Balaton

Az ábrahámhegyiek versenyt futnak az idővel, hogy ne épüljön palackozó a faluban

A tavasszal még a beruházóval tárgyaló polgármester – talán a helyiek tiltakozásának hatására – elkezdett lépéseket tenni az Ábrahámhegyre tervezett palackozóüzem ügyében. Az önkormányzat változtatási tilalom elrendelését tervezi, ám ha a Folly Arborétum még azelőtt megszerzi az építési engedélyt, akkor semmi sem akadályozná meg, hogy a palackozó megépüljön a településen.

A beruházásra kinézett telek a Folly tulajdonosáé, és a helyi építési szabályzat szerint kereskedelmi-szolgáltató besorolású gazdasági terület. Az ábrahámhegyi önkormányzat elkezdte a terület átsorolásának előkészítését, ami változtatási tilalom elrendelésével járna. Ha azonban a Folly még a tilalom bevezetése előtt megkapja az építési engedélyt a kormányhivataltól, akkor megépítheti a helyiek tiltakozását kiváltó palackozóüzemet.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Badacsony és Révfülöp közti idilli kis nyaralófaluban, Ábrahámhegyen a szomszédos Badacsonytomajon található Folly Arborétum és Borászat egy 850 négyzetméter alapterületű palackozóüzemet akar építeni. Az üzem két 6 méter magas épületből állna a 71-es főút és a Honvéd utca sarkán, családi és nyaralóházak között, a Balatontól mindössze 2-300 méterre. A palackozó tervei már februárban készültek, a polgármester már tavasszal tudott róluk, a helyiek viszont csak véletlenül értesültek az egész beruházásról júniusban. A július közepén tartott lakossági fórumon pedig gyakorlatilag kész tények állították őket.

Az 550 helyi lakos és számtalan nyaralótulajdonos ellenzi az üzem megépülését a tervezett helyszínen, szerintük ugyanis az nagymértékben rontana a falu jellegén és nyugalmán. Tartanak a palackozó építésével és működésével kapcsolatos zajoktól, valamint a megnövekedett forgalomtól is, hiszen a Honvéd utca jelenleg egy keskeny betonút, amin csak 1-1 személyautó közlekedik nagy ritkán.

Hiába azonban a Balaton közelsége, a környező családi házak és nyaralók, elvben egyik sem akadálya a beruházásnak. A Folly család tulajdonában lévő telek, ahova a palackozót akarják építeni, a helyi építési szabályzat (HÉSZ) szerint ugyanis kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület (Gksz) 30%-os beépíthetőséggel és 6 méteres épületmagassággal.

A hivatalos besorolás ellenére viszont a telek nagy részét erdő borítja, Vella Ferenc Zsolt polgármester pedig egy 2021-es képviselőtestületi ülésen még arról beszélt, hogy „ennek a területnek a beépítése hatalmas lakossági ellenállásba ütközik, az erdőnek ott kell maradnia”. Ábrahámhegyi látogatásunk idején, július közepén a helyiek még azt mondták, hogy korábbi szavai ellenére szerintük a polgármester most már a beruházást támogatja, és ez érződött Vella nekünk küldött válaszából (PDF-ben itt letölthető) is.

Változtatási tilalmat készített elő az önkormányzat

Azóta viszont valami megváltozott: cikkünk megjelenése után hat nappal, 2024. július 25-én az ábrahámhegyi képviselőtestület rendkívüli ülést tartott az ügyben. Az ülésnek mindössze egyetlen napirendi pontja volt: a változtatási tilalom elrendelésének előkészítése arra a területre, ahova a Folly a palackozót akarja építeni.

Az erről szóló előterjesztés szerint a július 10-i lakossági fórum előtt és után is többen kérték az önkormányzattól beadványban a kérdéses Honvéd utcai telek átsorolását a Gksz-ből egy másik övezetbe, és változtatási tilalom bevezetését is.

A terület átsorolásához módosítani kell a településrendezési eszközöket (településfejlesztési koncepció, településszerkezeti terv, szabályozási terv, helyi építési szabályzat), ami egy hosszadalmas folyamat tud lenni. Viszont a vonatkozó törvény szerint egy érintett területre már akkor elrendelheti az önkormányzat a változtatási tilalmat, amikor szerződést kötött a településrendezési eszközök módosítására.

Ahegy Eloterj 240725

Előterjesztés a 2024. július 25-i rendkívüli testületi ülésre

Ezt az első lépést elkezdte az ábrahámhegyi önkormányzat: a július 25-i rendkívüli testületi ülésen a polgármesteri előterjesztésben az áll, hogy beszerzési eljárást folytattak le a településrendezési eszközök módosítására. Az ajánlatokat július 22-ig várták, és összesen három jelentkező volt a munkára.

Az előterjesztés szerint az összes ajánlat érvényes, így maga az eljárás is az, ezért a polgármester javasolta a képviselőtestületnek, hogy kössenek szerződést a legkedvezőbb, bruttó 1,9 milliós ajánlatot tevő pályázóval. Az ülés jegyzőkönyve még nem érhető el a falu honlapján, de kérdésünkre Vella Ferenc Zsolt polgármester azt közölte, hogy

a képviselőtestület megszavazta a településrendezési eszközök módosítását és az ehhez kapcsolódó szerződés megkötését.

Arról azonban nincs információ, hogy megkötötték-e már a Honvéd utcára vonatkozó tervezési szerződést. Az előterjesztés szerint felkérték a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalt (oda tartozik Ábrahámhegy) a megállapodás előkészítésére, Vella Ferenc polgármestert pedig felhatalmazták az aláírására. Azt nem tudni, hogy mindez mennyi időt vesz igénybe.

Ahegy Hesz Tervrajz

Ábrahámhegy HÉSZ-térképe és a tervezett beruházás tervrajza (Átlátszó-montázs)

Versenyfutás az idővel

Ahogy fentebb jeleztük, a vonatkozó jogszabály (Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, röviden Étv.) úgy rendelkezik, hogy ha az önkormányzat megköti a településrendezési eszközök módosítására vonatkozó szerződést, akkor már elrendelheti a változtatási tilalmat egy adott területre. Ehhez viszont a szerződés megkötése után a képviselőtestületnek egy rendeletet kell hoznia a tilalomról, ami a törvény értelmében onnantól az új építési szabályzat hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig áll fent.

Az Étv. értelmében azonban

a változtatási tilalom nem érvényes azokra az építési munkákra, amelyek a tilalom hatályba lépésekor már rendelkeztek jogerős építési engedéllyel.

Információink szerint pedig a Folly Arborétum palackozóra vonatkozó tervei már az illetékes kormányhivatalnál vannak, vagyis akár meg is kaphatja az építési engedélyt még azelőtt, hogy az ábrahámhegyi önkormányzat elrendelné a területre a változtatási tilalmat.

Vella Ferenc Zsolt polgármester az érdeklődésünkre azt közölte, hogy „a változtatási tilalom elrendeléséről szóló napirendi pont előreláthatólag a következő soros testületi ülésen kerül megtárgyalásra”. Tehát nem egy rendkívüli, hanem normális képviselőtestületi ülésen, annak időpontja azonban nem ismert, az önkormányzat honlapján egyelőre nincs nyoma.

Most szőlő- és gyümölcsfeldolgozót emlegetnek

Szerettük volna megismerni a Folly Arborétum véleményét az ábrahámhegyi önkormányzat döntéséről, ami változtatási tilalmat készít elő a palackozóépítésre kinézett területre. Megkérdeztük, hogy

  • mit gondolnak a döntésről,
  • várhatóan mikor zárul le a palackozó engedélyezési eljárása,
  • ha a változtatási tilalom miatt nem építhetik meg az üzemet Ábrahámhegyen, felépítik-e máshol,
  • hogyan hasznosítják majd a Honvéd utcai telket, ha palackozót nem építhetnek rá.

Kérdéseinkre azonban semmilyen konkrét választ nem kaptunk, csak egy általánosnak tekinthető tájékoztatást.

„A Folly a beruházás kapcsán az eddigiekben és ezt követően is minden téren a hatályos jogszabályok szerint jár el. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a tervezett épületnek mindössze 8%-a funkcionál majd palackozóként – az épület fennmaradó, jóval nagyobb része raktár, valamint szőlő- és gyümölcsfeldolgozó lesz, vagyis az itt folyó tevékenység nem jár majd zajterheléssel. (A hangszigetelésről pedig, ahogy az előző válaszunkban is írtuk, a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodunk.)

 A tervezett épület járószintjét a Honvéd utca járófelületénél 2 méterrel lejjebb terveztük – ez azt jelenti, hogy a borászat az utcafrontról nézve nem haladja majd meg egy földszintes családi ház magasságát.” – áll a levelükben.

Bár az engedélyezési eljárás állapotáról nem közölt semmit a Folly az érdeklődésünkre, az meglehetősen nagy magabiztosságról árulkodik, hogy nem feltételes módban írtak a beruházásról, hanem kijelentették, hogy mi lesz. Mégpedig a palackozón kívül szőlő-és gyümölcsfeldolgozó is, holott erről eddig nem volt szó: az előző levelükben és a terveken sem szerepel.

Abhegy Terv1

A Folly ábrahámhegyi üzemének látványterve (forrás: lakossági fórum)

Ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk, az ábrahámhegyiek attól tartanak, hogy hiába tiltakoznak a Folly beruházása ellen, az arborétum olyan jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, hogy a helyiek ellenkezése dacára is megépítheti majd az üzemet.

A jó kapcsolatok egyértelműek: a Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa Folly Réka, az ő férje pedig Werner Péter, aki egykor a fideszes Németh Szilárd által vezetett csepeli önkormányzat városgazda cégének vezetője volt. Németh „Rezsitábornok” Szilárd pedig épp a júliusi ábrahámhegyi lakossági fórum után három nappal posztolt az arborétumból egy  „Barátok közt” feliratú fényképet.

Nemethszilrad Folly 240713 Fb

Németh Szilárd a Folly Arborétumban 2024. július 13-án (fotó: Facebook)

Az arborétumba néhány éve Áder János akkori köztársasági elnök is ellátogatott, aki nagyon dicsérte Follyék munkáját. A tulajdonos Folly Réka korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik tanácsadója volt, és a Folly Kft. két éve több mint félmilliárd forint állami támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, a pénz nagy részéből pedig egy Fidesz-közeli céget bízott meg az arborétum fejlesztésével.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A tervezett beruházás helyszíne a levegőből

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2