját, de ennek ellenére a benne utazó elnök szabadon távozhatott és a mai napig nem hallgatták ki hivatalosan az esettel kapcsolatban.

A drogügyben érintett Hyundai típusú autót a szabályok szerint csak hivatali ügyekben lehetne használni, de azon a napon, 2013. szeptember 20-án összesen három ember ült a kocsiban: Irakli Cheishvili elnök, Kakha Kikvidze, aki akkor már hosszú ideje meghatározó alakja a helyi politikának, valamint a sofőr. Végül egyedül Kikvidzét tartóztatták le, őt is csak grúz területen, Cheishvili és sofőrje szabadon távozhatott, még csak ki sem kérdezték őket. Két évvel később pedig Cheishvili még mindig az elnöki poszt birtokosa.

A grúz rendőrök nem hajlandók semmilyen részletet sem elárulni az elkobzott drogok kémiai összetételéről, vagy mennyiségéről, holott az elmúlt évek során mind a kormánypárt – a Grúz Álom koalíció -, mind pedig az ellenzék aggodalmát fejezte ki a hivatalos eljárás lefolytatásának hiánya miatt. A pártok válaszokat szeretnének kapni a kérdéseikre: hogyan vehetett részt bűncselekményben egy kormányzati jármű? Egyszeri alkalom volt az eset? Kikvidze egyedül cselekedett, vagy voltak bűntársai?

Egy magas rangú tisztségviselőket – a grúz Parlament és Adjara Régió Kormányzótanácsának tagjait – is tömörítő csoport vizsgálódni is kezdett, és a kormányzat vezetőit bombázza kérdésekkel, illetve különböző találkozókon próbálják feltárni az eset részleteit. Cheishvili ugyanis még soha nem kényszerült arra, hogy a felmerült kérdésekre hivatalos formában is válaszolnia kelljen, annak ellenére, hogy:

  • két hónappal az incidens után a Parlament helyettes elnöke Murman Dumbradze felhívta az ügyre Bidzina Ivanishvili miniszterelnök figyelmét is.
  • egy évvel később egy találkozón a miniszterelnök, Irakli Garabashvili megígérte Medea Vasadzenak és Jemal Putkaradzénak, Dumbradze és Adjara régió képviselőjének, hogy kivizsgálja az ügyet, ha titokban tartják az ezzel kapcsolatos információikat.
  • Számos levelet küldött már az adjarai tanács tagjaként Vasadze a kormányzat regionális képviselőjének, hogy megtudja mi az oka annak, hogy Cheishvili hivatali autójának át kellett lépnie a határt.
  • Szintén számos levelet küldött Vasadze a Grúz Belügyminisztériumban dolgozó rendőrtiszteknek is. Végül aztán a minisztérium megerősítette, hogy a hivatali jármű valóban átlépte a határt az éjszaka közepén.
  • 2015. április 28-án Vasadze nyilatkozatot tett húsz hónapnyi frusztráló tétlenség után, ahol minden olyan információt nyilvánosságra hozott, amit ő és politikustársai összegyűjtöttek.

 

A rendőrség által lefoglalt kábítószer, fotó: OCCRP

A rendőrség által lefoglalt kábítószer, fotó: OCCRP

 

2014. július 22-én Kikvidze végül négyévnyi felfüggesztett szabadságvesztést kapott, amiből egy napot sem kell börtönben töltenie, ugyanakkor 4435 dollár (1,2 millió forint) megfizetésére kötelezték. De hogy pontosan mi is történt aznap este, nem lehet tudni, mert az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem hajlandóak válaszolni az illetékesek. A jelek szerint el szeretnék temetni inkább a történetet.

A letartóztatásra közel egy évvel korábban, 2013. szeptember 20-án került sor, öt héttel a grúz elnökválasztás előtt. Ebben az időben Cheishvili volt a kormánypárt, a Grúz Álom Batumiért felelős választási csapatának a vezetője, Kikvidze pedig a párt közismert segítője. Adjara Régió vezetője, Vasadze asszony úgy nyilatkozott, hogy a letartóztatásokban részt vevő Különleges Műveleti Ügyosztály (KMÜ) rendőrei szerint Cheishvili  és Kikvidze Törökország felől, együtt érkeztek a határhoz az autóval és sofőrrel.

A drogot akkor találták meg Kikvidzénél, amikor kiszállva az autóból át akart sétálni a vámon. A határőrök engedték, hogy Kikvidze átmehessen a vámon grúz területre, csak ott tartóztatták le kábítószer-birtoklás vádjával, igaz hamar szabadlábra helyezték. Cheishvili szabadon elhagyhatta a helyszínt.

Murman Dumbradze, a grúz parlament helyettes elnöke jegyzeteket is mutatott az OCCRP újságírójának. ,,Nézzék a dátum: november 16. szombat. Kiemeltem azokat a témákat, amelyeket Bidzina Ivanishviliel megvitattunk. Nézzék, mi van ide írva. Kábítószerek… amelyeket Cheishvili autójában találtak. Ezt az információt Ivanishvilivel is megosztottam.”

Ivanishvili szóvivője is megerősítette, hogy a találkozó valóban megtörtént, és három regionális hivatal is azt állítja, hogy a miniszterelnök is tudott az esetről, hiszen kérte őket, hogy ezt az üggyel kapcsolatos információkat tartsák titokban. Ezek a hivatalok nem csak szóban tájékoztatták a miniszterelnököt, de egy általuk összeállított dokumentum is van az ügyről.  A Batumi Városi Tanács elnöke Irakli Cheishvili ugyanakkor tagadja, hogy bármi tudomása lenne a kábítószerről.

A találkozó után Cheishvili tovább folytathatta a munkát a Batumi tanács élén, letartóztatására sosem került sor. Végül 2014 szeptemberében a parlament alelnöke Dumbradze és Adjara regionális tanácsának két tagja, Putkaradze és Vasadze újra elővette a témát egy miniszterelnöki találkozón, végül pedig a bizonyítékok a birtokában az adjarai tisztségviselők a nyilvánosság elé tárták az ügyet.

Három hónappal a nyilvános leleplezés után Cheishvili beleegyezett, hogy beszéljen az OCCRP újságíróival. Elmondta, hogy az autót üzleti útjaihoz használta Törökországban. Ezekről az utakról nincs hivatalos feljegyzés, mert akkor minden egyes alkalom 50 dollárjába került (13 700 forint) volna az adófizetőknek a költségtérítése, és ezzel nem akarta terhelni a költségvetést. Pedig az ilyen típusú spórolás nem jellemző az adjarai régióra, hiszen például a terület kormányzati vezetője Khabadze, csak 2014-ben 5870 dollárt (1,6 millió forint), 2015 első négy hónapjában pedig már 12 335 dollárt (3,4 millió forint) költött üzleti utakra.

Irakli Cheishvili, fotó: OCCRP

Irakli Cheishvili, fotó: OCCRP

 

Cheishvili elismerte, hogy ismeri Kikvidzét. „2012 óta veszi ki a részét választási kampányokból. Igen, ismerem.” Nem tagadta azt sem, hogy az autója akkor lépte át a határt, mikor Kikvidzét letartóztatták, de visszautasította, hogy bármi köze lenne a drogokhoz. Egy július 7-én készített interjúban azt is állította, hogy azon az estén nem is látta Kikvidzét. „Azon estén, amikor átléptem a határt, semmilyen kapcsolatban nem álltam a letartóztatott személlyel.”

Négy nappal később már másképp emlékezett az ott történtekre: „Láttam Kikvidzét a határnál (az kérdéses éjszakán), és köszöntem is neki, mivel korábbról már ismertük egymást. Nem voltunk közeli kapcsolatban, de ismerősök voltunk. Ugyanakkor nem emlékszem, hogy mikor is láttam őt utoljára a határon való találkozás előtt.”

Cheishvili elmondása szerint 88 ezer dollárra (24,3 millió forint) fogja perelni Vasadzét és Dumbradzét az őt ért erkölcsi kár miatt. Arról nincs információ, hogy bírósági pert is kezdeményezett volna.

Az eredeti cikk 2015. szeptember 16-án jelent meg az OCCRP honlapján “Official Car Smuggled Drugs, But Nobody Seemed to Carecímmel. Szerző: Eka Gulua. Fordította: Szakács András

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás