Egyéb

Pakisztáni dróncsapások: az áldozatok elenyésző része al-Kaidás

A pakisztáni dróncsapások áldozatainak kevesebb, mint 4 százalékáról lehet biztosan azt állítani, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai voltak – állítja az a brit tényfeltáró újságíró-szervezet, mely néhány éve projektet indított a dróncsapások áldozatai kilétének a dokumentálására.

Bureau for Investigative Journalism, egy londoni nonprofit oknyomozó műhely „Naming the Dead” projekje 2001-ben indult, és annak kapcsán adtak ki újabb összegzést, hogy október 11-én a pakisztáni dróncsapások száma elérte a 400-at. Annak ellenére hogy a csapások áldozatainak pontos azonosítása nem könnyű feladat, az világos, hogy nagyon sok civil – nő, gyermek – esik áldozatul a pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakétáknak.

A rendelkezésre álló adatok tükrében megkérdőjelezhető John Kerry amerikai külügyminiszter tavalyi állítása, miszerint csakis „bizonyítottan magas rangú terroristákra” nyitnak tüzet.

A Bureau for Investigative Journalism számos forrást használ az áldozatok kilétének a meghatározására: a médiajelentések és a helyszíni munka mellett mellett kiszivárgott pakisztáni kormányzati dokumentumok, angol, pástu és urdu nyelvű beszámolók, szélsőségesek által működtetett honlapok, az Amnesty International, a Reprieve és a Centre for Civilians in Conflict adatai alapján dolgoznak.

Az áldozatok nevének és terrorszervezetekhez való esetleges kötődésének feltárása ennek ellenére sziszifuszi munka. A dróncsapások főként Pakisztán törzsi területeit érintik, ahol a pakisztáni kormánynak legfeljebb formális hatalma van. A különféle fegyveres szervezetek által uralt területeken nagyon kevés újságíró dolgozik.

Ellentmondó jelentések

A szemtanúk beszámolóira alapozó médiajelentések sokszor ellentmondanak egymásnak, az áldozatok száma változó, a helyieknek a hivatalos nevük mellett több más elnevezésük is van. A kiskorú áldozatok korát csak becsülni lehet, ráadásul a törzsi társadalmi berendezkedés miatt a női áldozatokról gyakran nem is tesznek említést.

A brit tényfeltáró műhely egy módszert is kidolgozott az áldozatok számának és személyazonosságuknak a meghatározására (részletes leírás itt). A BIJ adatai szerint a 2004 óta tartó dróncsapásoknak 2379 áldozata van. Ezek közül 295 személy volt tagja valamilyen fegyveres csoportnak, a jelentések azonban gyakran nem árulnak el több részletet a hovatartozásukról.

Harmaduk esetében nem tudni, milyen rangjuk vagy funkciójuk volt a szervezeten belül, további 30 százalék esetében az sem bizonyított, hogy melyik szervezethez tartoztak. Csak 84 személy lett az al-Kaida tagjaként azonosítva – ez a halálos áldozatok kevesebb, mint 4 százaléka.

Nem csak szélsőséges fegyveresek

Nem vitás, a tíz éve tartó dróncsapások áldozatai között a szélsőséges fegyveres csoportok számos döntéshozója van jelen – írja a BIJ. Azonban a rendelkezésre álló adatok fényében világos, hogy nem ők az egyedüli áldozatok, sőt, ők még csak nem is a többség. A projekt adatai szerint a pakisztáni áldozatok közül csak 111 személy volt tagja valamilyen szélsőséges fegyveres csoport vezetőségének.

Hasonlóan nyilatkozik Mustafa Qadri, az Amnesty International Pakisztánra szakosodott kutatója. A csapások száma és a halálos áldozatok becsült száma miatt nagyon valószínűtlen, hogy az áldozatok többsége terrorszervezetek vezetője – állítja.

A csapások végrehajtására csak akkor adnak parancsot, ha „szinte bizonyos”, hogy civil áldozatok nem lesznek – nyilatkozott a BIJ-nek Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Szerinte az amerikai kormány, ha lehetséges, megpróbálja elkerülni, hogy a támadások civil áldozatokat szedjenek.

Azon ritka alkalmakkor, amikor civilek meghaltak vagy megsérültek, az akció után elemezzük az okokat, és a lehető leghatékonyabb lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a jövőben minimálisra csökkentsük az ilyen veszélyeknek kitett civilek számát – tette hozzá Hayden.

A CIA sem mindig tudja, kik az áldozatok

A légicsapások jogi alapjául egy, a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után három nappal megszavazott törvény (Authorisation for the Use of Military Force) szolgál. Ez felhatalmazza az Egyesült Államok elnökét, hogy „szükséges és megfelelő erőt” alkalmazzon azok ellen, akik Amerikát megtámadták, bárhol is tartózkodjanak.

A törvény nem nevez meg konkrét csoportokat, azonban 2013 májusában Barack Obama egy fontos külpolitikai témájú beszédében azt mondta, ők „az al-Kaida, a tálibok, valamint az ezekkel szövetséges erők”.

Nem világos, mit jelent a tálibok „szövetségesének” lenni – jegyzi meg a BIJ. A brit újságírók szerint úgy tűnik, maga a CIA sem ismeri minden halálos áldozat kilétét, rangját és hovatartozását. Egy, 2013 áprilisában kiszivárgott dokumentumban több száz halálos áldozatról csak annyi szerepelt hogy afgán vagy pakisztáni harcosok, vagy egyszerűen csak „ismeretlenek”.

Sipos Zoltán

Megosztás