Egyéb

Kiderítettük, mikor és hol lesz Orbán Ráhel órája a Corvinuson

Hogy jut be az átlagos polgár egy egyetemi előadásra? Teljesen simán, hiszen bárkinek joga van bármilyen egyetemi előadást látogatni a felsőoktatási törvény szerint még akkor is, ha erről nagyon kevesen tudnak, és nem gyakori, hogy nem hallgatók bejárnak előadásokra.

Hogy jut be egy átlagos polgár a miniszterelnök lányának előadására? Jóval bürokratikusabban.

tamogatoi_rontgen_jav2

Sokat lehetett a hírekben arról olvasni, hogy Orbán Ráhel, Orbán Viktor miniszterelnök lánya előadássorozatot tart a Budapesti Corvinus Egyetemen Food Service Management témában. A kurzus helyszínéről azonban nem tudni semmi.:  Az egyetem titkársága elismerte, hogy sajtó miatt kurzust nem az egyetemen tartják meg, hanem például éttermekben. Sikerült megtalálnunk  az egyik helyszínt.

Általában, ha bárki kíváncsi bármilyen előadásra, akkor az egyetem portálján elérhető a tantárgyi adatlap, ahol részletesen  leírják a kurzus tematikáját, követelményrendszerét, az óra helyét és időpontját. A tantárgyi adatlap megtalálható itt, azonban hiányzik a kurzus helye és ideje.

Aki kíváncsi, annak a tantárgyfelelőst, illetve a kurzust szervező Turizmus Központ Tanszék felettes szervét, a Gazdálkodástudományi Kar Marketing és Média Intézetét kell keresnie. Amennyiben ők nem válaszolnak, marad a közérdekű adatigénylés, hátha úgy sikerül megtudni azt, hol lehet meghallgatni az előadást.

Erre már érkezett válasz, amiben megírták, mikor és hol van a rendszer szerint az előadás. Múlt hét hétfőn az előadóterem ajtaján azonban ez állt:

IMG_1747.

A reggeli idősávokban nincs egyáltalán feltüntetve semmilyen kurzus.

Belépve a terembe pedig ez volt látható:

IMG_1755.

Megkérdezte ezért az érdeklődő, hogy ezt az előadást hol tudja megtalálni. Miután ellenőrizték kérésére az egyetem tanulmányi rendszerében (Neptun), ahol ezt a teremszámot mutatta, az ügyintézők megpróbáltak valakit elérni a tanszéktől is, de a Corvinus belső telefonkönyvében nem találtak elérhetőséget hozzájuk. Pedig a Neptun ezt mutatta:

IMG_1760.

Ezért a titkárságon ​meghagyta az elérhetőségét mind az előadóknak, mind a tantárgyfelelősnek, de sajnos azt a tájékoztatást kapja ott, hogy nem szoktak „diákot” felhívni. Ezért arra biztatják, hogy írjon nekik emailt, habár az előadónak nincs feltüntetve az emailje, a tantárgyfelelős és a kar pedig korábban nem válaszolt.

Az érdeklődő közérdekű adatigénylésében arra is kitért, hogy ha nyilvánosak az egyetemi előadások, akkor hol tudja azt megtekinteni, ha pedig nem nyilvános az előadás, akkor mondja el az egyetem, hogy miért nem az.

Pár hallgatóval beszélve kiderült, hogy csak olyanokat engednek be – állítólag – az előadásra, akik Neptun kóddal rendelkeznek. A polgár ezért beadja frissített közérdekű adatigénylését, remélve hogy az előadást még láthatja, hiszen érdekli. Bár az igénylésre késedelmes válasz érkezik, az Adminisztratív Igazgatóság végül elmondja, hogy a tantárgyfelelős tájékoztatása szerint az előadás külső helyszínen volt megtartva, ezért nem találta a kurzust a kijelölt teremben.

Jövő hétfőn, április 4-én 9.50-től az E.3.324. számú teremben a tájékoztatás szerint már megtekinthető lesz az előadás. Az ezt követő két előadás viszont már ismételten külső helyszínen lesz megtartva.

Hogy vajon beengedik-e az átlagos polgárt az egyetem közérdekű adatigénylésre adott válasza alapján nyíltnak tekinthető előadásra, az kiderül a következő óra előtt.

Lehotai Orsolya

Ha tetszett a cikk
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!
Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás