Győr

Csigatempóban halad, miközben 825 millióról 1,2 milliárdra drágult egy kosárlabda-sátor felújítás Győrben

Több mint egyéves késéssel és jóval drágábban valósul meg a győri Adyvárosi Sportcentrum TAO-pénzből való felújítása. Az Átlátszó megtudta, hogy bruttó 825 millió helyett 1,2 milliárdba kerül a győri női kosárlabda új otthona. Az eredetileg 2022 nyarára kitűzött átadást először idén tavaszra, aztán nyárra, majd pedig 2023 őszére halasztották. Ugyanakkor a Grabo-sátorként emlegetett létesítmény azon kevés helyi beruházáshoz tartozik, amelyek – ha adott esetben késlekedve is – de legalább remélhetőleg megvalósulnak. 

TAO-támogatásból újul meg az Adyvárosi Sportcentrum, azaz a Grabo-sátor, ami a győri kosaras-utánpótlás új otthona lesz. A 2022-ben indult projekt átadása már nemegyszer tolódott. Legutóbb idén nyárra ígérték a befejezést, ezért kimentünk a helyszínre megnézni, hogy állnak a munkálatokkal.

Július 18-án az építkezés helyszínén készített fotóink a befejezéstől távol lévő állapotokat rögzítették. Bár hétköznap, munkaidőben jártunk arra, a létesítményben és környékén nem volt jele munkálatoknak, senki nem dolgozott lázasan a felújításon. Laikus szemmel pedig nem igazán vettünk észre jelentős különbséget a tavaly őszi és a mostani készültségi fokozat között.

Az épület környékét benőtte a fű, a régi létesítmény egyik darabja is ott árválkodott. A csarnok belseje is nagyrészt üres, építőanyagok hevernek odabent szanaszét. Nem úgy tűnik, hogy néhány nap vagy pár hét múlva itt kulcsrakész objektum fog állni.

Az épület még üres

Megkérdeztük hát az illetékest, mi az oka az ismételt csúszásnak?

„A létesítmény teljes körű átadása a kosárlabda bajnoki szezon naptárához, illetve az optimális felhasználás idejéhez lett igazítva (a nyári időszak az iskolai és bajnoksági szünet miatt »csendes«) így szeptember végén, október elején lesz a hivatalos megnyitó. Minden eszköz beszerzésre került, a készültségi fokozat 75 százalék” – mondta el az Átlátszónak Fűzy András, a győri Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület elnöke.

Az egyesület a Magyar Kosárlabdázók Szövetségéhez benyújtott 2016/2017-es nyertes TAO-pályázatból, és saját forrásból valósítja meg a beruházást. „Két tényezőt kellett figyelembe vennünk: az egyik a bizonytalan energiaárak miatti alternatív üzemeltetési mód kiépítése, valamint a hiányzó támogatási keret feltöltése, amelyet a május végi felajánlásokból sikerült megvalósítanunk. A beruházásnak az eredetileg tervezett nettó 650 millió, bruttó 825 millió forinthoz képest 950 millió, vagyis áfával együtt 1,2 milliárd forintra emelkedett teljes bekerülési értékének növekedését a támogatási keretösszeg növelésével sikerült biztosítanunk, így további forrásokra nincs szükségünk. Mivel az összeg emelkedésével párhuzamosan műszaki tartalom-növekedés is történt, így a tényleges növekedés 30 százalék” – tette hozzá Fűzy András.

A Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület elnöke szerint a felújított Adyvárosi Sportcentrum, közismertebb nevén a Grabo-sátor „egy modern, teljes energetikával, legkorszerűbb sporttechnológiával felszerelt edzőközpont lesz. Helyet kap benne hat öltöző, két szertár, orvosi szoba, akadálymentes női és férfi mosdó, két kosárlabda pálya, kondicionáló terem, sószoba, 180 fős lelátó, kosárlabda sport specifikus analisztikai rendszer, speciális sportparketta rendszer, a szigetelés és energetika pedig az épület egész éves üzemeltetését biztosítja, majd ellenben a korábbi csak nyártól őszig intervallummal”.

Nem találtuk nyomát a lázas munkálatoknak

Akit arról is megkérdeztünk, melyik cég végzi a kivitelezést, illetve írtak-e ki közbeszerzést, ahogy arról korábban szó volt. 2021 nyarán arról szólt a hír:  a kiviteli tervek elfogadása után az a cél, hogy „közbeszerzés keretein belül derüljön ki, ki lesz a klub partnere abban, hogy Adyvárosban egy modern otthont építsenek a győri női kosárlabdának.”

Ezt firtató kérdéseinkre Fűzy András úgy válaszolt: „A beruházásnak nincs generálkivitelezője, takarékossági okokból, valamint a helyi vállalkozások mellett levő elkötelezettségünk végett. A szakipari vállalkozásokat árverseny alapú pályáztatás útján választottuk ki, az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, közbeszerzési tanácsadó közreműködésével” –, azt is hozzátéve, hogy a felújítás nem tartozik a közbeszerzési törvény alá „miután sem állami, sem önkormányzati támogatást nem vesz igénybe. Így tudtuk tartani a közel 2500 négyzetméter építési, eszközbeszerzési továbbá külső építészeti, valamint a szükséges közmű fejlesztések kivitelezési árát a rendelkezésre álló költségvetés keretein belül. (380 ezer forint/négyzetméter.)” – fogalmazott Fűzy András. (A TAO-pénzek valóban nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá, de – mint a Kúria 2017-ben jogerősen kimondta – közpénznek minősülnek.)

A felújításon dolgozó vállalkozások közül a sportegyesület elnöke az alábbi cégeket említette:

  • Graboplan Kft.
  • Ronek Kft.
  • Vatam Kft.
  • Patent-csoport
  • SZERVA-BÁR Kft.

Az Opten adatai arról tanúskodnak: a fenti cégek valóban rendelkeznek győri és/vagy környékbeli székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel.

Már a harmadik céldátum hiúsul meg

Tavaly még arról beszéltek, hogy 2022 nyarára készül majd el az új Adyvárosi Sportcentrum. A munkálatok 2022 tavaszán (a választási kampány idején) valóban elindultak, ám nyárra nem fejeződtek be. Az ingatlant egy helyi sportcégnek, a MIZSE-Sport Szolgáltató Kft.– nek adták üzemeltetésre. A MIZSE-Sport Kft. a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület tulajdonában van.

Egy éves csúszás után, ősszel nyithat meg a létesítmény

2022 őszén azt az információt kaptuk, hogy a beruházás elkészül 2023 első negyedévében, ezt Fűzy András a leállított vagy késlekedő helyi beruházásokról szóló riportunkban mondta el. Majd hozzátette, hogy „a kivitelezési idő két okból tolódik ki.” Az egyik, hogy az építési területen található közművek fejlesztése az előzetes felméréshez viszonyítva sokkal több időt és energiát vett igénybe.

„A másik pedig egyértelműen a jelenlegi energiapiacon meglévő bizonytalanság, és várható nagy mértékű drágulás által okozott kockázatok. Amelyeket az Akadémiánk forráshiány miatt felelősen nem vállalhat fel. A beruházás jelenleg közel 70%-os készültségi fokozatban áll. Október második hetétől, már csak belső gépészeti és sporttechnológiai munkálatok fognak zajlani” – mondta Fűzy András.

2023 januárjában pedig azt ígérték, hogy nyárra kész lesz a felújítás. Fűzy András akkor a Kisalföldnek azt mondta, hogy „nagyjából 60 százalékos készültségben van a létesítmény, és nagyon jó esély van arra, hogy ezen a nyáron már itt kezdjék meg a felkészülést az akadémiai korosztályok”. Ehhez képest az őszi átadással már több mint egyéves késésben vannak. Az pedig némiképp vicces, hogy a 2022. október 12-i cikkünkben Fűzy András által közel 70 százalékosra becsült készültségi fokozat a 2023. január 25-i Kisalföld-riportban „visszament” nagyjából 60 százalékosra. A szokatlan jelenség a műszaki tartalom-növekedéssel magyarázható.

A sátor a nyári céldátumra már biztosan nem készül el

Dráguló, csúszó beruházások Győrben

Amennyiben ősszel valóban befejeződik a felújítás, az adyvárosi sportlétesítmény egyike lesz azon kevés győri beruházásnak, amelyek ebben az önkormányzati ciklusban befejeződtek, vagy legalább ténylegesen elkezdődtek. A fejlesztések közül nem a Grabo-sátorban létesülő kosárlabdapálya az egyetlen, mely a tervezettnél jóval drágábban tudott megvalósulni. Ebben valószínűleg az élményfürdő a rekorder: az eredetileg 8,5 milliárdra saccolt beruházás felment több mint a duplájára, 19 milliárdra, aztán még ennél is jóval drágábban, 24 milliárdból készült el. Ehhez képest az, hogy a 3, 3 milliárdra tervezett győri mentőállomás 3,8 milliárdból épül meg, szinte csak aprópénz. S a 2,5  milliárd forintból épülő adyvárosi parkolólemez – vagyis oldalt nyitott parkoló – is majdhogynem bagatell összegnek tűnik a csaknem tízszer annyira rúgó fürdős gigaberuházással összevetve.

🚗Hétfő délutántól birtokba vehették az autósok a Kuopio-parkban épült új parkolólemezt. Két szinten összesen 99…

Közzétette: Győriek Győrért – 2023. július 17., hétfő

 

De ezekből legalább lett valami. Az új Mosoni Duna-híd építését viszont lefújták, a hírek szerint ebben a formában végleg, de előtte még sikerült Natura 2000-es területen fákat kivágni – eszerint teljesen feleslegesen. Elmaradt a Győri Nemzeti Színház, illetve a körülötte lévő tér felújítása is. Mégpedig azért, mivel a Borkai Zsolt utódaként megválasztott Dézsi Csaba András a színház-, és térfelújítás (illetve az oda tervezett mélygarázs) összesen 40 milliárd forintra becsült projektje helyett egy kulturális negyedet álmodott 600 milliárdért, mely úgy tűnik, még jó ideig csak álom marad. A színház körüli tér felújítására ősszel írnak ki tervpályázatot, vagyis abból jó eséllyel csak a következő ciklusban lehet valami. Egyelőre csak látványterv a Radó-szigeti csónakház felújítása is, melyre eddig 200 milliót költött az önkormányzat. Ahogy a Lukács Sándor Szakképző Iskola felújításának tavaly bejelentett lefújása óta sincs biztató hír az épületkorszerűsítési projektről.

Szöveg és képek: Papp László Tamás

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A győri Adyvárosi Sportcentrum 2023. július 18-án (A szerző felvétele)

Megosztás