Egyéb

Az EMMI hivatalosan nem támogatta a „családkonferenciát”, hanem a konferenciát szervező céget dobta meg 400 millióval

A Családok Világtalálkozója (Budapest Family Summit) a magyar kormány tavaszi látványeleme volt. Néhány napra a magyar főváros lett a világ „családpárti” és abortuszellenes véleményvezéreinek székhelye, akik közé elég sok rasszista és gyűlöletkeltő figura is becsúszott, vagy egyenesen hívták őket. A rendezvénysorozatot szervező nonprofit Kft-t az EMMI 400 millió forinttal támogatta, így hivatalosan moshatják kezeiket: ők nem költöttek egy fillért sem a vállalhatatlan személyekre.

A Világtalálkozó három rendezvényt foglalt magába: a Demográfiai Fórumot, a Családok Világkongresszusát, és a One of Us életvédő mozgalom rendezvényét.

Az Átlátszó Oktatás szerkesztője VIP-jeggyel vett részt a programokon, helyszíni beszámolóink itt olvashatóak: 1 2

A rendezvény megrendezése komoly presztízskérdés volt a kormánynak. Orbán Viktor kérésére Balog Zoltán lobbizta ki a szervezetek részvételét, és Novák Katalin államtitkárral együtt hozták tető alá a programokat. A híresztelések szerint százmilliós tételben költöttek közpénzt a rendezvény megszervezésére, ezért adatigénylést adtunk be az Emberi Erőforrások Minisztériumának a költségekkel kapcsolatban.

Az EMMI válaszában leszögezte: a Világkongresszus és az életvédő rendezvény támogatásban nem részesült a minisztérium részéről. Mellékletük szerint 400.000.000, azaz négyszáz millió forintot utaltak a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. részére rendezvényszervezés céljából, aminek felhasználását viszont csak úgy tudjuk megismerni, hogy a Kft. részére is adatigénylést nyújtunk be. Ezzel az EMMI elegánsan eltolta magáról a felelősséget, nehogy az elköltött összegeket hamar meg lehessen ismerni.

https://www.youtube.com/watch?v=r_pK04r1vEI

A Családbarát Ország Kft. alapítója az Új Nemzedék Központ, melynek alapítója pedig a Magyar Állam, tulajdonosi joggyakorlója az EMMI.

A közel félmilliárdos támogatás mellett azért az EMMI is költött közvetlenül a rendezvényre, válaszukban ezt is megírták: összesen 94.000.000 forintot ütötte a markát az Accor-Pannonia Hotels Kft-nek, a Park Inn by Radisson Budapestnek, az LA Multi-Zone Humán Szervíz Kft-nek és az Interlex Communications Kft-nek.

Az adatigénylés teljesítésekor megint elért minket az adatgazdák kedvelt szokása. Táblázatok átadása helyett azokat kinyomtatták, majd visszaszkennelték, és a kapott képet beillesztették egy Word-fájlba. Ezzel nagyobb mennyiségben természetesen csak akadályozzák az átláthatóságot, hiszen az ő részükről felesleges cselekedet, az adatokat megismerni vágyók részére viszont lehetetlenné válik a keresés.

A 400.000.000 forint sorsáról beszámolunk, amint megkapjuk az igényelt adatokat.

Kis György Márk

Megosztás