OCCRP

Románia: 24 országban tevékenykedő kiberbűnözőket buktatott le a rendőrség

Több mint 15 millió dollárnyi pénzhez juthattak hozzá annak a bűnbandának a tagjai, akiknek tevékenységét most vizsgálják a román hatóságok. A bűnözők a kártyainformációkat lopták el, majd hamis bankkártyákat készítettek, hogy azzal vegyenek fel az automatákból pénzt.

A romániai hatóságok április 26-án vasárnap több mint 40 lakásban tartottak házkutatást, hogy bizonyítékokat szerezzenek egy nemzetközi kiberbűnöző csoport tagjaival szemben, akik a vádak alapján összehangolt támadások révén több mint 15 millió dollárt tulajdonítottak el különböző számlákról, összesen 24 országban – írja az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

A gyanú szerint a tolvajok amerikai és ománi bankkártya információkat loptak el, ezek felhasználásával klón kártyákat készítettek, majd a hamisított kártyákkal automatából vettek fel pénzt. A romániai szervezett bűnözés elleni igazgatóság, a DIICOT jelentése szerint a bűnözői csoport 52 tagot számláló, romániai és más országbeli bűnözők egymással egyeztetve, koordináltan, ugyanabban az időpontban lopták el a pénzt, a 34 ezer tranzakció során több mint 15 millió dollárt (4 milliárd forint) tulajdonítothattak el a bűnözök amerikai, német, belga, kanadai, orosz, japán és ukrán számlákról.

A DIICOOT jelenleg a kiberbűnözők 2013. december és 2013. február közötti tevékenységét vizsgálja. A hatóságok több laptopot, mobiltelefont, két kilogramm aranyat, festményeket és 160 ezer dollárnyi (44 millió forint) készpénzt is elkoboztak, és azt tervezik, hogy a gyanúsítottak egyéb vagyonát is zálogosítják.

A bukaresti amerikai nagykövetség szerint több száz millió dollárt lopnak el kiberbűnözők évente amerikai és romániai bankszámlákról. A közép-romániai kisvárost, Ramnicu városát például többen is a kiberbűnözés fővárosának tartják.

Az eredeti cikk 2015. április 27-én jelent meg az OCCRP honlapján „Romania: Police Bust Cyber-Crime Ring That Hit 24 Countries” címmel. Fordította: Szakács András

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás