vidéki lapszemle

Adót emelnek Kecskeméten, nem tud spórolni a napelemparkokkal Komló

Debreciner.hu: „Én Debrecen polgármestereként egyértelműen Ukrajna mellett állok”

Debrecen fideszes polgármestere a Re:Opеn Zakarpattia 2022 elnevezésű konferencián járt, ahol november 11-én részt vett egy panelbeszélgetésen és kétoldalú tárgyalásokat is folytatott – vette észre a Debreciner. Papp László a nyilvánosság előtt többek között ezt mondta: „Debrecen működteti az ország legsikeresebb önkormányzati gazdaságfejlesztési szervezetét. (…) Nyitottak vagyunk arra, hogy ukrán testvérvárosainkkal, Beregszásszal, Ungvárral és Harkivval, valamint más városokkal is együttműködjünk a helyi gazdaság megerősítésében és fejlesztésében.”

SzabadPécs.hu: Négyfős lett a család: Pál Marci és Hanol Ádám a kis Andris mellett Hannát is felnevelheti

Pál Márton és Hanol Ádám egy Facebook-posztban adta hírül, hogy a családjuk tovább bővült, hiszen egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadniuk kislányukat, Hannát – írta meg a SzabadPécs. Fiukat, Ádámot még a 2020-as törvénymódosítás előtt tudták törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül örökbe fogadni, de második gyerekben már nem reménykedtek. Végül egy nyílt örökbefogadásnak köszönhetően, a Kúria döntését követően lett erre lehetőségük. Az ország valószínűleg leghíresebb szivárványcsaládja A család az család mozgalom elindítói.

7300.hu: Nem a város a tulajdonosa a környékbeli napelemparkoknak, így spórolni sem igen tud velük

Az utóbbi napokban több üzenetet kapott a lap azzal kapcsolatban, hogy mi történik a környékbeli napelemparkok által termelt energiával, és miért nem tud ezzel spórolni a város. A 7300.hu utánajárt, így kiderült: azért, mert nem az önkormányzat tulajdonában vannak. A napelemparkok által termelt áram az országos hálózatba töltődik fel, ebből van profitja a tulajdonosoknak, a város energiaellátásához viszont direkt módon nincsen köze.

Kecsup.hu: Januártól változnak a helyi adók Kecskeméten

Januártól megszűnik a helyi iparűzésiadó-kedvezmény, és emelkedik a tíz éve változatlan építményadó Kecskeméten – olvasható a KecsUP.hu-n. A vállalkozások 2011 és 2019 között 1,6 százalékot, 2020 óta pedig 1,8 százalékot fizetnek a városban. Az utóbbi két évben kivételt képeztek a kis- és középvállalkozások, amelyek 1 százalékot fizettek. Január 1-jétől Kecskeméten is az országosan alkalmazott 2 százalékot kell majd fizetniük a gazdasági szereplőknek. Emellett az építményadó is megemelkedik.

Nyugat.hu: Remek időzítés: Vas megyében pont most építik le a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

A Főkefe Kft. kőszegi üzemében több alkalmazottnak is csökkentették a munkaidejét és ezzel együtt a fizetését – értesült a lap. A 100 százalékosan állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, nem is keveset. A cég honlapja szerint a 140 telephelyen mintegy 10 ezer ember dolgozik a Főkefének országszerte, jellemzően olyanok, akik fokozottan ki vannak szolgáltatva a munkaerőpiacnak, és nem egykönnyen találnak más állást.

Nyitókép: Napelempark Komlón. Fotó: 7300.hu

Megosztás