Családban marad

A miniszterelnök lánya további 60 hektár szőlőt vásárol a Tokaji borvidéken

Orbán Ráhelről két napja írtuk meg, hogy egy kifüggesztett termőföld adásvételi szerződés tanúsága szerint 34 hektár szőlőt, legelőt és gyümölcsöst vásárol Sárazsadány határában 273 millió forintért. Cikkünk megjelenése után kiderült, hogy ugyanaznap további 60 hektárra is kötött egy nagyon hasonló szerződést egy másik eladóval, ezek a földek Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban vannak, és összesen 327 millió forintért cserélnek gazdát, ha nem lesz olyan helybéli földműves, aki élne az elővásárlási jogával.

Az Átlátszó kutatása szerint Sárazsadányban Orbán Ráhel részben ugyanazokat a földeket vásárolná most meg, mint amiket az édesanyja anno egyszer már megszerzett, majd az Orbán család vagyonosodása körül közel húsz éve kitört botrány után tovább is adott az idén elhunyt Kékessy Dezsőnek. Erről cikksorozatunk előző részében olvashat bővebben.

34 hektár szőlőt vásárol Orbán Ráhel Tokajban, korábban az édesanyja is birtokolta már ezeket a földeket | atlatszo.hu

Sárazsadányban gazdát cserél 34 hektár szőlő, legelő és gyümölcsös. A helyszín: Tokaj-hegyalja, Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A vevő Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb gyermeke. A vevő nevében Tiborcz István, a férje járt el. Az eladó Kántor Andrea Erzsébet, a 48 különböző helyrajzi számon fekvő ingatlanok összesített vételára 273 millió forint.

Azóta eljutott hozzánk egy másik kifüggesztett termőföld adásvételi szerződés híre is, amiből kiderül: ugyanaznap, április 18-án, ugyanannál a budapesti ügyvédnél további 60 hektárra is kötött (Orbán Ráhel nevében a férje, Tiborcz István) egy másik eladóval még egy adás-vételi szerződést, az ebben szereplő földek Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban vannak, és összesen 327 millió forintért cserélnek gazdát.

Az eladó ezúttal dr. Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens, a Tokaj Nobilis Bt. társtulajdonosa, és nem utolsósorban a Patricius Borház Zrt. ügyvezetője és egyben birtokigazgatója.

Az újabb adás-vételi szerződés nagyon hasonlít ahhoz, amelyről két napja írtunk, csak az eladó személye és az adásvétel tárgyát képező földek mások benne. Orbán Ráhel így a két szerződéssel összesen 34+60, azaz 94 hektárnyi földhöz juthat hozzá összesen 327+273=600 millió forintért a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ha mindkét adásvétel végbemegy, és egyik földrészletre sem lesz elővásárló.

Az államnak, továbbá a kiemelt tevékenységet végző földműveseknek, a szomszéd földműveseknek, a helyben lakó földműveseknek és a 20 kilométeren belül gazdálkodó földműveseknek elővásárlási joga van a területekre. Így elviekben akár az is előfordulhat, hogy a földeket más földművesek elviszik a miniszterelnök lánya elől. Termőföldet a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak földműves vásárolhat, Orbán Ráhel is nyilvántartásba vett földműves, a Fejér megyei kormányhivatal regisztrálta 2021-ben.

Az adás-vételben szereplő földek hektáronként átlagosan 5,4 millió forintért cserélnek gazdát, ebben a szőlők mellett rétek és legelők is vannak, továbbá néhány gazdasági épület is. Nehéz megítélni, hogy ez az összeg átlag alatti, vagy feletti, ugyanis szőlő esetében nagyon sok olyan tényezőt lehet és kell figyelembe venni, ami az árakat jelentősen módosíthatja.

2023 május 1-től csak meghatározott értéken cserélhetnek gazdát a termőföldek, azoktól eltérni legfeljebb 10 százalékkal lehet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján ellenőrizhető az egyes besorolási ágú földek átlagára, amit az előző két év adatai alapján számolnak ki.

A Patricius Borház által bérelt szőlők cserélnek gazdát

Az adásvétel tárgyát képző szőlőterületeket bérlő Patricius Borház honlapján az olvasható, hogy 68,5 hektár szőlőbirtokuk van, melyek négy település: Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, és Sárazsadány határában helyezkednek el. Az adás-vételi szerződésekből is kiolvasható, hogy a területek nagy részét a Patricius Borház Zrt. bérli 2040-ig, évi 30 ezer forintos bérleti díjat fizetve az egyes parcellákért, melyek részben Natura2000-es besorolású természetvédelmi területeken helyezkednek el.

A Patricius mellett magánszemélyek bérelnek bizonyos területeket hektáronként évi 40 ezer forintért, de az ő szerződéseik 2023-ban és 2026-ban lejárnak. Ezzel, és az előző cikkünkben ismertetett ügylettel Orbán Ráhel javarészt a Patricius Borház Zrt. bérelt földjeit veszi a nevére.

A Patricius Borház Zrt. 2021-ben alakult a Patricius Borház Kft.-ből, 2023 elején pedig beleolvadtak az Arany Dűlők Kft., a Szárhegy Kft. és a Patricius Hotel Kft. nevű cégek. Korábban az összes felsorolt céget az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdonolta. A Patricius Borház Zrt. tulajdonosa a cégfúziók után, 2023 márciusában a BDPST Zrt. lett, melynek tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Ráhel férje.

Átlátszó infografika – kattints a nagyításhoz

Az adásvétel tárgyát képező ingatlanokra ezúttal is jelzálogjog van terhelve, az  Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. 540 millió forint értékben, a Takarékbank Zrt. pedig 314 millió forint értékben zálogjogosult. A kifüggesztett és az interneten is közzétett szerződésből az is kiderül, hogy a jelzálog törlési engedélye már letétbe van helyezve az Abraham Goldmann Zrt. részéről, a Takarékbank Zrt. részére pedig az eladó 2025 március 31-ig rendezi a tartozását.

Dr. Molnár Péter, aki kicsit több mint egy évig tulajdonolta a földeket, 327 millió forintot kap, ám ennek az összegnek a nagy részét a Takarékbank jelzálogának rendezésére kell fordítania.

A szerződésből és az általunk szúrópróbaszerűen lekért tulajdoni lapokból (Tokaj zártkert 1847 és 1854) kiolvasható az is, hogy a Takarékbank és az Abraham Goldmann is 2022 januárjában terhelte meg az ingatlanokat: azon a napon, amelyen dr. Kékessy Catherine Elisabeth eladta azokat dr. Molnár Péternek. Kékessy Catherine – az idén elhunyt Kékessy Dezső lánya – korábban édesapjához hasonlóan a Patricius Borház Kft. résztulajdonosa is volt, és őelőtte, 2001-ben Kékessy Dezső is tulajdonosa volt ezeknek a földeknek.

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő szakértő szerint nem jellemző, hogy egy jelzáloggal terhelt ingatlant úgy adjanak el, hogy a kölcsönt csak évekkel később rendezik, és feltehetően igen egyedi kondíciókat alkalmaztak ebben az esetben. Egyszerű hitelezési tranzakció is állhat a jelzálog hátterében, de egy bizalmi vagyonkezelő részéről ez vagyonvédelmi funkciót is betölthet.

Zimre Zsuzsa — Bodoky Tamás

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás