közpénzköltés

Két új buszmegálló miatt áll a bál Zalaszentgróton

Nagy port kavart a Zala vármegyei kistelepülés életében, hogy két indusztriális buszmegállót helyezett ki az önkormányzat. A két építmény egyike a volt Tüzép-telep mellé került, a másik pedig az Aranyodi utcára.

Az első pillantásra is meglepő alkotások nem arattak osztatlan sikert a lakosok körében. Van, aki szerint a helyi óvodás rajzverseny nyertesének koncepciója valósult meg, más szerint olyan, mint egy kutyaház, megint más szerint egy svájci közterületi bútorokat gyártó cég buszmegállójának rosszul sikerült koppintása a két alkotás. Az alpolgármester, Vári Mária (Szentgrót Most) a kritikákra a Facebookon egy Aranyosi Ervin-idézettel reagált:

„Jó lenne a bántást végleg elfeledni,
szeretet ünnepét szépen ünnepelni.
Megőrizni végleg az együttlét varázsát,
felszítva a szívünk szunnyadó parázsát.
Karácsony csodáját kis csokrokba kötni,
szeretet fényében gyakran megfürödni,
mosollyal, derűvel, szemünk sugarával,
s együtt élni mától ezzel a csodával!”

Az ügyben általunk megkeresett önkormányzati képviselő, Veress János (Fidesz-KDNP) kérdésünkre elmondta, hogy nem látta a testület a terveket, tudomása szerint a műszaki osztályon tervezték meg, és vicc kategóriának tartja, ami megvalósult.

A képviselőtestület a 2023. október 26-i ülésén szavazta meg a beruházást. A kapcsolódó polgármesteri előterjesztésben az olvasható, hogy az Aranyodi utcai buszmegálló elavult, többször javításra szorult, és ezért indokolt a fülke felújítása. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy egy másik buszmegállót is kicserélnének, a volt Tüzép-telepnél, ahol egy új kereskedelmi-szolgáltató egység építésére fog sor kerülni.

Az előterjesztő polgármester szerint: „Az itt található buszváró megjelenésében és állapotában az aranyodihoz hasonló képet mutat. Ezen fülkét is számtalanszor javítottuk a közfoglalkoztatási program keretében. A kihelyezésre kerülő új fülke modern anyaghasználatával, stílusos megjelenésével jobban beleillik a város azon részén kialakuló városképbe.”

Képernyőkép 2023 12 07 101852

Részlet az előterjesztésből (forrás: zalaszentgrot.hu)

A képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve szerint egy vandál- és földrengésbiztos, fenntartható, stabil buszmegálló építése volt a cél. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a közmunkaprogram keretében egy lakatos fogja legyártani a megállókat, és az anyagok gyártása már folyamatban is van.

Bár egy képviselő felvetette, hogy egységes kinézetű buszmegállók elkészítése lenne célszerű, Baracska József szerint az új buszmegállók típusa ugyanaz, mint a város többi részén találhatóké, ám ezek az adott környezethez fognak illeszkedni. A jegyzőkönyv tanúsága szerint egyhangú szavazással döntött arról a testület, hogy

a két buszmegállóra összesen 2,6 millió forintot csoportosítanak át

– az összeget a nagy temető bővítésének forrásából vették el.

A zártszelvényre corten acél, alá pedig rétegelt lemez került. Hogy mennyire passzolnak egy 7000 fős kisvárosba a buszmegállók, azt mindenki döntse el maga, viszont helyiek szerint a buszmegálló két részébe nagyságrendileg összesen csak négy felnőtt fér el. Háta nincs a megállóknak, így szeles időben kifejezetten kényelmetlen lesz a használatuk, de még mindig jobban jár, aki a fedett részre áll, mint akinek a nyitott rész és az ott lévő márvány pad jut, ahol egy ilyen téli napon kifejezetten hűs lehet az idő.

A buszmegálló-gate ügyében megkerestük Baracskai József polgármestert (Szentgrót Most) is, aki 23 éve irányítja a település életét. Ő megkeresésünkre elmondta, hogy a régi megállót nyilvános vécének használták, és nagyon elhasznált volt. Tájékoztatása szerint a jelenleg csak kerettel rendelkező részt be fogják növényekkel futtatni, borostyánpanelek kerülnek ki, illetve ha a lakosság azt igényli, a padot is kicserélik, de a modulrendszer miatt a pergola-részt is be lehet fedni, ha a használók igénylik.

„Ha cserép lenne a tetején, és be lenne deszkázva, senki nem szólt volna egy szót sem” – véli a polgármester.

Szerinte a növényesítéssel a közeli ipartelep is kicsit zöldebb lesz. A 2,6 millió forintba kerülő összegben pedig elmondása szerint a területrendezés, a régi buszmegálló elbontása, a térkövezés és a szegélyezés is benne volt.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol a kőpadról, azt mondta, hogy szerinte a fém sem lenne jobb, amit mindenhol használnak, de megerősítette, hogy ha a lakosok szerint nem megfelelő a pad, akkor azon változtatni fognak. Az általa elküldött tájékoztató szerint egyébként:

„A buszmegálló kialakítása a téli és nyári időszakokra is gondol. A téli hideg, esős napokon a burkolt szerkezet biztosít védelmet, míg a nyári melegben a növények hűsítő árnyékot adnak. A megálló tervezésekor nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy visszatükrözzük városunk kisvárosi hangulatát és a környező dombok hegyi pincéinek jellegzetességeit. Ezzel sikerült egy igazán különleges, Zalaszentgróthoz méltó megállót alkotnunk.”

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Az egyik új buszmegálló Zalaszentgróton (fotó: Olvasónk)

Megosztás