Egyéb

Sokkal többen haltak meg idén Szíriában, mint Gázában és Ukrajnában, mégsem keresünk szír hírekre

Meglepő statisztikát közölt a Google Trends és az ENSZ legfrissebb becslései alapján a The Economist. A lap megállapítja, hogy miközben a szír polgárháború áldozatainak száma a 30000 körül van, az internetezők mégis inkább Izraelre, Ukrajnára és Gázára keresnek rá a Google-ben.

Pedig utóbbi országok fegyveres konfliktusaiban jóval kevesebb haltak meg.

economist-comparingconflictss

Régóta tudjuk, hogy kevés összefüggés van az egyes konfliktusokra irányuló figyelem és az áldozatok száma között, a különbség mégis lesújtó – írja az Economist keddi cikke. Az írás kiemeli, hogy míg az idén Irakban életüket vesztettek száma is már a 6000 felé közelít, május második feléig – vagyis az ISIS látványos terjeszkedéséig – alig érdekelt valaki a téma.

Az utóbbi napokban pedig Gáza és Izrael kezdi újra hidegen hagyni az internetezőket, akik újra Irakkal kezdenek foglalkozni. Utóbbi állam neve egyébként csak rövid ideig pörgött a keresőkben, a júniusi felívelés után Gáza és az maláj repülő lelövésével Ukrajna került az érdeklődés középpontjába. Ellenben Szíria, továbbra sem foglalkoztat több embert, mint januárban, pedig az Iszlám Állam itt kiáltotta ki fővárosát.

Az Economist egy százfokú skálán ábrázolja a keresőmotorokban megjelenő olvasókat, a maximum pontot eddig egyedül Ukrajna érte el az orosz csapatok Krím-félszigetre való bevonulását követően. Jelenleg pedig úgy néz ki, újra az ukrán helyzet a legérdekesebb a guglizók számára.

Megosztás