OCCRP

Rejtélyes dollármilliók egy montenegrói politikus feleségének svájci bankszámláján

2006-2007 folyamán 3,8 millió dollárja volt a svájci HSBC bankban Djordjina Marovic-nak, a Szerbia és Montenegro volt elnöke feleségének – derítette ki az Organized Crime and Corruption Project. A pénzösszegről a volt elnök, Svetozar Marovic vagyonnyilatkozata nem tesz említést.

A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó montenegrói szabályok szerint a hivatalosságoknak nem csak a saját, hanem a legközelebbi családtagjaik vagyonáról is nyilatkozniuk kell. És bár a volt elnök látszólag részletes vagyonbevallásokat tett közzé, azokból hiányzik ez a svájci bankszámlán levő pénzösszeg.

A most 63 éves Djordjina Marovic egyike azon 100 ezer kliensnek, akik a svájci HSBC Private Bankben tartották a pénzüket, és akiknek a számlaadatai a Le Monde révén kiszivárogtak az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)-nek. A kliensek között királyi családok, közéleti szereplők, sztárok és üzletemberek vannak, a világ 200 országából.

A bankszámlához úgy Djordjina Marovicnak, mind a házaspár 31 éves fiának, Milosnak volt hozzáférése. Marovic a számlát 1998 februárjában nyitotta meg. Azt nem tudni, hogy az idők során mennyi pénz volt a bankszámlán, a kiszivárgott dokumentumok szerint mindenesetre 2006 és 2007 között 3,8 millió dollár volt a legnagyobb egyenleg. A tulajdonos lakcímeként a Svetozar Marovic montenegrói tengerparton levő budvai lakcíme van feltüntetve.

 

A filozófus, aki 1990 óta politizál

A végzettségét tekintve filozófus Marovic 1990 óta közszereplő. Az egykori Montenegrói Köztársaság elnöki hivatalának tagja, honatya, majd háromszor a törvényhozás elnökévé választották. Később Marovic lett az első, egyben utolsó elnöke a Szerbia és Montenegró államszövetségnek, mely 2003 és 2006 között létezett.

2008 és 2010 között Marovic miniszterelnök-helyettes, jelenleg a montenegrói kormánypárt, Szocialisták Demokratikus Pártjának alelnöke. Bár fizetéséről 2006-ig nincsen adat, a vagyonnyilatkozataiból kitűnik, hogy ezután havonta mintegy 2,250 dollárt keresett a parlamenti munkájával, illetve egy állami vállalat igazgatósági tagjaként. Mindeközben a felesége munkanélküliként van nyilvántartva.

 

djordjina_i_svetozar_marovic

Djordjina és Svetozar Marovic. Fotó: OCCRP

 

Sokáig kell ebből gyűjtögetni

Az OCCRP szerint ezzel a jövedelemmel körülbelül 140 évre lett volna szükség ahhoz, hogy a házaspár 3,8 millió dollárt tudjon félretenni. Az HSBC adatai közt nincsen utalás a pénz eredetére, az azonban kiderül, hogy Djordjina Marovic hűtőanyagokkal és autóalkatrészekkel kereskedett. A cégbíróság adatai szerint azonban a Marovic házaspár nevére 2006-ig nem volt bejegyezve vállalkozás.

A pár fizetését tekintve nehezen megmagyarázható az is, hogy miként tettek szert egy sor értékes tengerparti ingatlanra. A hivatalos adatokból kiderül, hogy a Marovic házaspár munkanélküli lányának három lakása és egy irodahelysége volt Budvában.

A vagyonbevallások sorából hiányzik két és fél év – ebben a periódusban Marovicnek nem volt hivatalos tisztsége. A következő, 2009-ben leadott vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy ebben az időszakban látványosan gyarapodott a Marovic-család. Marovic testvére, Dragan egy 1600 négyzetméteres földterületre tett szert Montenegró egyik leghíresebb tengerpartján, és részesedik egy másik, 817 ezer négyzetméteres földterületből ugyanazon a környéken.

 

Ingatlanfejlesztés családi vállalkozásban

Az OCCRP megjegyzi, hogy Dragan Marovic vezette a 2000-es évekbeli ingatlanboom idején a budvai önkormányzat befektetésekkel foglalkozó osztályát, miközben a politikus nagynénje, Mirjana Marovic az ingatlanokért felelős osztály vezetője volt. Marovicék lánya, Milena ebben az időben gyakornokként kezdte az önkormányzatnál, 2010 óta azonban városmenedzser.

A hivatalos összefonódásokon túl a Marovic család számos nagyarányú ingatlanfejlesztésben volt direkt módon érdekelt. 2008-ban, amikor a korrupció-ellenes hatóság vizsgálni kezdte a Marovic üzleti kapcsolatait, kiderült, hogy a politikus rokonain keresztül 20 magáncégben érdekelt, ezek közül 10 ingatlanfejlesztésben és építőiparban tevékenykedik.

 

Ingatlanfejlesztés érintetlen partszakaszon

A Marovic család neve több, rendkívül vitatott ingatlanfejlesztési projektben is felmerül – az egyik egy olyan vízipark, mely számára a budvai önkormányzat egy telket ajánlott fel 2006-ban, és mely végül sosem épült fel; az ingatlanfejlesztő cég eltűnt, néhány millió dollárnyi hitellel együtt.

2007-ben Marovic egy orosz befektetővel közösen nagyszabású ingatlanfejlesztési projektbe kezdett a montenegrói tengerpart egyik utolsó, érintetlen partszakaszán. Mivel a befektető nem szerezte meg a megfelelő építkezési engedélyeket, az építkezést 2008-ban leállították.

 

Az eredeti cikk 2015. március 9-én jelent meg az OCCRP honlapján Montenegrin Official’s Wife Stashed Millions in Switzerland címmel. Szerzők: Miranda Patrucic, Dejan Milovac. Fordította: Sipos Zoltán.

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás