Egyéb>adatigénylés

Összesen közel 1,5 millió forintot kér 18 tankerület az iskolák takarítására vonatkozó szerződésekért

Több helyről érkezett panasz az Átlátszó Oktatáshoz az államilag fenntartott iskolák higiéniai állapotával kapcsolatban, ezért megpróbáltunk utánajárni, hogy az elmúlt években a tankerületi központok kikkel kötöttek takarítási feladatok ellátására szerződést, és pontosan mennyiért. Volt olyan tankerület, ami azonnal rendelkezésünkre bocsátotta a kért adatokat, ám akadt 18 olyan is, ami pénzt kért érte. A 2015 óta takarításra vonatkozó szerződései kiadásáért a Belső-Pesti Tankerületi Központ például több mint 100 ezer forintot, a Pécsi Tankerület pedig 210 ezer forintot kér.

Az iskolák higiéniai állapotának és felszereltségének felmérésére nemrégiben kérdőívet készítettünk. Ezzel párhuzamosan benyújtottunk egy közérdekű adatigénylést a Klebersberg Központhoz annak érdekében, hogy megtudjuk: kikkel és mennyiért kötöttek szerződést az iskolák takarítására az elmúlt egy évben.

A központ azonban elutasította az adatigénylésünket, mondván „a Klebersberg Központ 2017. január 1. napjától intézményfenntartói feladatokat nem lát el, illetve az ehhez kapcsolódó hatásköröket nem gyakorol, erre tekintettel a közérdekű adatigénylésben megjelölt adatokat nem kezeli.”

Így az igényléseket az ország hatvan tankerületi központjába egyesével, egyrészt e-mailben, másrészt a KiMitTud felületén nyújtottuk be. Adatigényléseinkben azt kértük, hogy küldjék el az adott tankerületi központ által 2015 és 2022 között kötött vonatkozó szerződéseket, amelyek a fenntartó intézmény alá tartozó iskolákban takarítási feladatok ellátásáért jöttek létre.

18 tankerület pénzt kér az adatokért

Harminc helyről azonnal kaptunk választ. Az eddig beérkezett adatok feldolgozása közben találtunk olyan tankerületet, ahol a községi önkormányzat kapta meg a takarítási feladatokat, máshol az elmúlt években az intézmények takarítására nem létezett szerződés.

17 központ költségtérítést állapított meg az adatokért, 9-nél az elmúlt években nem született ilyen szerződés, 4 helyről pedig megkaptuk a szerződéseket. Ezután még 29 helyről kaptunk választ, amelyekből egy kivételével az összes megküldte a kért adatokat. A költségtérítést megállapító tankerületek száma eggyel gyarapodott.

18 tankerület összesen közel 1,5 millió forintot kérne azért, hogy kiadják, kikkel kötöttek szerződést takarítási feladatokra.

A legtöbb pénzt a Pécsi Tankerületi Központ kérte az adatok kiadásáért: összesen 211 ezer forintot. Őket követi a Közép-Budai és a Dél-Budai Tankerület, mindkét helyen 150 ezernél magasabb a megállapított költségtérítés összege. Ezzel ellentétben voltak olyan tankerületek, ahol mindössze pár tízezer forintért rendelkezésünkre bocsátanák a kért adatokat: a Debreceni Tankerületi Központ például csak 11,5 ezer forintot kért.

Forrás: Átlátszó Oktatás gyűjtés, a tankerületek közérdekű adatigénylésre adott válaszai alapján

Az mindössze az esetek felében derült ki, hogy pontosan miért számítanák fel az adott összeget. Legtöbbször a szerződések jelentős terjedelmére hivatkoztak, amelynek szétválogatása és elküldése nagy munkaerő-ráfordítást jelentene.

A Dél-Budai Tankerületi Központ például azt írta, hogy az adatigénylés teljesítéséhez három munkatárs összesen 47 órányi munkájára lenne szükség.

Érdekesség azonban, hogy míg például a Külső-Pesti Tankerületi Központ 418 oldalért közel 30.000 forintot, a Közép-Budai Tankerületi Központ 1250 oldalért közel 200.000 forintot kért, más tankerületi központok ezek többszörösét elküldték nekünk ingyen.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ például több, mint 2300 oldalt juttatott el hozzánk, térítésmentesen.

Felmerülhet a kérdés, vajon ekkora az eltérés a központok dokumentumkezelése között? Emellett továbbra is kérdéses, hogy azokban a tankerületekben, ahol az elmúlt években nem született ilyen jellegű szerződés, ott hogyan oldják meg az iskolák takarítását? Illetve, miért kaphatunk olyan visszajelzést, hogy a diákok és a pedagógusok nem érzik megfelelőnek a takarítást az iskolájukban, olyan tankerületekben is, ahol elviekben van szerződés, vagy ahonnan nem kaptuk meg a kért adatokat?

Részlet a Dél-Budai Tankerületi Központ válaszából.

Részlet a Dél-Budai Tankerületi Központ válaszából.

Mások is kértek magas költségtérítést

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy hasonló problémával szembesülünk egy közérdekű adatigénylés során. Novemberben az SZFE több mint 200 ezer forintot kért volna azért, hogy elárulja, hány olyan oktató tanít az egyetemen, akiket alacsonyabb munkaköri beosztásban foglalkoztatnak, mint azt képzettségük indokolttá tenné.

204 ezer forintot kér az SZFE, hogy kiadja az oktatói állományára vonatkozó adatokat | atlatszo.hu

Tovább folytatjuk az egyetemi oktatók helyzetét bemutató cikkek írását. Ezúttal arról szerettünk volna többet megtudni, hogy hány olyan oktató van a felsőoktatási intézményekben, akiket alacsonyabb munkaköri beosztásban foglalkoztatnak, mint azt képzettségük indokolttá tenné. Az egyetemek többsége gond nélkül teljesítette erre vonatkozó, mindössze három rövid kérdésből álló közérdekű adatigénylésünket, és el is küldték a kért számokat.

Azelőtt pedig az erzsébetvárosi önkormányzat közel félmilliós költségtérítést állapított meg azért, hogy a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését kiadja. Az erről beszámoló cikkünk megjelenése után azonban Niedermüller Péter, a kerület polgármestere úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a kért dokumentumokat. 

Radinszky Zsófia

A címlapkép illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás