Egyéb

Az ISIS Bagdad kapui alatt: ismerje meg a világ legdurvább terrorszervezetét

Az Irakban előrenyomuló és Bagdad határánál éppen megállított ISIS a világ jelenleg legerősebb és legjobban szervezett terrorista alakulata. Ismerje meg őket szájbarágónkban.

Miért ők a legdurvábbak?

Mert egy jelentős részét ellenőrzik Iraknak és Szíriának és ezekben a térségekben gyakorlatilag háborítatlanul működnek, ezáltal minden idők megszerezve minden idők legsikeresebb dzsihádista szervezetének nem túl hízelgő címét.

Tényleg tagjai voltak az Ál Kájdának?

Tényleg. A jelenlegi vezető Abu Bakr Al Baghdadi 2010 óta volt az iraki Ál Kájda vezetője, mígnem 2013 kiadott egy hanganyagot, amelyben közölte, hogy a Dzsebha Án Nuszra terrorszervezetet az ISIS hozta létre, támogatta és finanszírozta. Al-Baghdadi kijelentette, hogy a két csoport hivatalosan az Iraki Iszlám Állam és Al-Sham (ISIS) név alatt egyesül.

Dzsebha Án Nuszra vezetője, Abu Muhammad Ál- Jauláni, nyilatkozatában tagadta az egyesülést, és nehezményezte az állítást, mivel sem ő, sem az Án-Nuszra vezetőség tagjai nem tárgyaltak ennek lehetőségéről. A helyzet odáig fokozódott, hogy az Al-Kaida új, egyiptomi származású vezetője, Ájmán Ál Zaváhiri egy mindkét vezetőnek címzett levélben megtiltotta az egyesülést, és egy megbízottat jelölt ki, aki felügyeli a szervezetek kapcsolatát, és véget vet a feszültségnek. Ugyanebben a hónapban, Abu Bakr al-Baghdadi egy hangüzenetben elutasította Zauahiri határozatát és kijelentette, hogy az egyesülés tovább folytatódik.

Válaszul a szíriai iszlamista milíciák élükön az Án-Nuszrával többször is fegyveresen összecsaptak a szervezettel. Az Iszlám Fronttal és a Szabad Szíriai Hadsereggel kapcsolatban álló lázadók 2014 januárjában támadást indítottak az ISIL harcosok ellen a szíriai Allepoban és környékén.

Oké, de mi a különbség az ISIS és a többi szíriai iszlamista szervezett között. Nem ugyanazt akarják?

Nem. Jelentős különbségek vannak a Dzsebha An Nuszra és az ISIS közt. Míg az Án-Nuszra aktívan törekszik az Assad-kormány megdöntésére, addig az ISIL „jóval könyörtelenebbül” koncentrál az Iszlám állam kiépítésére, szektás támadásokkal és a sáría-jogrendszer azonnali bevezetésével. A Nuszrát hazai szervezetnek ítélik meg a szíriaiak, attól függetlenül, hogy „sok külföldi harcost tömörít”, míg ezzel ellentétben az ISIL-harcosokat „idegen megszállóként” könyvelik el a menekültek. Jelenlétük erőteljes Közép- és Észak-Szíriában, ahol már számos városban intézményesült a Sáría. A szervezet Atmeh, al-Beb, Azaz, és Dzsarablusz határ menti városokat is az ellenőrzése alá vonta, így lehetősége nyílt a Szíria és Törökország közti átjárás felügyeletére. Az ISIL a többi fegyveres ellenállót maga ellen fordította azzal, hogy önmagát nem csupán „egy csoportnak tekinti a többi közül” hanem „önálló bírósággal rendelkező” államnak, és ezáltal megteheti, hogy másokat elvágjon a szír-török fegyver- és drogcsempészetből származó bevételektől, vagy pénzbüntetést fizettessen a határátkelőkkel. Egyes források úgy vélik, hogy a csoport gerincét 5500 külföldi és 2000 észak-szíriai harcos teszi ki, és mintegy 15000 ember „másodlagos szereppel” bír. Van egy 250 fegyveresből álló különleges egysége is, a Dzsájsz uál Ánszár (JMA). Többnyire orosz Észak-Kaukázusból emigrált harcosok alkotják, élükön a csecsen Abu Umar Al-Shishanival.

Mit akarnak?

A kalifátus kikiáltását és a Levant régió egységesítését. Jelen pillanatban a vezetőjük, Abu Bakr Ál Bagdadit kalifának tekintik, aki Emírként szólíttatja meg magát az ellenőrzésük alá vont területeken.

Azt hallottam róluk, hogy vadállatok.

Azok is. Nem ejtenek túszokat, ha pedig valaki nem szunnita muszlim, akkor számíthat a kínhalálra. Az ellenőrzésük alá vont területeken rögtönítélő bíróságok működnek, kétezer év után újra divatba hozták a keresztre feszítést és a lefejezést. Éppen ezért volt olyan nagy a dezertőrök száma az iraki hadseregből. Tudták, ha nem győznek, az ISIS nem fogja foglyul ejteni őket.

Van ennek bármi köze a valláshoz?

Karaszon Attila Szulejmán vallástudós szerint nem sok. Még a kalifátus ideje alatt sem voltak rögtönítélő bíróságok, arra pedig végképp nincs példa, hogy a nem muszlimokat vagy más iszlám irányzatokat vallókat bárki is kiirtással fenyegette volna.

Tényleg főleg külföldi dzsihadisták alkotják a bázisát?

Tényleg. Sőt, zsoldot is fizetnek. Éppen ezért kínos, hogy egy milliárd dollárnyi készpénz és aranykészlet került a kezükbe. Ebből rettentő sok dzsihadista kifizethető.

Kik a vezetőik és mit tudunk róluk?

Nem sokat. Több verzió is kering a neten. Azért nagyjából ők a vezetők.

isis

1- Abu Bakr al-Bagdadi

A korábban Abu Douaaként is ismert vezető igazi neve Ibrahim al-Badri. Mielőtt amerikai haderők őrizetbe nem vették 2004. június 4-én, iszlám tudományokat oktatott, valamint Bagdad és Falluja mecsetének imámja volt. Három évvel később, szabadulását követően, megalapította a „Szunnita Hadsereg” milíciát és csatlakozott az al-Kaidához. Abu Omar al-bagdadi halálával ő lett az Iraki és Szíriai Iszlám Állam harmadik legbefolyásosabb parancsnoka. (ISIS)

2- Abu Ájmán Ál Iraki

Al-iraki az ISIS egyik fő vezetője, és a szervezet katonai tanácsának tagja. Korábban Szaddám Huszein alatt az iraki légelhárításnál ezredesi pozíciót töltött be. Ekkor Abu Muhammad al-Sueidauiiként is emlegették. 2007-ben lecsukták, majd mikor három év múlva szabadult, Szíriába költözött. Jelenleg Edlib, Aleppo városok és a Lattakia hegyég ISIS harcosainak parancsnoka.

3- Abu Ahmad al-Aluani

Eredeti nevén Válid Dzsászím em El Aluváni, Szaddám hadseregében szolgált, jelenleg az ISIS katonai tanácsának tagja.

4- Abu Abdulrahman al-Bilawi

Al-Bilawi egyike volt az ISIS négyfős katonai tanácsának, valamint ő állt a csoport Shura-tanácsának az élén. Az iraki Anbar tartományból, al-Khalidiyaban született. 2005. január 27-én őrizetbe vették a Camp Bucca amerikai fogolytáborban. Al-Khalidijában gyilkolták meg. Igazi neve Adnan Ismíl Nadzsm volt.

5- Hádzsi Bakr

Igazi nevén Szemir Abd Mohammed al-Khleifaui Szaddám hadseregének egykori tisztjeként a fegyverek fejlesztéséért felelt. Később Camp Buccában bebörtönözték, majd szabadulása után csatlakozott az al-Kaidához. Bakr állítólag az ISIS legerősebb szíriai parancsnoka volt, egészen nemrég bekövetkező haláláig.

6- Abu Fatima al-Dzaheheijsi

Eredetileg a dél-iraki ISIS-hadműveletekért volt felelős, később azonban északra Kirkuk városába költözött. Igazi neve Ni’ma Abd Nayef al-Jabouri.

És akkor most be fogják venni Irakot és polgárháború lesz?

Polgárháború lehet, de Irakot nem fogják bevenni, mert a kormányzati hadsereg már megállította őket Bagdad határában és megkezdődött a visszaszorításuk iráni és vélhetőleg amerikai segédlettel. A meglepetés ereje is elmúlt, nem tudnak villámháborút vívni a javában siíták és kurdok lakta területeken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a polgárháború réme eltűnik az országból. Megerősödésük egyik alapfeltétele volt, hogy az amerikaiak által legitimált siítákból álló kormány évek óta nyomja el a szunniták jogait az országban. Ha a kormány sürgősen nem változtat kisebbségi politikáján, lesznek még ott bajok.

Jászberényi Sándor

 

Megosztás