Egyéb

Korrupt bírák Koszovóban? Kivizsgálja saját misszióját az EU

Kivizsgálást indított az Európai Unió az EULEX ellen, miután korrupciós vádak érték az koszovói igazságszolgáltatást segítő bírákat.

A vádak azért érintik érzékenyen az Európai Uniót, mert az Európai Unió Jogállamiság Missziója Koszovóban (EULEX) egyik feladata éppen az lenne, hogy segítsen a koszovói hatóságoknak egy hatékony, pártatlan és független igazságszolgáltatást kiépíteni.

Az EULEX Justice kiemelt feladata szembeszállni a szervezett bűnözéssel és a mindent átszövő korrupcióval, további célja felkutatni és elítélni a háborús bűnösöket. Nagy kérdés, hogy erre mennyire alkalmas a szerv akkor, amikor minden jel arra mutat: valami nincsen rendben a missziónál.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini november 10.-én jelentette be, hogy a korrupciós vádakat egy tapasztalt francia jogászprofesszor, Jean Paul Jacqué vizsgálja majd ki. Neki négy hónapja van arra, hogy jelentést írjon az ügyről, és megoldásokat javasoljon.

Két éve jelezte

A botrányt Maria Bamieh, az EULEX kötelékében dolgozó brit ügyész, valamint a Koha Ditore koszovói újság robbantotta ki. Azzal vádolják az EULEX vezetőit, hogy csúszópénzt fogadnak el, valamint kapcsolatban állnak a vádlottakkal.

Az ügyész már 2012-ben benyújtott egy panaszt az EULEX-hez, miután tudomására jutott, hogy a korrupciós ügyben vádlott egészségügyi miniszter, Ilir Tolaj üzlettársai kapcsolatban álltak a misszió főbírójával, az olasz Francesco Florittal valamint Jaroslava Novotna főügyésszel. A panasz nyomán belső kivizsálás indult 2013 májusában.

Maria Bamieh. Fotó: inserbia.info

Maria Bamieh. Fotó: inserbia.info

A botrány akkor vált publikussá, amikor a legnagyobb koszovói napilap, a Koha Ditore októberben két anyagot is közölt az EULEX-ben folyó állítólagos visszaélésekről. Kiderült, a misszió vezető tisztségviselői állítólag titokban együttműködnek együttműködnek büntetőeljárások vádlottaival.

Egy másik tisztségviselő csúszópénzért leállított egy bűnvádi vizsgálatot, egy harmadik tisztségviselő pedig hatályon kívül helyezett bizonyítékokat. Olyan dokumentumokat is publikált a Koha Ditore, melyekből kiderült: az EULEX bizalmas információkat adott át a szerb titkosszolgálatoknak. Az újság lehallgatott telefonbeszélgetéseket közölt, továbbá publikussá váltak Bamieh levelei is, melyben az ügyész tájékoztatja feletteseit a feltételezett visszaélésekről.

Bamieh egy, az EUObservernek adott interjúban erre még rátett egy lapáttal: elmesélte, hogy két koszovói férfit olyan bizonyítékok alapján ítéltek el egy hármas gyilkosságért, mely sosem állnák meg a helyüket egy brit bíróságon.

Az elítéltek ezután belementek egy olyan alkuba, hogy információkat adnak ki a koszovói maffiáról, cserében viszont újratárgyaláják a perüket, és az EULEX garantálja védelmüket. Azonban hiába számoltak be részletesen a maffiáról az elítéltek, egyik ígéretet sem tartotta be az uniós misszió. Félő, hogy amikor az EULEX mandátuma 2016-ban lejár, a maffia megöli őket.

A jéghegy csúcsa vagy sem?

„Azt nem tudom, hogy ez a jéghegy csúcsa vagy sem, mennyire mély a korrupció az EULEX-nél. Csak arról tudok beszélni, amit találtam” – jelentette ki Ditore az EUObservernek. Az ügyész szerint főleg a szegényebb tagországok bírái hajlamosabbak engedni a Koszovóban általános, mindent behálózó korrupciónak.

A BIRN által megszerzett több tucatnyi belső dokumentum jóval árnyaltabb képet fest a vádakról. A korrupcióra vonatkozó bizonyítékok közvetettek, lehallgatott telefonbeszélgetésekre és gyanús tanúk vallomásaira vannak alapozva. Ugyanakkor világos, hogy Bamieh jelzéseit eleinte megpróbálták elmaszatolni, a belső vizsgálat csak akkor kezdődött el, amikor az EULEX más tisztségviselői is jelezték, hogy gondok vannak.

Csak egy csalódott munkatárs?

Az 55 éves ügyészt október 24-én felfüggesztették állásából, amiatt, hogy azt gyanítják: ő szivárogtatta ki a dokumentumokat a napilapnak. Bamieh azonban ezt tagadja, ahogy a Koha Ditore főszerkesztője is cáfolt. Bamieh ekkor azonban már amúgy is távozóban volt: az EULEX létszámának csökkentése miatt neki nem ajánlottak új állást a missziónál.

Az EULEX szerint Bamieh csak egy csalódott munkatárs, aki – miután leépítések miatt elvesztette állását – most megpróbálja besározni a missziót.

Megosztás