Egyéb

A tanulmányi ösztöndíj terhére emeli saját fizetését az orvostanhallgatók hallgatói önkormányzata

A Semmelweis Egyetem (SE) eddig sem a magas tanulmányi ösztöndíjairól volt híres, most viszont úgy tűnik, még tovább csökkentik a tanulmányi ösztöndíjakat azért, hogy a hökösök saját, közéleti ösztöndíjként utalt fizetésüket emelhessék.

Tavaly a HÖKmonitoron mutattuk be nektek, hogy mennyi pénzt keresnek a hökösök. Köztudott, hogy közéleti ösztöndíjként kapnak kifizetéseket az egyetemtől. Ezen a linken láthatjátok például a SE hököseinek kifizetéseit, ahol van olyan hökös, aki 2011. december 9. és 2014. december 9. között havi 29.800 és 156.130 forint között összegeket kapott, ami átlagosan havi 55.241 forint. Ezzel szemben a tanulmányi ösztöndíjak legmagasabb összege is a 29.800 forintnak csak töredéke.

A HÖK-öt ez nemhogy nem zavarja, még csökkentenek az összegen. Dr. Hunyady Lászlónak, az SE dékánjának a hallgatókhoz címzett leveléből kiderült, hogy a HÖK Részönkormányzati Elnöksége 2/2018. (III. 02.) határozatában azt javasolta, hogy

a 2017/2018-as tanév II. félévére a közéleti ösztöndíj összegét a tanulmányi ösztöndíj terhére emeljék meg.

Ezt maga a dékán is problémásnak találja, mégpedig azért, mert a HÖK-tisztségviselők ösztöndíjait a munkavállalói alapbérhez igazítják, ez pedig azt jelenti, hogy évről évre azzal együtt növekedni fog, és ezt a növekedést is a hallgatói ösztöndíjakból fogják levonni – legalábbis más forrást nem lát erre.

Az is aggályos, hogy a tanulmányi ösztöndíjat egy HÖK-elnökségi határozat ilyen mértékben módosíthatja, főleg arra tekintettel, hogy már javában zajlik a levélben említett II. félév, amiben már alkalmaznák is a meghozott döntést,

a hallgatók márciusra már csökkentett ösztöndíjat kaptak.

Mivel az SE dékánja a döntésről szóló tájékoztatást csak 4 nappal a kiutalások előtt kapta meg, egyeztetni nem tudott a HÖK-kel, de levelében arra kérte őket, hogy gondolják át a döntésüket.

Tóth Mónika


Emailben felkerestük az SE HÖK-öt és a Dékáni Hivatalt, a cikket frissítjük, amint választ kapunk.

 

Megosztás