Egyéb

Elhatárolódnak az ,,aberrált cselekvésektől” és lemondanak az ELTE ÁJK és TÓK HÖK elnökségei

Most kaptuk meg Zaránd Péternek, az ELTE EHÖK elnökének közleményét, mely szerint a 2014-es TÓK és a 2013-as ÁJK gólyatáborokban történt nemi erőszak miatt lemond a két kari HÖK teljes vezetése és vállalják az egyetemen elindult vizsgálatok minden következményét. Zaránd közleménye szerint ezentúl nem fogják elfedni a feszültségeket és kibúvókat keresni, hanem ,,feltárják a felelősségeket”. 

Az elmúlt időszakban tárgyalt megengedhetetlen események nem csökkenthetik az ELTE hallgatóinak és az ELTE HÖK közösségének értékeit. Az ELTE Hallgatói Önkormányzat számára mindig a hallgatói érdek jelentette az első számú prioritást. Ezen szempont alapján, ahogyan eddig is, úgy ezek után is határozott szándékunkban áll, hogy mind a jelenlegi, mind a jövőbeli tisztségviselőink szakmai, erkölcsi és morális értékei megkérdőjelezhetetlenek legyenek.
Annak érdekében, hogy sem a jelenben, sem a jövőben ne nyomják rá bélyegét a történtek azon hallgatók által választott tisztségviselők munkájára, akik legfontosabb feladatuknak a hallgatói érdekképviseletet tartják és emellett hitelesen is teszik azt, a fent leírt intézkedéseket elengedhetetlennek tartjuk. Ezért nem elfedjük a feszültségeket, nem kibúvókat keresünk, nem csupán a társadalmi környezetre, vagy a fenntartói szabályozások és döntések elégtelenségére mutatunk rá, hanem nyíltan feltárjuk a felelősségeket, megnevezzük a felelősöket. Az ELTE polgáraiként kötelességünknek érezzük ezt tenni.

A közlemény szerint javasolják, hogy ezentúl egy egyetemi bizottság hagyjon minden eseményt részleteiben jóvá és a résztvevők tegyenek külön nyilatkozatot az egyetemi szabályok betartásáról.

A teljes közlemény elérhető itt. Korábban megjelent nálunk Körösparti Péter HÖOK-elnök levele, amelyben arra kérte Zarándot, hogy tegyen meg mindent az érintett HÖK-vezetők távozása érdekében.

Megosztás