Global Voices

Így hangzik Michael Jackson kecsuául

A 14 éves perui Renata Flores Rivera közösségi médiasztár lett azzal, hogy híres dalokat énekel kecsua nyelven. Michael Jackson „The Way You Make Me Feel” című dalához a Vilcashuamán nevű inka romoknál, a perui Ayacuchóban vették fel a videót, amit a bejegyzés közzétételekor már közel egymillióan láttak a YouTube-on.

Hétmillió beszélővel a kecsua a második legnagyobb amerikai nyelv. Peruban hivatalos nyelv a spanyol mellett, annak ellenére, hogy a lakosságnak csak 19 százaléka beszéli.

Renata édesanyja, Patricia Rivera az Asociación Cultural Surcának (Surca Kulturális Egyesület) dolgozik egy olyan programban, amelynek az a céljuk, hogy az Ayacuchóban élő fiataloknak drogmegelőzést és az Andean régió ősi nyelvét tanítsa. Renata ebben a kezdeményezésben vett részt. Az édesanyjának köszönhetően „már a fiatalok is beszélnek kecsuául”.

Az egyesületet 11 évvel ezelőtt alapították azért, hogy a művészeten keresztül pozitívan változtassa meg a gyerekek és a fiatalok hozzáállását. Az El Comercio  lap szerint a célja az, hogy megőrizze a kecsuát mint ősi nyelvet.

Ana Saroly is megerősítette a „Puede el quechua sobrevivir”  (Túlélheti-e a kecsua nyelv) című cikkében, hogy a kecsua nyelv az Inka Birodalmat egyesítő nyelv volt 600 évvel ezelőtt. Ma fennáll az esély arra, hogy a nyelv veszít jelentőségéből, ezért szükséges, hogy a fiatalabb generáció megtanulja, és büszkén gyakorolja.

Az énekes Facebook oldalán lévő kommentek nagyrésze pozitív. Ricky Anthony Ascoy Valarde például ezt írta:

Mindent, ami az anyanyelvünkön szól, megkülönböztetés nélkül támogatunk. Ez egyedülálló. Köszönöm, Peru, hogy ilyen csodálatos vagy!

Renata megosztotta a Twitteren egy klasszikus rock szám kecsua változatát:

Renata Flores az Animal’s dalát, a „House of the Rising Sun”-t énekli kecsuául. — JorgeFloresGallegos (@jorge0911) 2015. augusztus 11.

A következő a „Fallin” lesz Alicia Keystől.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Global Voices Latin America. Fordító: Ládi Zsuzsa. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás