Global Voices

Kampányoló halottak: elhunyt felhasználók profiljai posztolnak putyinista üzeneteket az orosz közösségi médián

Nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin éves sajtótájékoztatója keretében bejelentette indulását a 2018-as választásokon, a Vkontakte orosz közösségi oldalt elárasztották az elnököt magasztaló üzenetek. Számos felhasználó idézte a sajtótájékoztatón elhangzottakat #PutinIsCool („Putyin menő”) hashtaggel.

Ezzel csak egy probléma volt: a felhasználók közül már több is halott volt. Akik ismerték a fiókok tulajdonosait, megdöbbenve látták elhunyt barátaik és rokonaik profiljait aktiválódni évekkel vagy hónapokkal az utolsó üzeneteik után.

Az egyik nő profilja, amely nemrég osztott meg putyinista tartalmat a Vkontaktén, évek óta nem posztolt semmit. A profil néhány nappal korábban kelt életre, és több #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzenetet posztolt a Vkontakte közösségi oldalain. Valaki, feltételezhetően a még hozzáféréssel rendelkező rokonok, közzétettek egy üzenetet, melyben tájékoztatták a követőket, hogy Ludmilla 2013-ban elhunyt.

A legtöbb Putyin-párti üzenetet posztoló, elhunyt személyekhez tartozó profilt rövid időn belül felfüggesztették. Újságírók megkeresésére a Vkontakte vezetősége azt mondta, hogy a fiókokat ismeretlen elkövetők feltörték.

Nem meglepő módon a megkérdőjelezhető kampánystratégián számos orosz felhasználó felháborodott:

Undorító, hogy halott felhasználók profiljain keresztül tömegesen osztanak meg #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzeneteket. El sem tudom képzelni, milyen mocsokkal fognak majd előrukkolni akkor, amikor hivatalosan is elkezdődik a kampány. Mindenesetre, már rég túl mélyre süllyedtünk.

— Wylsacom (@wylsacom) 2017.december 17.

„Rég elhunyt felhasználóktól származó #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzeneteket találtak a Vkontaktén, egy orosz közösségi hálón.”

A valódi társadalmi támogatottság pontosan ilyen: még a halottak is a cárért rajonganak.

— Сталингулаг (@StalinGulag) 2017. december 17.

Számos, az elhunyt felhasználók fiókjain közzétett és Putyin-idézetet tartalmazó poszton az Egységes Oroszország Fiatal Őrzőinek (Molodaja Gvardija), az orosz kormánypárt ifjúsági szárnyának a logója volt. Újságírók megkeresésére a szervezet szóvivője, Anna Rogacseva tagadta, hogy bármi közük is lenne az incidenshez, és a zombiüzeneteket ismeretlen provokátoroknak tulajdonította. 

Az Egységes Oroszország Fiatal Őrzői nevű putyinista ifjúsági mozgalom eddigi történetét ellentmondások övezik. 2010-ben két aktivistájuk – akik közül az egyik később orosz parlamenti képviselő lett – lebukott, miután felgyújtottak egy bozótot és úgy tettek, mintha azt oltanák, miközben hevesen tweeteltek az eseményről.  Mindeközben az országot futótüzek sora sújtotta. 

Állítólag a mozgalom egyik vezetője, aki ma kormánypárt egyik legfontosabb politikai stratégája, volt a megrendelője egy elismert újságíró elleni brutális támadásnak.

Tekintettel a mozgalom árnyalt megítélésére, keveseket győzött meg a szóvivő, Rogacseva kijelentése:

Az Egységes Oroszország Fiatal Őrzői kijelentették, hogy semmi közük az elhunyt felhasználók fiókjain közzétett üzenetekhez.
Természetesen. A holt lelkek kaszával a kezükben feltámadtak csak azért, hogy kifejezzék imádatukat a vezérünk iránt. [Nyikolaj Gogol híres novellája.] A „Holt lelkek” jut az eszembe. Komédia az egész?

— IrinaKingsize (@irina_kingsize) 2017. december 17.


A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Alekszej Kovalev. Fordító: Wolford Zsófia. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 

Megosztás