Egyéb

Rossz email miatt bukhat pert a BME

Nem árulta el a Budapesti Műszaki Egyetem, hogy a HÖK-ös tisztségviselők mennyi pénzt keresnek. Kétszer is megkérdeztük őket, először 300 ezer forintot kértek, másodszor nem válaszoltak. Az egyetem ellen indított per első tárgyalásán derült ki, hogy másodszor is pénzt akartak kérni, de rossz email címre válaszoltak.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI
HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

 

Múlt hét szerdán tárgyalta a Fővárosi Törvényszék az egyik szerzőnk által a BME ellen indított pert. Azért pereltük be a Budapesti Műszaki Egyetemet, mert nem válaszoltak az adatigénylésünkre, amiben a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek ösztöndíja iránt érdeklődtünk. Egy korábbi adatigénylésnél a BME háromszáz ezer forintot kért tőlünk. Emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, ami nekünk adott igazat. A NAIH felszólította a BME-t, hogy ingyen árulja el, hogy melyik HÖK-ös mennyi pénzt keresett az elmúlt öt évben. A NAIH állásfoglalása azonban nem kötelező.

 

A második adatigénylést ezután adta be kollégánk, neki viszont nem válaszolt a BME. A szerdai tárgyaláson derült ki, hogy az egyetem akart válaszolni, de nem működött rendesen az emailrendszerük, ezért rossz címre küldték a választ. Az adatigénylést a KiMitTudon adtuk be, ami úgy működik, hogy a nyilvános felületen indított adatigénylésről egy emailt küld a rendszer a BME-nek. Minden adatigénylésnek van egy egyedi emailcíme, hogy ha arra válaszol az adatgazda, akkor a KiMitTudon a megfelelő adatigénylésnél jelenjen meg a válasz. A BME-nek küldött emailcímben volt egy “+” jel, a probléma pedig az volt, hogy a BME emailrendszere nem tudta kezelni ezt a plusz jelet. Ezt egy alulvonással (“_”) helyettesítette a rendszer, így a válasz nem érkezett meg a KiMitTudra, és így hozzánk sem. Erről egyébként a kapott hibaüzenetet a feladó, tehát a BME tisztában volt vele, hogy nem küldték el a választ. A bíróság előtt most mégis arra hivatkoznak, hogy ők nem tehetnek róla, hogy nem ment el az email.

A fenti képen látszik, hogy a KiMitTud által küldött emailben szerepel, hogy milyen email címre várja a rendszer a választ. Az alsó képen a BME-n belüli hibaüzenet olvasható, itt látszik, hogy a pluszjel nélküli címre küldte el a levelet az egyetem, így az nem érkezett meg. A KiMitTudon van egyébként Súgó és kapcsolatfelvételi űrlap is, az egyetem itt segítséget kérhetett volna, ahogyan azt más adatgazdák probléma esetén meg is szokták tenni.

A törvény szerint az adatigényléstől számított tizenöt napon belül lehet pénzt kérni, a perben így az a kérdés, hogy hónapokkal az adatigénylés beadása után, az első tárgyaláson lehet-e pénzt kérni csak azért, mert a BME email rendszere rosszul működik.

G. Szabó Dániel

Videó: Szántó Gerzson, Kis György Márk

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás