Egyéb

A kormány bedarálná a CEU-t, a rektor válasza: mozgósítás!

Balog Zoltán adta be azt a felsőoktatási törvénymódosítást kedd este, mely jelenlegi formájában nagyrészt ellehetetlenítené Magyarország legjobb egyeteme, a Central European University működését. A Soros-ellenes kampány újabb lépése során adminisztratív eszközökkel fojtanák meg a rangsorokban élen járó magánintézményt. A rektor, Michael Ignatieff, kiadta a vezényszót: mozgósítás!

Harcias hangulatban indult a közösségi fórum a Közép-Európai Egyetem (CEU) épületében szerda kora délután. Michael Ignatieff rektor köszöntötte a résztvevőket, biztosított róla mindenkit, hogy aki rendelkezésre áll, az ezen az ügyön dolgozik. A mai rendszerben akár egy nap alatt el lehet fogadni egy törvényjavaslatot vagy módosítót, ezért a CEU-nak, amely közvetlenül lett megcélozva, tiszteletteljes, de határozott pozíciót kell felvennie.

 

Vonják vissza a módosítást! Hajlandóak vagyunk a párbeszédre, a pálya újrarajzolására, de csak ha visszavonják a tervezetet és garantálják az akadémiai és foglalkoztatói szabadságunkat. Kompromisszum ebben a helyzetben nem lehetséges!

mondta Ignatieff rektor. Hozzátette, hogy érthetetlen a lépés, mivel 25 évig minden szabályt betartottak, és a múlt héten az adminisztrációtól nyugalomra intő jelzéseket kaptak.

 

A rektor szerda este fog találkozni Balog Zoltán miniszterrel, annak ellenére, hogy hónapok óta nem tud bejutni hozzá.
Felszólalt Enyedi Zsolt is, aki ismertette a módosítás tartalmát.

 

Ezentúl szakmai kritériumok helyett politikai döntések fogják irányítani a működési engedélyeit a külföldi intézményeknek. Olyan kritériumokat kellene teljesíteni kevesebb, mint egy év alatt, amik gyökeresen eltérnek a CEU jelenlegi szerkezetétől. Értelmezhetetlen szabályokat vezetnének be, amiknek egyértelmű célpontja a CEU.

 

A törvényjavaslat amellett, hogy sokkal nagyobb szabadságot nyújtana a működési engedély visszavonásához az oktatási miniszternek, meglepő kritériumokat vezetne be. A CEU képzéseinek többsége Magyarországon nem akkreditált, csak az Egyesült Államokban. Ugyanaz a szövetségi szerv végzi ezt ott, mint amely több elit egyetem engedélyét is kiadja. A magyar rendszerben csak olyan képzés kaphat akkreditációt, amely beilleszthető a hazai képzési szisztémába – ez magával vonja azt is, hogy

 

a pártállami időkből megörökölt rendszerekbe kéne beilleszteni a világ élvonalába tartozó képzéseket, legtöbbször sikertelenül.

 

Viszont megszabná a javaslat, hogy a külföldi egyetemnek külföldön is kelljen képzést végeznie. A CEU az Egyesült Államokban csak akkreditálva van, de Budapesten rendelkezik kampusszal.

 

Kikerülne az OECD-vel való közösségvállalás a törvényből, csak az Európai Gazdasági Társulás maradna. Ezzel nyilvánvalóan elvágnák az Egyesült Államokkal való kapcsolatot. Hasonló módon munkavízum beszerzésére köteleznék a külföldi professzorokat, amivel súlyosan sérülne a foglalkoztatási szabadság, hiszen újabb lehetséges buktatót építenek a rendszerbe.

 

További komoly problémát jelentene az, hogy nem lehetne két intézmény, amiknek a nevei hasonlítanak egymásra. Márpedig jelenleg az egyazon intézményt jelentő Central European University és a Közép-Európai Egyetem két külön jogi személy, akik ‘franchise-rendszerben’ működnek, vagyis együttműködési szerződést kötöttek jogi szempontból.

 

A CEU fórumán kiadták az iránymutatást is. Fodor Éva rektorhelyettes szerint mobilizálniuk kell magukat a diákoknak, oktatóknak, öregdiákoknak, és a szimpatizánsoknak is. Aktívan ellen kell állni a nyomásnak, ehhez pedig szórólapokat, plakátokat, sablonleveleket fognak az emberek rendelkezésére nyújtani. Ignatieff nem akar tüntetéseket, de meg kell értetni az emberekkel, hogy ez nem csak a CEU problémája.

 

Időközben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is reagált, közleményük szerint

 

az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését Budapesten. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.

A nagykövetség mellett az Európai Bizottság is figyelemmel követi az eseményeket.

Az Átlátszó Oktatás elítéli a kormány napi politikai ellenségképzésén alapuló döntését, melynek során a világ elit egyetemei közé tartozó CEU-t próbálja meg ellehetetleníteni. Míg magyar egyetem az 500 legjobb közé sem képes bekerülni a világranglistákban (QS, Times), a CEU több területen a 100, vagy akár 30 legjobb között is megjelenik. Amennyiben a kormány a döntést végigviszi, és adminisztratív eszközökkel gyűr le egy magánintézményt, azzal csak és kizárólag Magyarországnak, a magyar akadémiai szférának, és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fog ártani.

Megosztás