Egyéb

A székelyföldi autonómia orosz érdek, állítja egy offshore elemzőcég

„Becsléseink szerint az orosz különleges erők jelenleg együttműködnek a romániai magyarság vezetőivel, és a régióbeli etnikumközi viszonyok sajátosságait kihasználva arra törekednek, hogy belülről gondot okozzanak Bukarestnek.”

(According to our estimations, Russian special services are currently collaborating with the Hungarian leaders in Romania and, by taking advantage of the peculiarities of ethnic relations in the region, are trying to cause troubles to Bucharest from the inside.)

A fenti mondatot tartalmazó tanulmány a napokban kezdett terjedni a Facebookon. A szöveg a nyilvánvaló szerkesztésbeli hiányosságok mellett számos sebből vérzik: a leggyanúsabb az, hogy a Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI) nevű, frissen alapított és homályos hátterű szervezet oldalán jelent meg.

Maga a felvetés – az, hogy Oroszországnak érdekében áll a székelyföldi autonómia-törekvéseket támogatni, így próbálván gyengíteni Romániát, amely az Egyesült Államok és a NATO egyik legfontosabb szövetségese a térségben – nem új.

A romániai közbeszédben az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta jelent meg ez a spekuláció, és nem teljesen alaptalan. A magyar kormány burkoltan oroszbarát külpolitikája, a Jobbik nyíltan ápolt orosz kapcsolatai, az utóbbi években megerősödött nemzeti radikális mozgalmak Erdélyben és a székelyföldi autonómia-mozgalom mind olyan tényezők, melyek erősítik ezt az elméletet.

A Center for Eurasian Strategic Intelligence oldalán publikált elemzést olvasva azonban világossá válik, hogy annak a szerzője legjobb esetben is másod- és harmadkézből kapott információkkal dolgozik, és csak napisajtóból ismeri a magyarországi, illetve az erdélyi magyar belpolitikai helyzetet.

De mi ez a szervezet? A neve a régi orosz Eurázsia-doktrínára utal, mely a Szovjetunió összeomlása óta másodvirágzását éli, és melynek lényege, hogy Oroszország kulturálisan közelebb áll Ázsiához, mint Nyugat-Európához.

Többek között ezen az elméleten alapul Vlagyimir Putyin ideológusa, Alexander Dugin nemzeti bolsevizmusa.

Saját bemutatkozójuk szerint a CESI-t 2014-ben alapították, szakterületük a kelet-európai orosz terjeszkedés és katonai agresszió bemutatása. Első elemzésük idén júniusban jelent meg, az oldal dizájnja ugyanakkor még a hasonló elemzőcégek oldalaihoz képest is konzervatív: úgy vizuálisan, mind funkcionalitás tekintetében az internet hőskorszakát idézi.

Ennél is érdekesebb azonban az, hogy a http://eurasianintelligence.org domain egy vanuatui lakos, Abigail Kalopong nevére van bejegyezve. Ő az oldal augusztusban bejegyzett kiadója, a londoni székhelyű Center for Eurasian Strategic Intelligence Ltd. igazgatója is.

Tovább keresgélve kiderül, az idén 32 éves Abigail Kalapong nevéhez tudományos vagy civil szférában elért teljesítmény nem fűződik, ellenben 84 cégben igazgató vagy titkár. És mindegyik cég ugyanarra a Bedford Street-i címre van bejegyezve, ahova a CESI.

Abigail Kalapong tehát egyértelműen stróman, most már csak az a kérdés: kinek áll érdekében elemzést publikálni a székelyföldi autonómia-törekvések orosz hátteréről? És ki fog hamarosan hivatkozni erre a szövegre?

Sipos Zoltán

 

Megosztás