Egyéb

Az angolérettségi számokban: tényleg lehetett probléma?

A részletes érettségi eredmények alapján az angol érettségi érthetetlen szövegértési feladata tényleg annak tűnik: az érettségire panaszkodók körében végzett nem reprezentatív felmérés szerint a diákok 21 százaléka kapott nulla pontot rá, miközben a többi feladataban 0-1 százalék volt ez az arány.

Korábban mi is beszámoltunk az angolérettségi egyik hallgatási feladata körül kialakult botrányról. Egy Facebook-csoport alakult, amely azt mondta, hogy az érettségi egyik hallgatási feladata érthetetlen volt a felvétel minősége miatt. A csoport az oktatási kormányzatnál is tiltakozott a feladat miatt. A diákok visszakapták kiértékelt dolgozataikat és a csoport gyors felmérést végzett az eredményekről. A felmérés eredményeit Pásztor Erzsébet tette közzé blogján. Pásztor az ELTE TTK Genetikai Tanszékének adjunktusa és az Oktatói Hálózat tagja. Az eredményekből az derül ki, hogy a felmérést kitöltők között

  • tényleg alacsonyak a pontszámok
  • olyan diákok is nagyon rossz pontszámot értek el, akik egyébként felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, tehát elvileg könnyű lenne nekik az érettségi (ami a középfokú nyelvvizsga szintjéhez közeli)
  • az 1. feladatnál azok is nagyon alacsony pontszámokat értek el, akik a többi feladatnál sok pontot szereztek.

Részletes eredmények a 257 kiértékelhető válaszból (a grafikonok és táblázatok forrása Pásztor Erzsébet blogja):

feladatok.jpg

nyv.jpg

ff.jpg

Természetesen amint az oktatási kormányzat kiad statisztikát az összes érettségiző eredményéről, frissül a cikk.

Megosztás