drávacsehi

Két év alatt tönkrement a közfoglalkoztatási mintaprogramnak indult vágóhíd

Közel félmilliárd forintot biztosított a Belügyminisztérium egy közfoglalkoztatási mintaprogramra, amelynek során 2019-ben vágóhíd, húsfeldolgozó üzem és sertéstelep létesült a Baranya megyei Drávacsehiben és Szaporcán. A projekt kezdetben sikeresnek tűnt, azonban a létesítmények ma már üresen állnak, a dolgozókat elbocsátották, a termelés jó ideje megszűnt. Drávacsehi önkormányzata a volt ügyvezető felelősségét firtatja, a helyiek a minőség romlásával magyarázzák a sikertörténet végét.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselőhöz futott be a hír, hogy a Baranya megyei Drávacsehiben már be is zárt a 2019-ben átadott vágóhíd. Mivel a létesítményre közel félmilliárd forint ment el, utánajártunk, ezúttal mi lett a közpénz sorsa.

Drávacsehi egy nagyjából 150 fős aprófalu a horvát határ közelében. Polgármestere a korábban függetlenként, majd a Fidesz-KDNP színeiben induló Németh Tamás. Hoffmann Imre és Bognár Lajos államtitkárok, valamint Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője mellett ő is részt vett 2019 őszén azon eseményen, ahol ünnepélyes keretek között átadták a község új vágóhídját és húsfeldolgozó üzemét.

Az MTI akkori közleménye szerint három ormánsági település (ti.: Drávacsehi, Tésenfa, Szaporca – a szerk.) összefogása kellett

a 420 millió forintos belügyminisztériumi támogatással megvalósuló mintaprogramhoz, 

amelynek segítségével az ormánsági Drávacsehiben vágóhíd és húsfeldolgozó üzem, Szaporcán egy ezer sertés tartására alkalmas telep, keverőegység és kocaszállás, továbbá tizenkilenc új munkahely jött létre.

Az MTI idézte Bognár Lajost, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkárát is, aki szerint „a három apró ormánsági település összefogásaként megvalósuló fejlesztés képes hitet, büszkeséget, megélhetést adni Bőköz, azaz a térség lakóinak. Az Agrárminisztérium célja a vidék megerősítése azért, hogy a falun élő lakosság saját hagyományait továbbfejlesztve helyben is képes legyen versenyképes vállalkozást vezetni vagy munkavállalóként helytállni.”

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Molnár Balázs, a Prizma-Bautim Kft. ügyvezetője a vágóhíd és a húsfeldolgozó üzem átadóünnepségén Drávacsehiben. Fotó: Sóki Tamás / MTI

A cél egy olyan termelési lánc kialakítása volt, ahol a sertéshús „minőségi és mennyiségi előállítása lehetőséget biztosít az Ős-Dráva területein található önkormányzatoknak a meglévő sertéstenyésztési kapacitásaik növelésére.” A Drávacsehiben található üzemet értékesítésre szánt füstölt áru és tőkehús termelésére szánták.

Az Ormánság Baranya megye délnyugati szögletében, Sellye és Vajszló környezetében – egyes meghatározásoktól függően – 22-45 községnyi terület. Bár az elmúlt években több fejlesztés is történt a térségben, az aprófalvas, rossz infrastruktúrájú terület ma is halmozottan hátrányos helyzetű. 

Nem bírta sokáig

„A liberális gazdasági doktrína azt vallja, hogy az állam ne avatkozzon be a piac dolgaiba, mi azonban úgy gondoljuk, hogy a kistelepülések és kistermelők ügye megérdemli a kormányzat ösztönző támogatását a globális élelmiszerpiaccal szemben” – hangsúlyozta még az átadón Bognár Lajos.

És bár az elején úgy tűnt, a program sikeres lesz, „az állam beavatkozása a piac dolgaiba” végül mégsem hozott tartós eredményt.

Erről már a falubeliek meséltek, amikor személyesen felkerestük a települést. Mint mondták, úgy emlékeznek, kezdetben 380 disznó volt a telepen, egy évre takarmányt is kaptak. Az üzlet hamar beindult, nagy volt a kereslet – még a SPAR is szerződött velük egy-két termékre. Aztán egy idő után kezdtek elmaradni a vásárlók. A helyiek szerint azért, mert a minőség leromlott. Végül teljesen leállt a termelés, a sertéstelepet is felszámolták, a dolgozókat elküldték. Ez nagyjából másfél éve volt.

Mindezt megerősíteni látszik az üzem egykori Facebook-oldala is, ahol az utolsó poszt 2020. augusztus 30-án ment ki. De a helyiek beszámolójával áll összhangban a SPAR tájékoztatása is.

(Az Interspar az „Ősök hagyatéka – lesütött hús zsírban elrakva”, és a „Józsipapa fűszeres zsírja”– kolbászzsír kolbász morzsákkal” terméket árusította egy ideig.)

Érdeklődtünk ugyanis a vállalatnál, hogy miért nem árusították tovább a Drávacsehiben gyártott termékeket. Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője az Átlátszó kérdésére elmondta, „2019-ben jelentkezett a „Bőközi Legendás” a Hungaricool by SPAR termékinnovációs verseny első szériájába, és be is jutott a nyertesek közé. 2020 márciusában kerültek az INTERSPAR áruházak polcaira a termékek.”

Az üzlet egész évben támogatta és figyelte a fogyási eredményeket. 2020 végén azonban lejárt a Hungaricool by SPAR égisze alatt megkötött szerződés, amit a SPAR nem hosszabbított meg, mert „a szállítói eredmények nem indokolták a tartós választékba kerülést” – fogalmazott Maczelka Márk.

Keresik a felelőst

Hogy miért nem lett népszerű a két termék, arra a válasz nem tért ki. Próbáltunk ennek is utánajárni Drávacsehi polgármesterének segítségével. Németh Tamástól többek között azt kérdeztük,

  • mi történt pontosan, miért zárt be a húsüzem,
  • mi lett a hozzá tartozó szaporcai sertéstelep sorsa,
  • és hogy van-e jövője a bezárt húsüzemnek.

A polgármestert a faluban értük utol, ahol sikerült pár perce megállítanunk. Ekkor elmondta, egyelőre sok kérdésre nem tud választ adni, a történtekből ugyanis várhatóan „bírósági ügy lesz” – felmerült ugyanis az ügyvezető felelőssége, amit az önkormányzat szeretne kivizsgáltatni.

Lassan két éve nincs termelés a vágóhídon Drávacsehiben.

Hozzátette ugyanakkor, szerinte az államot nem érte kár. Az üzemet működtető kft. ugyanis csak bérbe kapta az épületet és az eszközöket, gépeket, a tulajdonos az önkormányzat maradt.

A jelenleg folyó végrehajtás így a létesítményt és a támogatásból beszerzett eszközöket, gépeket nem érinti,

csak a benne található néhány, a kft. tulajdonában lévő vagyontárgyat. Az önkormányzatot magát viszont érte veszteség, ugyanis a víz- és villanyszámlákat nekik kellett kifizetniük. Ezek 6-8 milliós tételek, amik egy ilyen kis település költségvetésében komoly fejtörést okoznak.

„Gyakorlatilag az első két évre nem mondhatok semmi rosszat. A Bőközi Legendás nagyon szépen be lett vezetve, nulláról az ügyvezető felépítette. És amikor kivásároltuk Tésenfát meg Szaporcát, és Drávacsehié lett a kft., utána egy fél év alatt olyan állapotba került a cég, hogy nagy mínuszok lettek” – fogalmazott Németh Tamás.

A bezárt húsüzem épülete Drávacsehiben.

„Itt történt sok minden. Nyilván kértünk könyvvizsgálói jelentést, de meg kellett várni a felszámolást ahhoz, hogy lássuk, mi az az összeg, amivel felelősségre vonjuk, bepereljük az ügyvezetőt.”

Az üzem azonban hamarosan újraindul. A polgármester kérdésünkre elmondta, van új bérlő a vágóhídra, az alkalmazottakat (vagy azok egy részét) visszaveszik, már csak egy engedélyre (húspecsét) várnak, és indulhat a munka. További részleteket egyelőre nem árult el, csak annyit, hogy a kormány részéről is kapnak segítséget. Ez azonban nem pénzbeli támogatást jelent, hanem kizárólag a kapcsolati tőkére korlátozódik – hangsúlyozta.

Koronaőr és napszemüveg-árus

A polgármester által említett ügyvezető az Opten adatbázisa alapján Molnár Balázs, aki 2019 szeptemberében lett vezető tisztségviselő a vágóhíd mögött álló Bő-Köz-Ért Kft.-ben. Szintén ő volt a vezetője a Drávacsehiben bejegyzett Zselyke&MK Kft.-nek, ami 2019 októberében alakult.

A Bő-Köz-Ért Kft. egy már meglévő cégből, a Prizma-Bautimból nőtte ki magát. Drávacsehi, Szaporca és Tésenfa önkormányzata 2018 végén lett tulajdonos a cégben, ekkor a kft. éves nettó árbevétele 1,4 millió forint volt. Ezt sikerült feltornászni két év alatt 92,9 millióra.

Szalonnák lógnak a húsüzemben a SPAR 2020-as felvételén. Fotó: Youtube/Spar Magyarország

A következő évben azonban a forgalom jelentősen visszaesett, és a 15,8 millió forintos bevétel mellett 11 milliós veszteséggel zárt a cég. Ebben az évben (2021 tavaszán) vált ki a kft.-ből a szaporcai és tésenfai önkormányzat. Ekkor a vállalkozás már 2 505 500 forinttal tartozott a NAV-nak.

A Bő-Köz-Ért ellen – amely az áfa bevallást sem nyújtotta be (időben) – egymás után indultak a végrehajtások.

2022 nyarán végül (fizetésképtelenség miatt) megindult a cég felszámolása, a vagyontárgyakat árverésre bocsátották.

A cégadatbázisban található információk szerint a felszámoló „húsüzemi kiegészítő eszközöket” hirdetett meg árverésre, amelyek „kb. két éve használaton kívül vannak a raktárban”. Az ingóságok becsértéke és minimális ára első körben összesen 970 000 forint volt, a második felhívásban utóbbit 679 000 forintra csökkentették. Erre november 28-ig lehetett pályázni.

Hasonlóan járt az először Dr. Mészáros Géza Józsefné, majd Molnár Balázs vezette másik cég, a Zselyke&MK Kft. is, amelynek kényszertörlését 2022 tavaszán rendelték el. A kft. ellen 2 végrehajtás indult (ezek még folyamatban vannak), bevétele pedig már 2020-ban sem volt (a 2019-es évet 926 ezer forintos veszteséggel zárta). A társaság tulajdonosai – Dr. Mészáros Géza Józsefné után – Tiszatarján önkormányzata, valamint a Prizma-Bautim/Bő-Köz-Ért Kft. volt. A helyiek szerint egy ideig Tiszatarjánról is szállítottak húst a húsüzembe.

Elhagyatottan álló épületek Szaporcán – disznók már rég nincsenek benne.

Az 1985-ös születésű Molnár Balázs látszólag előzmények nélkül került a két cég élére: a közösségi oldalon található nyilvános adatlapja szerint ugyanis korábban napszemüvegek értékesítésével foglalkozott, valamint koronaőrként dolgozott Budapesten.

Mivel más nyilvános elérhetőséget nem találtunk Molnárhoz, ezért a Facebookon, privát üzenetben tettül fel neki a kérdéseket, hogy:

  • véleménye szerint mi történt pontosan, miért zárt be a húsüzem,
  • ki kereste meg, hogy vezesse a céget,
  • milyen korábbi szakmai tapasztalati voltak ezen a téren,
  • később miért távozott a cég éléről,
  • és menyiben osztja a helyiek véleményét arról, hogy egy idő után romlott a termékek minősége, és ezért esett vissza a kereslet is, ami a cég csődjéhez vezetett.

A volt ügyvezető megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagált, de a korábbi munkáival kapcsolatos posztok ma már nem láthatóak a Facebook-oldalán.

Itt még zajlott a munka a húsüzemben. Fotó: Youtube/Spar Magyarország

Bár egyesek szerint Molnárt „felső nyomásra” nevezték ki ügyvezetőnek, korábbi nyilatkozatai szerint éppen fordítva történt a dolog. Ahogy azt a hellovidek.hu-nak 2020 decemberében elmondta, a falvak fordultak hozzá, amikor felmerült a kérdés, hogyan fogják eladni a termékeket.

„Ekkor kerestek meg, mert én is a közelben készültem üzemeltetni egy vágóhidat, de nem szerették volna, hogy konkurenciái legyünk egymásnak.

Megosztották a terveiket és megkérdezték, hogyan lehetne sikerre vinni az ötletet. 2019-ben 8 hónapig készítettük elő a projektet, közben létrehoztuk a Bőközi Legendás termékcsaládot. Azért kapta ezt a nevet, mert maga a projekt otthona az Ormánság Bőközi nevű részén van. Elkezdtük a munkát és kidolgoztuk a receptúrákat, bevontuk a lakosságot és megkértük őket, hogy hozzanak nekünk minél több régi receptet. Végül kialakítottuk a jelenleg is húzó termékpalettánkat.”

Molnár azt is elmondta, szerinte a közfoglalkoztatási program az alap célkitűzését messzemenően túlteljesítette, hiszen az alap induló létszám 100%-át megtartották, majd ezt a következő évben 8 főről 17 főre növelték. Emellett 6-8 alkalmi munkavállalót és 4 külsős vállalkozót vettek igénybe a feladatok függvényében. Hozzátette, a koronavírus járvány okozta nehézségeket is sikerült legyőzniük, miután átálltak lakossági házhoz szállításra, és ezzel meg tudták menteni a céget a csődtől.

A Bő-Köz-Ért Kft. egykori ügyvezetője a SPAR egy 2020-as videójában. Fotó: : Youtube/Spar Magyarország

Egy másik cikkból az is kiderült, hogy Pécsett, Budapesten és Görcsönyben is boltot, illetve falatozót nyitottak, ahol többek között a helyi termelésből származó húsokat, kolbászokat, és szalonnákat árusították. Kőszegi Tamás, Görcsöny polgármestere a megnyitón a temabaranya.hu-nak elmondta, a Bőközi Legendás és az önkormányzat együttműködésében valósult meg a Bőközi Mini Húsbolt és Falatozó, amivel egy régi vágyuk teljesült.

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője is részt vett a megnyitón. Ő arról beszélt, hogy nagyon nagy fába vágták a fejszéjüket azzal, hogy elindították a Bőközi Legendást, de az már valóban legendás projektté vált.

Hasonló név, más tulajdonosi kör

Bár a Bőközi Legendás termékek ma már nem elérhetőek, hasonló néven, Bőközi Prémium néven futnak húskészítmények az országban. A görcsönyi Bőközi Prémium Kft.-t 2022 áprilisában jegyezték be. A cég alapításában Molnár Balázs is részt vett, de egy hónap után kiszállt a kft-ből. A tulajdonosok között felbukkan Kupás Tamás Levente, Komló volt fideszes alpolgármestere is.

Katus Eszter

Nyitókép: A bezárt vágóhíd és húsüzem Drávacsehiben. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. 

Megosztás