Egyéb

Saját kínzását rajzolja meg a donyecki Banksy

Másfél hónap után, tíz törött bordával szabadult a lázadók fogságából az a donyecki képzőművész, aki köztéren merte gúnyolni a „kis zöld emberkéket”. A művész jelenleg Kijevben tartózkodik, és könyvben készül kiadni a kínzásáról készített grafikáit.

Már az első, oroszbarát lázadókat ironizáló köztéri installációi elhelyezésekor világos volt Szergej Zaharov számára, hogy merészsége nem marad válasz nélkül. A donyecki születésű művész arra azonban nem számított, hogy a lázadók hat hétig tartják majd fogva egy szűk cellában, közben pedig folyamatosan verik.

Zaharov és az általa alapított Myrzilka csoport július folyamán kezdte elhelyezni Donyeck közterein a furnérlemezből kivágott, a „kis zöld embereket” gúnyoló figuráit. Egyik alkotásuk – mely a lázadók egyik vezérét, Igor Sztrelkovot ábrázolja, halántékához szorított pisztollyal és a jól ismert „Just do it!” szlogennel – gyorsan az ellenállás szimbólumává vált.

 

141020_sergey5_1

Nem sokára, augusztus 6.-án négy fegyveres jelent meg Zaharov műhelyében, és mindenféle indoklás nélkül letartóztatták. A lázadók az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egykori központjába vitték, melyet főhadiszállásukként használtak. Fényképeket mutattak neki a munkáiról, majd miután a művész felvállalta azokat, egy furgonba lökték, hazavitték, autóját, számítógépét átkutatták, műhelyét pedig szétverték.

„Később kiderült, régóta követtek mielőtt letartóztattak” – mondta el a Foreign Policynak Zaharov. A lázadók akkor figyeltek fel a művészre, amikor az felvette a kapcsolatot egy orosz újságíróval, ezután követni kezdték a tevékenységét a közösségi médiában. Nem volt nehéz dolguk: a szigorú éjszakai kijárási tilalom miatt a csoport reggelente helyezte el a műalkotásait a város utcáin.

„Visszagondolva elmondhatom, hogy hanyag voltam. Pedig csak arra voltam kíváncsi, hogyan reagálnak az emberek” – mesélte a művész. Az emberek meg-megálltak, mosolyogtak, lefényképezték az alakokat. „Számomra ez bizonyítéka volt annak, hogy a látszólagos csend ellenére sokan vannak, akik ellenzik a lázadók jelenlétét” – tette hozzá.

A művészt tíz napig verték és kínozták fogvatartói: gumibotokkal addig ütlegelték, míg a bordái eltörtek. „Néha éjszaka az őrök berúgtak, ilyenkor elvittek pár foglyot egy másik épületbe, és ismét megverték őket” – így Zaharov, akit egy ilyen verés után egy kis fémdobozba zártak, és két napig hagytak a tűző napon. A kínzások alatt többször is közölték vele, hogy készüljön a halálra; máskor azzal fenyegették, hogy levágják a fülét.

141020_sergey4

Augusztus végén aztán minden magyarázat nélkül szabadlábra helyezték. Barátnője azonnal a kórházba vitte, ahol megállapították, tíz bordája törött. Amikor távozni szerettek volna a városból, kiderült, hogy Zaharov útlevele és minden egyéb papírja a lázadóknál maradt. Másnap Zaharov visszament az SZBU székházába, azonban újból letartóztatták: ezúttal egy hónapig tartották fogva. Barátnőjének számtalan telefonhívásába került, míg végül sikerült kiszabadítani.

Zaharov és a barátnője jelenleg Kijevben él, azonban a másfél hónapig tartó fogság és állandó fizikai bántalmazás a mai napig rányomja a bélyegét a mindennapjaira. Bár nehezére esik rajzolni, a történteket úgy próbálja feldolgozni, hogy lerajzolja és könyvben tervezi kiadni az élményeit.

Sipos Zoltán via Foreign Policy

 

Megosztás