OCCRP

Testvéri szeretet: adócsalóknak esnek áldozatul a szegények és naivak

Azerbajdzsánban a helyi adóhatóságnál dolgozó felsővezető olyan céghálózatot hozott létre, amelynek az élére saját testvérét nevezte ki strómannak. A fivér, Tarikh Hajiyev nem tudta, hogy visszaélnek a nevével és az általa csak papíron vezetett cégekkel állami tendereket nyernek és adótartozásokat halmoznak fel.

Az azerbajdzsáni Tarikh Hajiyev papíron összesen hét cégnek alapítója, amelyeket hivatalosan Zobujuq városának Fuzuli kerületébe jelentettek be a 189-es házszám szám alá, ahol szerény körülmények között maga Tarikh is lakik. Azonban arról, hogy neki bármilyen cége lenne, sejtelme sem volt addig, amíg 2013-ban be nem idézte őt az Adócsalásokat Ellenőrző Nyomozó Iroda. Az ott dolgozó hivatalnok közölte, hogy mindegyik cége egyenként 3800 és 6666 dollár (1 és 2 millió forint) közötti adóhátralékot halmozott fel.

Az elmúlt évek során Tarikh többször utazott a lakhelyétől 300 kilométerre fekvő fővárosba, Bakuba, hogy tiltakozzon az adóhatóság eljárása ellen, miközben testvére, Rashad Hajiyev, az adóhatóság egyik vezetője a Fuzuli kerületben.

A problémák még az adóhatóság kerületi irodájában kezdődtek. Tarikh a Meydan TV-nek és az OCCRP-nak adott interjújában elmesélte, hogy a testvére egy napon felhívta, hogy menjen be az adóhatósághoz és vigye magával a személyes iratait. Rashad arra kérte Tarikhot, hogy menjen be egy szobába és adja oda az iratait az ott várakozó fiatal férfinak, aki aztán számos dokumentumot rakott elé, rámutatva arra a helyre, ahol alá kellett írni a papírokat. Az ismeretlen férfi ezek után elvitte egy közjegyzőhöz is, hogy hitelesítsék a dokumentumokat, majd pedig hazaküldte. Tarikh csak később jött rá, hogy ezek az iratok új cégek létesítésére szolgáló dokumentumok lehettek. „Nem is gondolkoztam a dolgon. Nem érdekeltek a részletek. Azt gondoltam, hogy ő a testvérem és meg kell tennem azt, amire kér.”

Tarikh azonban csak egy stróman volt a dokumentumok szerint. Ez a fajta vállalattulajdonlási struktúra elég népszerű Azerbajdzsánban és egyben a bűnözés melegágya is, de bevett gyakorlatnak számít a módszer Kelet-Európában is. Hasonló megoldásokkal dolgozott ugyanis egy olyan romániai bűnszervezet is, amire egy évvel ezelőtt a hatóságok és az OCCRP derített fényt egy három részes cikksorozatban. Az Al-Kaidával is kapcsolatban álló embercsempészek olyan céghálót hoztak létre, amiben az általuk csempészett irakiakat használták strómanoknak.

Az Azerbajdzsánban alkalmazott sémában a valódi tulajdonosok olyan embereket keresnek, akik hajlandóak meghatalmazottként közreműködni és nem sokat kérdeznek. Egy meghatalmazott jogosult arra, hogy közjegyzői, banki és pénzügyi műveleteket végezzen, miközben a cégek valódi tulajdonosaihoz folyik a profit, akik az adócsalásokból következő büntetőfelelősséget szeretnék kijátszani.

Tarikh Hajiyev az Adóügyi Minisztérium adatai alapján a következő cégekben tulajdonos:

  • Elmar-Tikinti Ltd. (építőipar, egészségügy)
  • Texniki Təchizat-N (logisztika)
  • Araz Ltd.  (élelmiszer, mezőgazdaság
  • BS Kontinental Ltd. (tevékenységi köre nem ismert)
  • A+R Ltd. (tevékenységi köre nem ismert)
  • İnşaat Tikinti Kompani Ltd. (építőipar)
  • Kross-LTD-KO Ltd. (élemiszer)

Az Állami Közbeszerzési Ügynökség adatai szerint több cég is nyert olyan tendereken, amelyet a kormányzat írt ki korábban. 2013-ban az Elmar-Tikinti Ltd. nyerte az Egészségügyi Minisztérium 3 940 dolláros (1,69 millió forint) tenderét, amely során papír-írószert és háztartási cikkeket kellett leszállítaniuk a Sumgati 2. számú kórháznak. A Kross-LTDKO Ltd.. pedig a határőrség, illetve az Egészségügyi, Mezőgazdasági és Védelmi Minisztériumok 128 ezer dolláros (36,48 millió forint) pályázatán nyert.

Tarikh Hajiyev elmondása szerint semmit sem tud ezekről a tenderekről. ,,Folyamatosam ezekről a cégekről kérdeztem a testvéremet, Rashadot és azt állította, hogy ezek már nem jelenthetnek problémát. Mindegyik működését beszünteti. De hogyan is »szüntette« meg őket? Eladta az egyik céget valaki másnak, kijelöltek egy igazgatót, aki aláírta és lepecsételte a dokumentumokat. De a nevem még mindig ott van a dokumentumok alján.”

A 64 éves Rashad Hajiyev megalakulása,  Azerbajdzsán 1991-es függetlenedése óta vezeti az adóhatóság kerületi irodáját. Tarikh Hajiyev négy évvel fiatalabb a testvérénél és elmondása szerint soha semmilyen konfliktusuk nem volt addig a napig, amíg Rashad nem hívatta, hogy írja alá a céges dokumentumokat. Ma már nem beszélnek egymással.

„[A testvérem] több házat is tulajdonol Narimanovban, Razinban, Garachukhurban és Mardakanban. Egyesek szerint több ingatlana is van egyéb helyeken. Nem tudom, hogy hogyan keresi meg ezt a pénzt. Hagyott teljesen tönkremenni. Az én nevem alatt hozott létre cégeket, amiket aztán eladott”– mesélte Tarikh Hajiyev.

A férfi azt állítja, hogy amikor az Adócsalásokat Ellenőrző Nyomozó Iroda kihallgatásán a nyomozó meghallotta, hogy Rashad Hajiyev is érintett az ügyben, visszadobta Tarikh vallomását. ,,A nyomozó mondta, hogy hívjam fel az igazgatót, vagy a könyvelőt, hogy jöjjenek ide és fizessék ki a tartozást. Megmondtam neki, hogy nem ismerem az igazgatót és a könyvelőt. [A testvérem] nevezte ki őket. Őt kellene felhívnia és megkérdeznie, nem engem. A nyomozó azt mondta ezek után, hogy fel kell hívnia a felettesét, mielőtt egy ilyen fontos személyt is bevonnak a nyomozásba”.

Tarikh elmondása szerint még ügyvédet sem engedhet meg magának, hiszen rokkantsági nyugdíjából él, ami mindössze 85 dollár (24 ezer forint). ,,Az ügy miatti utazásokra elmegy mind a 85 dollár. Egy hónapja kifogytam a lisztből. Az unokatestvéremnek van egy boltja és tőle kapok kölcsön a bakui utakra.“

Állítása szerint a család többi tagjának a nevére is bejegyeztek cégeket, és ők is szeretnék töröltetni magukat a dokumentumokból, ugyanakkore a családhoz nem tartozó személyek is belekeveredtek a Hajiyevvel kapcsolatos ügyekbe. Mi több, legalább egy személy neve ettől az esettől független adócsalási botrányba is belekeveredett.

Shamil Aliyev a Kross-LTD-KO Kft. és az İnshaat Tikinti Kompanii Kft. jogi képviselője, miközben ennek a két cégnek is Tarikh Hajiyev az alapítója. Aliyev jelenleg a 2012-ben rá kirótt öt éves börtönbüntetését tölti, amit a Tajhizat Servis Kft-vel elkövetett adócsalásért kapott. Ez a cég azonban nem része Hajiyev hálózatának. Shamil testvére Samir szerint a Tajhizat Servis Kft.-t Shamil Aliyev nevére regisztrálták, ahol 285 dollárért (24 ezer forint) alkalmazták havonta, és banki pénzfelvételenként 9.50-19 dollárt (2700-5400 forintot) kapott. Volt mikor egyszerre tizenhárom bankszámla futott Shamil neve alatt, aztán egy évvel később börtönbe került.

Az Aliyev testvérek szerint egy Shahin Aliyev nevű ember irányította a tranzakciókat, aki velük egyébként semmilyen rokonságban nem áll. Bár ő nem kívánt nyilatkozni, Baku északi külvárosában élő felesége elmondta, hogy férje kereskedő. „Nem ismerem az üzletének részleteit. Itt a nők nem kérdeznek semmit a férjüktől. Nem számít, hogy mennyit keresnek és hoznak haza, a feleség nem kérdez.”

Az Adóügyi Minisztérium adatai szerint Shamil Aliyev a vezetője a Tajhizat Servis Kft.-nek, amelynek a jelenlegi adókötelezettsége 1433 ezer dollár (407,6 millió forint). „Mi ketten testvérként nehéz viszonyok között nőttünk fel” – mesélte Samir Aliyev. „Anyánk 1993-ban halt meg. Valaki bizonyára észrevette, hogy nincsenek szoros családi kapcsolataink, és hogy mindketten írástudatlanok vagyunk. Azt mondhattak nekünk, amit csak akartak. Sok ember szenved miattuk. A testvéremet öt évre ítélték, amiből hármat már leült. Egy másik embert hét évre ítéltek. Volt egy, aki a börtönben halt meg betegségben. Azt hiszem tuberkulózisban. Szegény fiú.”

„Nem igaz. Ez egy hazugság” – válaszolta Rashad Hajiyev, majd kikapcsolta a telefonját, amikor arról kérdezték, hogy bejegyzett-e hét céget fiatalabb testérének nevére.

Az Adóügyi Minisztérium ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nyomoznak Tarikh Hajiyev ügyében és megerősítették, hogy a dokumentumokon található aláírások valódiak. Elmondásuk szerint tájékoztatták Tarikhot, hogy ha hivatalosan is le akar mondani ezekről a cégekről, akkor be kell mennie a megfelelő adóügyi hivatalba és végig kell csinálnia a vonatkozó jogi procedúrát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Tarikhnak kell alkalmazkodnia idősebb testvéréhez. A minisztérium ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Rashad Hajiyev cégalapításaival kapcsolatban is vizsgálódnak-e. Tarikh Hajiyev jelenleg is sorra kapja a leveleket az adóhatóságtól, és a helyi postás pedig közölte vele, hogy ilyen fontos küldemények állandó kézbesítéséért most már illene neki „borravalót” is fizetnie.

Az eredeti cikk 2015. július 22-én jelent meg az OCCRP honlapján “Azerbaijan: Poor and Naïve Targeted by Tax Scammerscímmel. Szerző: Sevinc Vaqifqizi. Fordította: Szakács András

 

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás