Egyéb

Mit ígérnek programjaikban a pártok a felsőoktatásnak?

A parlamenti mandátumokra hajtó pártok ígérnek fűt-fát, mi megnéztük, hogy mit kezdenének a felsőoktatással a programjuk alapján.

Fidesz-KDNP

A kormánypártoknak továbbra sincs programjuk.

 

MSZP-Párbeszéd (Az MSZP programja nem azonos a Párbeszédével.)

MSZP

Az MSZP kiterjesztené az állami szerepvállalást, ahol ez az igazságosságot szolgálja, és visszavonulna onnan, ahol felesleges a jelenléte. Céljuk, hogy minél többen diplomázzanak, ezt pedig elsősorban pénzbeli ösztönzőkkel képzelik el. A mintatanterv által kijelölt időre az első diplomát ingyenessé tenné a párt, vagyis ha egy diploma 3 év alatt szerezhető meg alapesetben, akkor az első három évet finanszírozza az állam. További bekerülési segítség, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknak a bekerülést segítő programokat dolgoznak ki és működtetnek. (Hasonló programok működnek már itthon, a CEU Roma Graduate Preparation Programja alapdiplomás romáknak nyújt segítséget, hogy versenyképes mesterdiplomát szerezhessenek.)

Az ösztöndíjakat 33%-kal emelnék meg. (Itt egy kis fogalmi zavar lehet, ugyanis az ösztöndíjakat elsősorban az intézmények határozzák meg, célszerűbb lenne talán a hallgatói normatíva emeléséről beszélni.) Az oktatóknak béremelést intéznének, és kidolgoznának a doktoranduszok számára egy életpályamodellt. Ami itthon teljes újdonságként hat, az a sabbatical év tervezett bevezetése. A külföldi egyetemek nagy részén az oktatók hét évente egy évet pályázati alapon “kivehetnek”, amikor nem oktatnak, csak az egyetemi fizetésükért kutatnak, akár más országban is.

Az MSZP kiépítene külföldi nyelvtanulási lehetőségeket, és segítené a nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapó emberek diplomaszerzését. Külön kiemelték programjukban a CEU autonómiájának és működésének biztosítását.

 

Párbeszéd

A párt keveset ír a felsőoktatási terveiről. Az első diplomát ingyenessé tennék, és kiterjesztenék a mesterképzést, bár ezt nem magyarázzák meg, hogy mit jelent. Az MSZP-hez hasonlóan ők is belengetik a 7-8 évente esedékes pihenőévet, de itt tanárokról írnak, kétséges, hogy ez a felsőoktatásra is kiterjed-e.

 

Jobbik

A Jobbik növelné a hallgatói juttatásokat, és igazságosabb átjárást szeretne az állami és önköltséges képzések között. Ingyenesen biztosítanának nyelvórákat, és több idegennyelven oktatott kurzust szeretnének a kínálatba. Kiemelik a családbarát felsőoktatás fontosságát, ám nem részletezik. Erősítenék a duális képzést, és ezzel összhangban támogatnák a gyakornoki helyeket kínáló vállalkozásokat – ezeket a helyeket a gyakornokok értékelhetnék is.

Kifehérítenék a diákmunkát, és széles körű jogvédelmet biztosítanának a tanulás mellett dolgozó hallgatóknak. Több állami helyet szeretnének látni. A bolognai rendszer bizonyos elemeit eltörölnék, amik a minőség ellen hatnak – ezt nem részletezik.

 

LMP

A legradikálisabb ígéreteket az LMP tette. A GDP 20%-át fordítanák az oktatás egészére, de minőségi alapokon allokálnák. Azonnali béremelést intéznének az oktatóknak, átalakítanák a kancellári és konzisztóriumi rendszert (tehát nem eltörölnék), és újra különbséget tennének az egyetem és főiskola között. Visszavezetnék az egyéni felvételit, nem lenne szigorúan központilag meghatározott keretszám, és ami a legfontosabb: három diplomát és egy doktori képzést finanszírozna az állam.

 

DK

A DK az első tanévet ingyenessé tenné, majd innen szétválnának tanulmányi és szociális alapon a diákok. Egy részüknek ingyenes maradna a képzés, a nagyobb rész pedig havi fix összeggel járulna hozzá a képzéséhez. (Ez a gyakorlatban ugyanolyan hozzájárulásnak tűnik, amit 2008-ban akartak bevezetni, amíg a Fidesz szociális népszavazása ezt el nem törölte. Itt a legjobb 15%-on és a rászorultakon kívül havi 21-30.000 forintot kellett volna fizetni a hallgatóknak.)

Eltörölnék a röghöz kötést, a keretszámokat, és az egyházi felsőoktatási intézmények és a Közszolgálati Egyetem kiváltságait. Fejlesztenék az Erasmus-programokat, és még rugalmasabb tanrendeket várnának el. Több pénzt juttatnának a felsőoktatásnak, és együtt működnének az üzleti szférával.

 

Momentum

A Momentum az első tanévet ingyenessé tenné. Ide egy szociális és tanulmányi alapokon álló felvételivel lehetne bekerülni. A beiratkozáskor már nem kéne a hallgatói szerződést, ismertebb nevén röghöz kötést aláírni. A keretszámokat eltörölnék. A rászorultaknak és a legjobb tanulóknak ingyenessé tennék tanulmányaik egészét. Az oktatók számára kiszámítható előmeneteli rendszert hoznának létre, és segítenék nemzetközi mobilitásukat. Az intézmények autonómiáját megerősítenék. Az egyetlen párt volt, aki nevesítette a hallgatói önkormányzatok reformját, itt teljes átláthatóságot ígérnek, és fontosnak tartják a részvétel növelését.

 

EGYÜTT

Az EGYÜTT programja címszavakban beszél csupán a célokról. Egyetemi felkészítő programokat indítanának, a GDP 1%-át költenék a felsőoktatásra (ami a mostani többszöröse), ingyenessé tennék a teljes rendszert, és ingyenes nyelvoktatást intéznének a hallgatóknak.

Megosztás