Egyéb

Orbán még a nagycsaládosok rendezvényén is háborúzna, de új intézkedéseket is bejelentett

Orbán Viktor beszédével kezdődött el a Budapest Family Summit, vagyis a családokról szóló konferencia. A rendezvényről mi is írtunk, de a kormányt nem hatotta meg a szélsőségesek elleni kiállás. A beszédben a miniszterelnök folytatta a háborús retorikát, a jogvédők és embercsempészek koalícióját ecsetelte, és úgy látja, hogy Nyugat-Európában már megindult az emberek lázadása. Szerdán elfogadott kormánydöntésről is beszélt, meghosszabbítják a gyedet a diplomásoknak, növelik a családi adókedvezményt, elengedik a gyermekes nők diákhitelét, a jelzálogalapú hitellel rendelkező családoktól pedig gyermekenként 1-1 millió forintot átvállal az állam a tartozásból három gyermekig. Kiterjesztik a támogatásokat a külföldön élő magyarokra is, és bölcsődefelújítási programot indítanak, továbbá elindítanak egy családtámogatási kutatóintézetet.

A miniszterelnök az ostromlott Európa képével vezette be a résztvevőket a migrációs válság rejtelmeibe. Európai politikusként szólalt meg, aki örült annak, hogy szusszanásnyi időt kaptak az ostromlott védők, akadozik a migrációs gépezet, mivel a balkáni útvonalat lezárták. Elmondása szerint azonban a jogvédők és embercsempészek bizarr koalíciója újra fogja indítani a szállítószalagot, és milliókat fognak Európa elöregedő, de gazdag országaira zúdítani.

Orbán egymásnak ellentmondó meglátásokat tett, egyszer Nyugat-Európát ostorozta, egyszer viszont az itt lakók lázadásáról beszélt. Meglátása szerint az ő vezetésével sikerült megváltoztatni Nyugat-Európa bevándorláspolitikáját, megkezdődött a Wilkommenskultur felülvizsgálata – igaz arra nem tért ki, hogy mivel lehet magyarázni Merkel erősödését és Macron győzelmét. Gyerekzsivajt akar hallani, nem mentő- és rendőrautókat, és feltette a prózai kérdést is:

„Hány Brüsszel, Párizs, Berlin, és Manchester kell még?”

Az érveit újfent hajózási metaforákkal vezette be. Szükség van hajómotorra (gazdasági növekedés), hajótestre (intézményrendszer, támogatások, mentalitás), és egy ponton dilemmába került. Honnan szerzünk legénységet?

„Felveszünk mindenkit Tortugáról, amiben benne van a veszélye, hogy egyszer nekünk nem tetsző irányba kormányozzák a hajót, ha erősebbek lesznek?”

Vagy inkább egy gyermekszülést ösztönző családpolitikával töltsük fel a legénységet? Utóbbi mellett tette le a voksát, és a körülmények elősegítése mellett elsősorban a termékenységi ráta fontosságát hangsúlyozta ki. Ezt 2030-ra 2.1-re szeretné emelni. Bemutatott egy minap elfogadott kormánydöntést, mely szerint meghosszabbítják a gyedet a diplomásoknak, növelik a családi adókedvezményt, elengedik a gyermekes nők diákhitelének egy részét vagy egészét, a jelzálogalapú hitellel rendelkező családoktól pedig gyermekenként 1-1 millió forintot átvállal az állam a tartozásból három gyermekig. Kiterjesztik a támogatásokat a külföldön élő magyarokra is, és bölcsődefelújítási programot indítanak, továbbá elindítanak egy családtámogatási kutatóintézetet.

„A családok számára sértő, liberális politika vezeti Európában a hajókat, de mi tudjuk, hogy hajózni széllel szemben is lehet, sőt haladni is lehet.”

Kis György Márk

Megosztás