Egyéb

Trükkösen szabadulna meg a Marx-szobortól a Corvinus?

Információink szerint a Közgáz Campus Koordinációs Tanácsának keddi ülésén – eltérve a kijelölt napirendtől – megvitatásra került a Marx-szobor ügye. A vita során forrásunk szerint elhangzott, hogy „politikai nyomásra” nyáron áthelyezik a szobrot a volt ajándékbolt helyére.

Corvinusos diákok a Marx-szobor előtt. Kép: napi.hu

A terv ellen több, az ülésen résztvevő BCE-s oktató is felszólalt, külön kiemelve, hogy nem tisztességes eljárás nyáron áthelyezni a szobrot, hiszen így a hallgatók csak utólag fognak értesülni erről.

Megkérdeztük az egyetemet, hogy milyen politikai nyomást érzékeltek, és hogy igaz-e a szoboráthelyezésről szóló hír. A válaszból az derül ki, hogy a szoboráthelyezést részben a Corvinus brandingjének keretében próbálják majd meg elsütni.

A BCE Kommunikációs Irodája megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a szobor elhelyezése az egyetem belső ügye, illetve hogy „az ezzel kapcsolatos terveket és döntéseket a „Corvinus” névvel is kifejezett, megújult egyetemi kultúrával, illetve az egyetem történetével kapcsolatos meggondolások alakítják.” Állításuk szerint idén – a Corvinus névváltoztatásának tizedik évfordulóján – döntöttek egy egy állandó egyetemtörténeti kiállítás létrehozásáról, amelynek terve már 2012-ben felmerült. Az egyetem szerint az ősszel a BCE központi épületének földszintjén megnyíló kiállításon „kapnak majd helyet a jogelőd intézmények történelmi múltját jelképező dokumentumok és szimbólumok. Ezzel párhuzamosan az egyetem központi helyein a Corvinus-identitás jelképeinek kívánunk helyet adni.”

A szűkszavú válasz alapján nem egyértelmű, hogy fizikailag áthelyezik-e a szobrot, vagy csak arról van szó, hogy az egyetemtörténeti kiállítást a szobor körül létrehozva új kontextusba helyezik azt. Ez utóbbi ideális megoldás lehet, hiszen a kiállítási tárggyá avanzsált szoborról a politikai szereplők nem állíthatnák, hogy a Marx-kultusz része, de egyúttal helyén maradhatna az évtizedek óta az aulában álló szobor, teret adva az egyetemistáknak a hozzá kapcsolódó intézményi szokások – például vizsgák előtt a lábának megdörzsölése, diplomaosztsákor fotózkodás – folytatásához. Ez összhangban lenne Rostoványi Zsolt rektor Rétvárinak írt válaszával is, melyben kiemelte, hogy bár a szobor valaha szimbólum volt, mára már nem az.

A szobor-sagával kapcsolatban korábban tételesen cáfoltuk az ügyet kirobbantó Rétvári Bence csúsztatásoktól és tévedésektől hemzsegő levelét, rámutattunk az ifjú kereszténydemokraták antifasizmusának álságosságára, illetve mi írtuk meg elsőként, hogy az Ybl Egyesület kiretusálta a szobrot a Fővám téri épületet bemutató virtuális túrából. Ezt követően az Egyesület visszaretusálta a szobrot.

Megosztás