Egyéb

Több, mint félmillió aláírás a spanyol EU-biztosjelölt ellen

24 óra alatt 400 ezren írták alá azt a petíciót, amely arra hívja fel az uniós parlamenti képviselőket, ne támogassák egy olajbáró, azaz a spanyol Miguel Arias Cañete megválasztását az energia- és klímaügyekért felelős biztosi posztra.

Az Avaaz számlálálójának pörgése alapján a nyílt levél hamarosan eléri a 600 ezer támogatót, a spanyolokon kívül a franciák és németek is nagyon aktívak a néppárti politikus elleni kampányban. A volt mezőgazdasági, élelmezési és környezetvédelmi miniszter valóban nem túl progresszívnek mondható működésével kapcsolatban egyik baloldali képviselőtársa így foglalta össze a kritikákat:

Egy macsó, hazug és súlyos összeférhetetlenségre utaló érdekeltségekkel bíró biztos, aki ráadásul a spanyol megújuló energiaforrások szektorának összeomlásában is részt vett, olyan időzített bomba lenne, ami előbb vagy utóbb nemcsak az EB-t, hanem az uniós intézményeket is robbanással fenyegetné.”

Cañete régi motoros a politikában, még a Franco miniszterei által alapított Alianza Popular színeiben lett képviselő 1982-ben és azóta is a hét évvel később Partido Popular (PP) névre keresztelt formációban tevékenykedik, autonóm és nemzeti, illetve európai képviselői székeket váltogatva. Idei biztosi jelölése néhány hónappal követett egy viszonylag nagy botrányt, amit a júliusban újra EP-mandátumot szerző szakállas úr sokadik szexista tirádája váltott ki, ezúttal a nők intellektuális alsóbbrendűségéről.

Miniszteri döntései, így pl. a tengerparti területek törvényi szabályozásának megújítása, csakúgy mint a Marokkóval kötött halászati egyezmény, vagy a palagáz kitermelés promóciója inkább mutatnak az erőforrások rapid felélésének irányába, mint a hosszú távon is fenntartható stratégiák felé. A petíció szerint az EU-nak egy zöldebb vezetőre lenne szüksége a klímaegyezmény jövőre esedékes aláírásáig vezető rögös úton.

Nemcsak a választópolgárok mozgósítottak egyébként ellene, hanem saját képviselőtársai közül is csatlakoztak 86-an a #STOPCañete kampányhoz, amely az összeférhetetlenségi okokból és a már említett szexista hajlamai miatt nem tartja alkalmasnak a jobbára kisebb fajsúlyúnak tartott posztra. Bár az EP elfogadta a néppárti politikus friss vagyonnyilatkozatát, és Cañete valóban megszabadult szeptember közepén (!!) két olajvállalatnál bevásárolt részvényeitől, elsősorban baloldali és zöld kritikusai szerint továbbra is fennállnak olajipari és energetikai érdekeltségei – mintegy 70%-ban – több, közvetlen családtagjaihoz köthető vállalkozáson keresztül.

Az uniós politikai játszmák logikája még azt is eredményezheti, hogy ha Cañetét fel kell áldozni, a néppárti frakció cserébe követelhetné a francia Pierre Moscovici fejét, aki eddig sikerrel vette az invesztitúra akadályait. Holott a volt gall gazdasági miniszterrel szemben elsősorban politikai szempontú kifogások hozhatók fel – országának ugyanis nagyobb nehézségeket okoz a megszorítási irányszámok betartása, mint azt az uralkodó ideológia elvárná. Vice versa, a valóban nem túl szalonképes Cañete esetleg egy, a fentieken nyugvó zsarolás, alku eredményeként válhat az EB tagjává.

Dobsi Viktória

Korábbi cikkeink Spanyolországról:

Fantom bankártyák Madridban

Egy bankár halálára

A Barcenas-leak: Feketekasszából tápolta politikusait a pártpénztárnok

Megosztás