Balaton

Egy csendes balatoni falu házai közé akar palackozóüzemet építeni a Folly Arborétum

Ábrahámhegy egy csendes kis falu a Balaton északi partján, Badacsony és Révfülöp között. A falunak mindössze 550 állandó lakosa van, nyaranta viszont jóval többen élnek itt, mert sokaknak van üdülőjük a településen. A helyiek néhány hete pletykákból tudták meg, hogy a szomszédos Badacsonytomajon működő Folly Arborétum és Borászat egy  palackozóüzemet akar építeni Ábrahámhegyen. A beruházásra kinézett telek a Folly tulajdonosáé, és a helyi építési szabályzat szerint kereskedelmi-szolgáltató besorolású gazdasági terület, ám családi és üdülőházak között, a Balatontól csupán 2-300 méterre található. A jelenleg hatalmas fákkal borított telekre két darab 6 méter magas épületet akar felhúzni a Folly, de a helyiek ezt nagyon nem szeretnék. Videóriport.

Az ábrahámhegyiek egyik legnagyobb sérelme az, hogy a palackozó tervei már februárban elkészültek, a polgármester már tavasszal tudott róluk, ők viszont csak véletlenül értesültek az egész beruházásról júniusban. A július közepén tartott lakossági fórumon pedig gyakorlatilag kész tények állították a helyieket.

Ábrahámhegy igazi idilli kis nyaralóhely. A Balatonból egy 3 km-es homokos partszakasz tartozik a faluhoz, az önkormányzat által üzemeltetett strand pedig gyönyörű, tiszta és modern, mégis családias és zöld. A települést a másik oldalról szőlőkkel és erdőkkel borított dombok határolják, ezért ideális kirándulóhely is: egy kis gyaloglással elérhető innen a salföldi pannon kőtenger és a szintén Salföldhöz tartozó Pálos kolostor romja is. De az ábrahámhegyi kilátóhoz és a Kápolna-dombhoz is megéri elsétálni.

A falu egy csendes, békés nyaralóparadicsom közvetlenül a Balaton partján. Éppen ezért érte sokkhatásként a helyieket, hogy a szomszédos Badacsonytomajon található Folly Arborétum és Borászat egy hatalmas palackozóüzemet akar építeni Ábrahámhegyen.

A helyi lakosok csak júniusban, véletlenül, pletykákból értesültek erről, holott a projekt előkészítése nyilvánvalóan már sokkal korábban elkezdődött. Az önkormányzat ugyanis július 10-én tartott egy lakossági fórumot, ahol kész tények elé állították az ábrahámhegyieket.

Abhegy Terv1

A Folly ábrahámhegyi üzemének látványterve (forrás: lakossági fórum)

A fórumon elhangzottak szerint a Folly egy 850 négyzetméter alapterületű üzemet akar a faluban létesíteni, amely két 6 méter magas épületből állna: egy palackozóból és egy raktárból. A tervek már kész is vannak, jelenleg az engedélyekre vár a beruházó.

A létesítményt az Ábrahámhegyet átszelő 71-es főút és a Honvéd utca sarkán akarják megépíteni, az érintett telek hosszú ideje a Folly család tulajdona. A terület Honvéd utca felőli oldalán kertvárosias és falusias lakóterületek vannak. A telek másik oldalán, a 71-es főút mellett halad a vasút, melyet lakó-és üdülőterületek öveznek, azokon túl pedig már ott a Balaton – a tó légvonalban csupán 2-300 méterre van a tervezett beruházástól.

Ahegy Hesz Tervrajz

Ábrahámhegy HÉSZ-térképe és a beruházás tervrajza, a zöld rész a Balaton (Átlátszó-montázs)

A helyiek nagy része ellenzi a Folly tervezett projektjét, mert szerintük Ábrahámhegy családi házai és nyaralói közé nem való semmilyen ipari beruházás, a hatalmas üzem rengeteget rontana a falu idilli jellegén és kinézetén. Emellett a település nyugalmát is féltik a palackozótól, hiszen a borokat hűteni kell, ehhez pedig az épületeket nagy teljesítményű gépekkel kell ellátni, ami a lakosok aggodalma szerint nagy zajhatással fog járni.

Nem beszélve az üzem által generált forgalomnövekedésről: a 71-es főútból kiágazó Honvéd utca jelenleg egy keskeny betonút, néhány szellős telekkel, de a palackozó építése és működése miatt teherautók fognak itt járni. Hiába azonban a Balaton közelsége, a környező családi házak és nyaralók, egyik sem akadálya a beruházásnak. A Folly család tulajdonában lévő telek, ahova a palackozót akarják építeni, a helyi építési szabályzat (HÉSZ) szerint ugyanis kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület 30%-os beépíthetőséggel és 6 méteres épületmagassággal.

Abrahamhegy Folly Levegobol

A tervezett beruházás helyszíne a levegőből

A hivatalos besorolás ellenére viszont a telek nagy részét erdő borítja, Vella Ferenc Zsolt polgármester pedig egy 2021-es képviselőtestületi ülésen még arról beszélt, hogy „ennek a területnek a beépítése hatalmas lakossági ellenállásba ütközik, az erdőnek ott kell maradnia”. Ehhez képest a helyiek szerint most teljes mértékben támogatja az önkormányzat a beruházást. A lakosok és nyaralótulajdonosok azonban nem.

Becker Anna közvetlenül is érintett az ügyben, ugyanis az ő nyaralójukkal szemben tervezi felhúzni a Folly a palackozót. A nő mindenképp szeretné megakadályozni az üzem megépülését, mert szerinte „Ez nem az a vidék, ahol ennek helye van”. Ugyanezen a véleményen van egy másik nyaralótulajdonos, Házi Andrea is, aki szerint a tervezett beruházás által generált teherforgalom az egész utca nyugalmát tönkreteszi majd. Borbély Zsuzsanna helyi lakos, aki egész évben az ábrahámhegyi Honvéd utcában él, szintén ellenzi a fák kivágását és a hatalmas palackozó megépülését.

Elmondásuk szerint az ábrahámhegyiek többsége nem támogatja a projektet, mert úgy vélik, hogy családi házak és nyaralók közé, a Balatonhoz ilyen közel nem való egy kvázi ipari beruházás és két 6 méter magas épület. Azt szeretnék, ha a polgármester a tiltakozásukat figyelembe véve valahogy megakadályozná a palackozó megépülését, de úgy érzik, hogy a falu vezetője inkább a beruházó érdekeit nézi.

 

Az ábrahámhegyi önkormányzatot és a Folly Arborétumot is megkérdeztük, hogy miért pont ide szeretnék megépíteni a borászati üzemet, mikor döntötték ezt el és miért csak most szóltak róla a lakosságnak, illetve véleményük szerint milyen hatással lesz a falura a palackozó miatti zaj és a megnövekedő forgalom.

A Folly Arborétum válaszában azt közölte, hogy „A tervezett épület a 71-es főút mellett, lakott területen kívül helyezkedik el. A palackozást minden jogszabályi előírást betartva, hangszigetelt térben végezzük. A szőlő szeptemberben érkezik, a palackok pedig havonta néhány teherautó fordulóval távoznak majd. A terveket úgy készítettük, hogy minden, az épületen kívüli fel/le rakodás vizuálisan minden oldalról és felülről is elzárva legyen lakott területek felől – ezáltal a környezet többlet zajterhelése meg sem közelíti a 71-es út és a vasút jelenleg is meglévő zajterhelését.”

Vella Ferenc Zsolt polgármester egy másfél oldalas levélben (PDF-ben itt letölthető) válaszolt a kérdéseinkre. Ábrahámhegy vezetője azt közölte, hogy neki március közepén küldte meg a Folly a palackozó terveit, és áprilisban egyeztetett az önkormányzat a beruházóval. Vella szerint a február végén készült tervek nem felelnek meg a jogszabályoknak (információink szerint a tervezett lapostetővel van gond – a szerk.), így még változtatni kell rajtuk, és ezért nem szóltak korábban a lakosságnak, ugyanis nem akartak félkész anyagot a helyiek elé tárni.

Vellaferenczsolt Abhegy

Vella Ferenc Zsolt polgármester (fotó: abrahamhegy.hu)

A polgármester azt is megírta, hogy a kérdéses telek már 2005 óta kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület besorolású, vagyis jogszerűen építhető rá ilyen jellegű épület. Vella Ferenc Zsolt szerint a településen történő beruházásoknál nem csak a lakókat és üdülőtulajdonosokat kell figyelmbe venni, hanem a terület tulajdonosának szándékát, és „az esetleges munkahelyteremtő beruházás hatását” is. Ugyanakkor azt is közölte, hogy tudomása szerint nem készült hatástanulmány a tervezett palackozóról.

Ábrahámhegy első embere levelében a Follyhoz hasonlóan leírta, hogy a telken belüli rakodás a kívülről takart és fedett belső udvarban fog történni a tervek szerint, hogy „zajhatásaiban, látványában is csillapított módon működtethető” legyen. Vella Ferenc Zsolt azt közölte, hogy (még) nem adott engedélyt a Honvéd utca átalakítására, kiszélesítésére.

A polgármester azzal zárta levelét, hogy a helyiektől kapott vélemények és kérdések vizsgálata, illetve „a településfejlesztési célokkal való összhangjának megteremtése zajlik”. A polgármester azt közölte, hogy fontos a társadalmi részvétel, de ugyanennyire fontosnak tartja az együttműködés megteremtését is az érdekelt felek között.

Abhegy Terv2

A két Folly-épületet egy tető kötné össze a tervek szerint (forrás: lakossági fórum)

A Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa Folly Réka, az ő férje pedig Werner Péter, aki egykor a Németh Szilárd által vezetett csepeli önkormányzat városgazda cégének vezetője volt. A Folly Kft. 2 éve több mint félmilliárd forint állami támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, a pénz nagy részéből pedig egy Fidesz-közeli céget bízott meg az arborétum fejlesztésével.

Korábban Folly Réka a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik tanácsadója volt, és az arborétumba néhány éve Áder János akkori köztársasági elnök is ellátogatott, aki nagyon dicsérte Follyék munkáját. Az ábrahámhegyiek emiatt attól tartanak, hogy a cégnek olyan jó kormányzati kapcsolatai vannak, hogy mindenképp meg fogja tudni építeni náluk a palackozóüzemet, hiába tiltakoznak ellene a helyiek.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Fotók, videó: Bodoky Bence

Címlapkép: A tervezett beruházás helyszíne 2024. július 16-án.

Megosztás