adatvizualizáció

Jelentősen kisebb az igény a negyedik koronavírus-védőoltásra, de ez nem magyar sajátosság

2022. január közepe óta már a negyedik koronavírus elleni védőoltás is kérhető. Az elmúlt hónapokban már 300 ezren éltek is a lehetőséggel, többségében 60 évnél idősebbek, ami a lakosság 3 százalékát jelenti. A negyedik adaggal való átoltottság terén hazánk az uniós rangsorban a hatodik helyen áll, jóllehet számos tagállamban még nem vezették be a második emlékeztető oltás lehetőségét. Ábrák az oltási terv alakulásáról.

2021. év végi cikkünkben összefoglaltuk, hogy hogyan alakult az oltási terv, hányan kérték az első, második és a harmadik, emlékeztető oltást Magyarországon. Az akkori adatok alapján látható volt, hogy az összes beadott emlékeztető adag 98 százaléka volt EU-s beszerzésből származó vakcina, 85 százaléka pedig Pfizer.

A harmadszor oltottak 98 százaléka nyugati oltóanyagot kapott emlékeztető oltásnak | atlatszo.hu

A különbség három vakcinánál különösen feltűnő volt: az NNK által küldött táblázat szerint április végéig 22 100 adag Modernát szállítottak ki 21 kórházba. Ez azonban akárhogy is nézzük, elenyésző része (mindössze 6 százaléka) az ekkorra már hivatalos adatok szerint hazánkba érkezett 367 ezer oltóanyagnak, amiből közel 268 ezer adagot használtak fel április végére.

Ugyan a negyedik oltást már 2022. január közepétől lehetett kérni hazánkban – háziorvosi konzultációt követően –, a koronavirus.gov.hu-n csak 2022. március 7-től része az adatközlésnek ez a számérték. Eddigre már 225 507-en megkapták a negyedik oltásukat. Az alábbi diagramon ezt a napot nem jelenítettük meg, mivel jelentősen ellaposodott volna a diagram 7-ike utáni része.

A hivatalos adatközlésből nem derül ki, hogyan alakultak a negyedik oltásra vonatkozó számok január közepe és március eleje között. Március 7-e után sem állunk jobban, hiszen a hétvégi számokat a hétfői értékekkel összesítve tették közzé, majd május 2-a óta már hetente – szerdánként – összesítik a járvány adatait. Az ECDC oltási adatbázisában is heti összesítésben szerepelnek a számok, ennek segítségével bemutatható, hogyan alakult a negyedik oltások beadása 2022 első hetétől kezdve.

Az oltási program legutóbbi kimagasló sikere 2021 47. hetében volt, amikor az egy hetes oltási akció során több harmadik oltást adtak be (640 ezret), mint május végén (21. hét), amikor 581 558 fő kérte a második dózist.

A negyedik oltás – és általában a koronavírus elleni védőoltás – az elmúlt hónapokban már nem volt ennyire népszerű. A legtöbb, egy hét alatt beadott negyedik dózis 45 938 adag volt, 2022 negyedik hetében. Az oltási kedv azóta fokozatosan romlik, a 20. és a 21. héten a négy kérhető adagból összesen annyit adtak be, mint az oltási terv legelején az első dózisból. Természetesen az oltási terv legelején sokan vártak a védőoltásra, magasabb volt az igény a vakcinára.

Másfél év elteltével viszont úgy tűnik, az oltási terv végéhez értünk, aki be akarta magát oltatni, az már megtette.

2022 eleje óta kérhető a negyedik védőoltás is, de az oltakozási kedv hónapok óta fokozatosan csökken

Az új első oltottak száma a 13. hét óta heti 2000-nél, a 6. hét óta pedig heti 1000-nél kevesebb. 2022 első huszonegy hetében 1,3 millió adag vakcinát adtak be, ennek mindössze a 11,3 százaléka volt első adag. Az idén beadott oltások 17 százaléka második, közel fele harmadik és egyötöde negyedik oltás volt. A kifejezetten alacsony heti oltási számok mellett a negyedik oltás két héten át (2022. 4. és 5. hét) az adott heteken beadott oltóanyagok felét tette ki.

2022 első huszonegy hetében 1,3 millió adag vakcinát adtak be, ennek egyötöde negyedik dózis volt

Az ECDC adatbázisa definiálja az oltóanyagokat és a korosztályokat is, így látható, hogy továbbra is a Pfizer-BioNTech féle oltóanyagot választották legnagyobb arányban (98%), noha ez mindössze 270 ezer adagot jelentett 2022 21. hetéig. Érdekesség, hogy 3220 fő negyedik oltásnak is Sinopharmot választott. A diagram jobb felső sarkában lévő nyíllal tovább lehet lépni a százalékos megoszlásra.

Korcsoportok szerint a 60 évnél idősebbek éltek a második emlékeztető oltás lehetőségével (84,5%), bár a vakcina 18 év felett mindenkinek elérhető. A 60 évnél idősebbeken belül pedig a 70–79 évesek oltatták be magukat negyedjére is, ez a korcsoport a négyszer oltottak 39,7 százaléka.

A hazai számok viszont nem egyediek. Az Európai Unióban beadott oltóanyagok heti összesítésében látható oltási „hullámok” hasonlítanak a magyar oltási terv alakulásához, és az elmúlt hetekben az egész EU-ban jelentősen lecsökkent a beadott adagok száma.

A beadott negyedik oltások számát tekintve hazánk hatodik helyen áll az EU-s rangsorban, 3,06 százalékos átoltottsággal. Első helyen Svédország áll, ahol már a lakosság 14,17 százaléka megkapta a negyedik oltását is, jóllehet Németországban adták be a legtöbb embernek a második emlékeztető adagot, ötmillió főnek. Számos országban (mint Ausztria, Csehország vagy Olaszország) viszont még nem vezették be a negyedik oltás lehetőségét. A Financial Times márciusban megírta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerint további információkra van szükségük a negyedik oltás magabiztos ajánlásához. Továbbá úgy vélik, hogy a gyakori ismétlő oltások túlterhelhetik az immunrendszert is.

Magyarország 3,06 százalékkal hatodik helyen áll a negyedik oltással való átoltottsági Uniós rangsorban

A cikkben kiemelik, hogy ha születik is döntés a negyedik oltás szükségességéről, egyre nehezebbé válik az embereket újabb oltások beadatására ösztönözni. Amerikában, ahol a kétszer oltottak alig fele vette fel a harmadik dózist is, a legalább egyszer oltottak egyáltalán nem, vagy csak akkor adatnák be az emlékeztető oltást, ha kötelező lenne. „Esélytelen, hogy félévente újabb emlékeztető oltást adassanak majd be maguknak az emberek” – zárul a cikk Ezekiel Emanuel véleményével.

Szabó Krisztián

Megosztás