Egyéb

„Ha a férjed szabad, elvisz lőni”: nyugati nők az Iszlám Államban

Mogyorókrémes híg palacsinta reggelire, miközben a felkelő nap sugarai a sarokba támasztott Kalasnyikovon játszanak, a távolból pedig bombázás zaja hallatszik: ilyenek a mindennapok az Iszlám Állam álltal ellenőrzött területeken – legalábbis ha hinni akarunk annak a Tumblr-nek, ahol egy nő rendszeresen és részletesen megosztja tapasztalatait azokkal a kíváncsi lányokkal, akik szintén arról álmodoznak, hogy a török határon át Szíriába szöknek, és csatlakoznak a dzsihádhoz.

A mikroblogot böngészve kiderül, a radikalizálódott, vélhetően nyugati országokból származó érdeklődők ízlése és igényei nem állnak távol a nagy átlagtól: a főleg angol nyelvű oldalon vallásos idézetek mellett rengeteg Coelho-típusú „életvezetési tanácsot” és cukiságot találunk. Az egyik tumbli-poszt egy újszülött apró, néhány centis lábáról készült animgif; máshol azt kérdezik, hogy milyen mobil alkalmazásokat és iszlám irodalmat érdemes letöltenie annak, aki nem vinné magával a harcba a laptopját?

Az Umm Ubaydah nicknevű nő türelmesen válaszol minden kérdésre. Kiderül, a burka viselésére vonatkozó szabályok nem is olyan vészesek (elvégre otthon, a négy fal között nem kötelező), a sötét bőrszín egyáltalán nem hátrány házasságkötés szempontjából, indulás előtt a szülőknek pedig jobb semmit nem mondani: úgysem értenek semmit. A határon pedig a veszélyektől függetlenül meg kell próbálni átkelni.

Emoji-ikonok és vallásos szövegek

Ubaydah egyike azoknak a húszas éveikben járó nőknek, akik – míg férjeik valószínűleg harcolnak – az Iszlám Állam számára próbálnak megnyerni fiatal nyugati lányokat. Mivel ők maguk is valamely nyugati országban nőttek fel, könnyen megtalálják az ottani tinédzserekkel a közös hangot: posztjaikban a vallásos szövegek és az itt-ott felszedett arab fordulatok keverednek az Emoji-ikonokkal és az angol szlenggel.

csajok

Ubaydah mellett a skóciai Aqsa Mahmood (Tumblr-en Umm Layth), valamint barátnőjük (Twitteren Umm Waqqas, Tumblr-n pedig itt) is nagyon aktív. Umm Layth hosszú posztban írja le, mire számíthatnak azok a lányok, akik az Iszlám Államhoz csatakoznak.

„Hozzátok el minden ruhátokat, zoknitól és alsóneműtől a ruhákig és a burkáig. Itt a cipők rossz minőségűek, ráadásul úgy tűnik, csak három méretet ismernek LOL úgyhogy hozzatok egy pár edzőcipőt is. Télire szükségetek lesz egy pár jó minőségű bakancsra, és egy vastag, meleg kabátra. Nagyon hideg van itt télen, higyjétek el, én a brit szigetek északi részéről jöttem, és ez még nekem is hideg… Végül, már férjhez ment vagy hamarosan férjhez menő húgaim, hozzatok Nyugatról ékszereket, mert itt abszolút semmi nincs.”

A dzsihadista menyasszony hétköznapjairól így ír:

„A napjaid a főzés, takarítás körül forognak majd, felügyelni és néha tanítani kell a gyermekeket. Egyes helyeken szinte mindig van villany, máshol szinte sosem, ez a körülményektől függ. Ha a férjed szabad, néha elvisz lőni stb. Ezen kívül, ha a férjed megengedi, a húgaiddal elmehetsz egy internet kávézóba vagy a piacra, hogy beszerezd ami szükséges.”

Nem lehet egyedülálló maradni:

„Korábban a Twitteren hangsúlyoztam, a húgaim ne álmodjanak arról hogy ide jönnek és nem mennek férjhez. Nagyban függünk a testvéreink támogatásától. Itt nem olyan mint Nyugaton, hogy lazán besétálunk a Walmartba és aztán a kocsival hazamegyünk. Az a valóság, hogy nagyon nehéz férfi nélkül maradni itt.”

Pictures-posted-online-by-student-Aqsa-Mahmood

Aqsa Mahmood

Nem könnyű pontosan megbecsülni az Iszlám Államhoz csatlakozott nők és fiatal lányok számát. A témával foglalkozó szakértők szerint az Iszlám Állam és a szíriai Al-Nuszra Front nevű szélsőséges iszlamista szervezet nyugati önkénteseinek körülbelül 10 százaléka nő.

Az utóbbi két évben legfeljebb 200 nő csatlakozott a szélsőségesekhez – ezek közül körülbelül 60 Nagy-Britanniából, 70 pedig Franciaországból érkezhetett, de vannak olyan nők is, akik az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából érkeztek.

Leánykérés telefonon

Legtöbbjük fiatal, 18-25 év közötti lány. Sokan családjukkal, férjükkel, testvérükkel vagy apjukkal utaznak Közel-Keletre, ugyanakkor az is gyakori, hogy interneten, valamelyik radikális muszlim fórumon szövődik a szerelem az Iszlám Állam egy harcosával. A lányok családtagjai nemegyszer úgy értesülnek a lányuk hollétéről, hogy a férfi telefonon felhívja az apát, és megkéri a lány kezét.

De mi vesz rá egy Nyugaton felnőtt, tizen- vagy huszonéves lányt, hogy gyakran egyedül csatlakozzon egy olyan mozgalomhoz, mely a brutális kivégzések, túszok lefejezése mellett arról is elhíresült, hogy lányokat rabszolgasorban tart, vagy tömeges nemi erőszakot alkalmaz a „hitetlen” lakosság megtörésére?

Az Iszlám Államhoz leginkább a Nyugaton felnőtt, az átlagosnál szegényebb, ugyanakkor nem különösen vallásos családokból származó fiatalok – lányok és fiúk egyaránt – csatlakoznak. A világban tapasztalt igazságtalanságok miatt depressziósakká és magányosakká válnak, miközben egyre inkább szimpatizálnak a radikális megoldásokkal. Az Iszlám Államban pedig egy ideális társadalom-építési próbálkozást látnak.

tumblr_mve671qMTC1rwpmsxo1_1280

Mindenkit szívesen várnak

Érdekes, hogy az első generációs bevándorlók nagyon ritkán csatlakoznak ezekhez a mozgalmakhoz. Ők rendszerint túl szegények, tehát túlságosan leköti őket a mindennapi boldogulás. Ezen kívül még tisztán élnek bennük azok a problémák, amelyek miatt úgy döntöttek: kivándorolnak.

Indoktrináció és csábítás egyenlő arányban veszi rá a fiatal lányokat, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. A radikális propaganda mindig pozitív, üzenete az, hogy mindenkit szívesen várnak, aki egy ideális állam felépítésében szeretne részt venni. Ugyanakkor viszont a csábítás egyenlő súllyal esik latba: a lányok gyakran osztják meg szakállas, csábos harcosok képeit Facebook-on – magyarázta a The New York Times-nak Dounia Bouzar francia antropológus, a Center for the Prevention of Sectarian Excesses Linked to Islam alapítója.

Az Iszlám Államhoz csatlakozva legtöbbjük valamelyik harcos felesége lesz, támogatva őt a dzsihádban. Néhányan azonban más szerepet is kapnak: a szíriai Rakka kormányzóságban brit nők is tevékenykednek azon vallási rendőrség soraiban, melynek feladata az iszlámhoz nem illő viselkedés megelőzése.

Megosztás