Egyéb

Erasmus+ Hollandia – 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat Hollandiáról és az Erasmus+ programról. Az előző rész után, ahol szó volt a jelentkezés mikéntjéről és arról, hogy mégis hogyan képes befolyásolni egy svájci belpolitikai kérdés egy magyar egyetemista külföldi tanulmányi ösztöndíját, következzen kicsit praktikusabb rész.

hein.jpg

Ahogy már utaltam rá, közel sem kapkodós tempóban kellett készülnöm a félévre, mivel az új Erasmus+ rendszerben nem félévente lehet jelentkezni külföldi egyetemek képzési helyeire, hanem csak évente. Tehát az őszi és tavaszi félévre jelentkezők is ugyanakkor kell beadják a szükséges dokumentumokat. Ez fontos különbség a korábbi programhoz képest.

Ennek köszönhetően közel háromnegyed évem volt készülni. Ez a ,,készülés” egyébként nem nagyon állt másból, mint a ruhatár felfrissítéséből és egy bicikli beszerzéséből, ugyanis Hollandiában ezek tényleg elengedhetetlenek, ráadásul a kettő összefügg. Az esős időjárás ellenére sem használjuk a tömegközlekedést, ezért ha valaki nem szeretne hetente megfázással küzdeni, vagy valami rosszabbal, akkor bicikli kompatibilisebb ruhát kell beszereznie az átlagnál, ami lehetőség szerint vastag és vízálló, mert a kétkerekűm ülve bizony 5-6 fokkal hidegebb van az átlaghőmérsékletnél.

A közlekedés igen drága mind városon belül, mind pedig városon kívül. Cserébe a vonatok pontosak és gyakran járnak, bár kissé fura, hogy 4-5 különböző név alatt közlekednek. Hogy miért? Azért mert a piacot részben liberalizálták és több vonalon is magántársaságok viszik az utasokat, ugyanakkor mindegyiken használható közös chipes kártyát lehet használni, amire előre kell pénzt töltögetni. Egyébként a Magyarországon is ismert Flirt motorvonatok egyik altípusa fut itt is a déli vonalakon.

De ezzel a lehetőséggel az Erasmus diákok nem nagyon élnek, mivel a 4-től 10 főig rendelkezésre álló csoportos kedvezmények itt sokkal jelentősebbek, mint a diák vagy egyéb kedvezmények, tehát sokkal inkább betársulni érdemes a kirándulókhoz, akikből pedig nem lesz hiány, mert sokan nyaralásként tekintenek az Erasmus+ félévükre.

Ugyanakkor tegyük helyre a dolgot már a sorozat eleján, Hollandia nem olcsó hely! Sem a közlekedés, sem az ételek, sem az alkohol, sem pedig a drog (Azt hittétek ezt a témát majd szépen óvatosan elkerüli az írás? Nos nem fogja, mi több a következő rész erről fog szólni!) A 400 eurós ösztöndíjból 350 havonta elmegy a kollégiumra Nijmegenben. Marad ötven, és naponta 10-15 euró közötti összegre szükséged van mindenképpen.  Jobb is tehát, ha rögtön át is áll az ember a holland étkezési kultúrára, az az reggel és délben szendvics és este valami bőséges melegétel. Az egyetemi konyha gyakorlatilag csak a külföldi diákok miatt szolgál fel napközben is melegételt. Ennek is köszönhető, hogy a menü 4.5 euró alá nem megy.

A pénzt egyébként érdemes euró alapú számlán tartani nem pedig a napi árfolyam ingadozásnak kitett magyarról kivenni, vagy a hozzá tartozó bankkártyával kifizetni a felmerülő költséget. Érdemes még az Erasmus+ szerződés, a Learning Agreement előtt megnyitni az euró számlát, mert akkor rögtön oda kérhetitek az utalást (a szerződés megkötése után nincs lehetőség arra, hogy módosítsátok a számlaszámot) és megspóroljátok a magyarról euróba való deviza átutalás tranzakciós költségét és az árfolyamveszteséget. Ami pedig a legfontosabb, hogy mindenképpen MAESTRO bankártyát kérjetek a számla mellé, ugyanis itt a Mastercard-t a legtöbb esetben nem fogadják el, ráadásul nincs is nagy átjárás, tehát ahol viszont igen, ott a Maestro-t nem. A legjobb persze ha mindkettő van, de ha csak egy, akkor inkább MAESTRO-t kérjetek. Kézpénzzel ne nagyon próbálkozzatok, mert egyrészt mindenhol van terminál, a legutolsó kocsmában is tudtok fizetni, másrészt súlyos forint ezreket kell fizetni a pénzfelvételért (K&H számláról 190 euró felvétele 7.72 centembe került, de egy MKB-s is fizet 8 eurót minden egyes automata használatért, míg a kártyás vásárlás ingyen van).

Ezekre a témákra egyébként még többször is vissza fogunk térni sorozatunk során, azonban jövő héten terítékre kerül a drog kérdés, ami egy hollandiai tartózkodás során azért kétségtelenül megkerülhetetlen problémakör. Addig is küldjetek nekünk levelet, vagy írjátok meg kommentben a saját sztoritokat az Erasmusról!

Megosztás