OCCRP

Az izraeli parlament alelnöke egy kaszinón keresztül kötődik bolgár maffiózókhoz

Az izraeli parlament, a Knesszet alelnöke, Oren Hazan, és több rokona szervezett bűnözőkkel van kapcsolatban egy bolgár hotelen és kaszinón keresztül. A burgaszi Napos parton lévő hotel a Fekete-tenger egyik legnépszerűbb részén fekszik, az épület első emeletén működik a Casino Gold, írja az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a partnerszervezete, a bolgár Bivol nyomán.

A hotel tulajdonosai és vezetői két szervezett bűnözői csoporthoz kötődnek, a Security Insurance Company-hoz (SIC) és a Vasil Iliev Security-hez (VIS). A hotel első emeletének 2008 és 2013 között többek között Hazan apja, Jehiel Hazan volt a tulajdonosa és vezetője.

Drogok és prostituáltak

A botrány júniusban tört ki Izraelben, miután a helyi közmédia 2-es csatornája arról számolt be, hogy Hazan volt a Sunny Beach kaszinó vezetője. A tévé szerint a kaszinóban prostituáltakat és drogot is szereztek a vendégek számára. Hazan tagadta a vádakat, de a tisztségéből felfüggesztették a műsor után, az újságírókat perrel fenyegette a politikus.

Hazan azzal védekezett, hogy ő sosem működtetett kaszinót, csak egy hotelt „ahol volt egy kaszinó is” és hozzátette, hogy magával a kaszinóval sosem volt semmi dolga.

Az első emelet gyakran cserélt gazdát

Hazan, a hotel és a kaszinó kapcsolata adóparadicsomokba bejegyzett offshore cégek láncolatán keresztül térképezhető csak fel.

A hotel és a hozzá tartozó telek a Polyusi Ltd. tulajdonában áll. Ennek a cégnek a Seychelle szigeteken bejegyzett Moren Ltd. a tulajdonosa, a Moren Ltd-t papíron egy orosz állampolgár, Anwar Munla tulajdonolja.

A Polyusit 2014-ben Valerij Krasztevtől vásárolta meg a Moren Ltd. Krasztevet egy kiszivárgott bolgár rendőrségi jelentésben szervezett bűnözői csoportban részt vevő embernek tartják. Ugyanez a rendőrségi anyag a Polyusi egyik igazgatóját, Szlavian Teofilovot szintén szervezett bűnözőként jelöli meg. Krasztev a VIS, Teofilov a SIC tagja a jelentés szerint.

A jelentés szerint Theofilov 1995-ben érkezett Burgaszba, hogy a SIC-nek dolgozzon, a kapcsolata Polij Pantev volt, őt egy bérgyilkos ölte meg 2001-ben. Teofilov csempészettel, lopásokkal és pénzmosással foglalkozott a jelentés szerint.

A hotel első emelete, ahol a kaszinó működött Hazan apjáé és nagybátyjáé, Joseph Hazané volt. 2008-ban a Polyusi Ltd. ezt az emeletet 325 ezer bolgár leváért (53 millió forintért) adta el a Miranda Investment nevű cégnek, ennek a tulajdonosa Bertie Sinbeti. 2013-ban Sinbeti azonban a részesedésének 49 százalékát eladta Joseph Hazannak.

2013-ban a Miranda eladta az ingatlant egy másik cégnek, az ATID Ltd-nek, ami Joseph és Jehiel Hazanhoz tartozik. Ez az üzlet 625 ezer leva (102 millió forint) értékű volt.

Néhány hónappal később ez az első emelet újra gazdát cserélt, az ATID Ltd. 640 ezer leváért (104 millió forintért) adta el az M.H.Sh-nak, az a cég Edna Hazan tulajdonában áll. Az nem világos, hogy ő pontosan milyen kapcsolatban van a többiekkel, de a céget csak pár nappal az üzlet megkötése előtt jegyezték be.

Edna Hazan nem tartotta meg túl sokáig az ingatlant: két hónappal később 20 ezer dollár (5,6 millió forint) veszteséggel adta tovább a C Media Groupnak. Ezt a céget ugyanarra a címre jegyezték be Szófiában, mint a Sunny Beach Entertainmentet, a kaszinó koncessziós jogainak tulajdonosát. Mindkét cég a Kamchiya Beach Resort tulajdonában van.

A fenti szófiai cím népszerű a cégek körében, például ez a székhelye Hazan és a nagybátyja, Joseph Hazan közös cége bolgár képviselőjének is. Az izraeli nyilvántartások szerint az Achi Im Yozma nevű vállalkozás nem fizette be a nyilvántartásba vételi díjat.

A kaszinó 2015-ben ismét tulajdonost cserélt. A C Media Group a Sagittarius Ltd-nek adta el 585 leváért (96 millió forint). Az új tulajdonos így Julian Organdijev lett, aki a Visage modellügynökség vezetője.

A kaszinó nem fizette az adót, ezért elveszítette az engedélyét

2012-ben a bolgár hatóságok öt évre engedélyezték a Sunny Beach kaszinó működését. 2014-ben az adóhatóság tájékoztatta az engedélyt kiadó szervet, hogy a kaszinó nem fizette be az adót, ezért hat hónapra felfüggesztették a kaszinó működési engedélyét. Mikor ezek után sem fizette be a kaszinó a díjat, az engedélyt megvonták tőle. A Sunny Beach Entertainmentet az izraeli-bolgár lobbista, Jerassi vezeti, akit 2014-ben, amikor a kaszinó engedélyét felfüggesztették, megkéseltek Bulgária második legnagyobb városában, Plovdivban.

2014-ben szerencsejátékok végzésére engedélyt kapott az Inmobles nevű cég, de kaszinóként nem működhetett, mert két engedély különböző tevékenységekre jogosít. Ez a cég is ugyanarra a címre van bejegyezve, mint Oren Hazan cége és a Sunny Beach Entertainment.

A sztori utóélete egyelőre nem túl biztató: néhány órával azután, hogy június 12-én az izraeli közmédia 2-es csatornája hivatkozott a Bivol nevű bolgár újság oknyomozó anyagára a Hazanról szóló műsorban, megfenyegették a Bivol újságíróit.

Az eredeti cikk 2015. július 6-án jelent meg az OCCRP honlapján The Murky Business of an Israeli MP in Bulgaria címmel. Fordította: G. Szabó Dániel

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás